Türkiye'nin dünya genelindeki büyükelçileri, geçen yıl Edirne'deki toplantıda İzmir'i kararlaştırmıştı. Yaklaşık 150 büyükelçi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında önce Ankara'da biraraya gelecek, daha sonra İzmir'de toplanacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu'nun tek İzmirli üyesi AK Parti Milletvekili Rıfat Sait, konuyla ilgili basın açıklamasında, Büyükelçiler Toplantısı'nın bu yıl İzmir'de yapılmasının, şehrin EXPO 2020 adaylığının önemli bir sonucu olduğunu söyledi. İzmir'in adeta bir dışişleri üssü olduğunu belirten Milletvekili Sait, geçen yıl Dışişleri Bakanlığı'nın İzmir'de bir temsilcilik açtığını hatırlatarak, Başbakanlık'a bağlı Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nın da ilk ve şu andaki tek şubesinin İzmir'de hizmet verdiğini, bunun da hükümetin şehre gösterdiği önemi ifade ettiğini söyledi. Dünyada ekonomik kriz yaşanmakta olduğunu hatırlatan Sait, "Bu nedenle birçok ülke yurtdışındaki büyükelçiliklerini kapatırken Türkiye yenilerini açıyor. Dünyada en çok büyükelçiliği olan ilk sekiz ülkeden biriyiz. Bu da Türkiye'nin ekonomik gücünü ve dışişlerine verdiği önemi gösteriyor." dedi.

Rıfat Sait, tahminen 2013 Mart ayında 5. İzmir İktisat Kongresi'ni düzenleyeceklerini, ilki Atatürk tarafından yapılan kongresinin bu yıl uluslararası olacağını söyledi. Balkan Dernekleri toplantısını da İzmir'de yapmayı planladıklarını aktaran AK Parti Milletvekili Sait, bu toplantının Balkan Savaşları'nın 100. yılına denk gelmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

Editör: Haber Merkezi