İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ve insan sağlığını korumak, karbon ayak izini azaltmak ve kent estetiğini iyileştirmek amacıyla bina cephe aydınlatmalarında yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Belediye Meclisi'nde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeyle, özellikle kent merkezindeki binaların cephe aydınlatmalarının 23.00 ile 02.00 saatleri arasında kısılması, 02.00'den sonra ise tamamen kapatılması zorunlu hale gelecek.

İzmir'in Işıkları 02.00'Dan Sonra Yanmayacak! (1)

Yelken açtılar, sörfle tanıştılar: İzmir'de 23 Nisan Su Sporları Şenliği Yelken açtılar, sörfle tanıştılar: İzmir'de 23 Nisan Su Sporları Şenliği

Sürdürülebilir İzmir vizyonu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın "Sürdürülebilir İzmir Vizyonu" doğrultusunda hazırlanan bu düzenleme, İzmir İmar Yönetmeliği çerçevesinde meslek odaları ve üniversitelerin görüşleri alınarak oluşturuldu. "İzmir Bina Dış Cephe Aydınlatmaları Uygulama Esasları Taslağı" adıyla sunulan bu plan, Belediye Meclisi'nin onayının ardından uygulamaya konulacak.

İzmir'de özel aydınlatma kriterleri

Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslakta, İzmir dört farklı bölgeye ayrıldı. Her bölge için ulusal standartlara uygun renk sıcaklığı, ışık akısı, ışık şiddeti, kaynak yoğunluğu ve yüzey parlaklığı değerleri belirlendi. Özellikle İzmir Körfezi'ne bakan yapılar, önemli meydanlara cepheli binalar, yüksek yapılar ve turizm alanlarındaki binalar için özel kriterler oluşturuldu.

İzmir'in Işıkları 02.00'Dan Sonra Yanmayacak! (3)

Cezai yaptırımlar

Mevcut binaların dış cephe aydınlatmaları, belirlenen bu yeni kriterlere göre yeniden düzenlenecek. Ayrıca, aydınlatmaların 23.00-02.00 saatleri arasında kısılması ve 02.00'den sonra tamamen kapatılması zorunlu olacak. Bu uygulama sayesinde enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Belirlenen kurallara uymayanlar için ise cezai işlemler uygulanacak.

Yeni projeler için onay süreci

Yeni inşa edilecek binalarda dış cephe aydınlatma projeleri, ilçe belediyelerine sunulacak ve bu projeler, bina ruhsatlandırma sürecinde önemli bir kriter olarak değerlendirilecek. Bu sayede, kentin estetik bütünlüğü ve enerji verimliliği açısından sürdürülebilir bir yapılaşma hedefleniyor.

Kaynak: BÜLTEN