Foça Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl, Foça, Gerenköy, Ilıpınar, Kozbeyli, Kocamehmetler, Yeniköy, Yeni Bağarası ve Bağarası’ndaki üretici kadınların tarımsal üretimlerini, ev yapımı yiyecekleri ve sanat eserlerini satışa sunması için düzenlediği Kadınca Kararınca Pazarı yeniden açıldı.
Pandemi kuralları çerçevesinde kontrollerin yapıldığı Kadınca Kararınca Pazarında, bu yıl sıfır atık sloganı ile üretim ve satış hedefleyen üretici kadınlar; plastik kullanımını da en aza indirmek için çalışıyor.
Foça-İzmir Karayolu üzerindeki Bağarası Sosyal Market yanında kurulan pazar, Cumartesi ve Pazar günleri açık olacak.

Toparlanma devam ediyor

Çin Otomotiv Endüstrisi Birliği tarafından açıklanan verilere göre, Haziran'da Çin'in otomobil üretimi yıllık bazda yüzde 22,5 ve satışı da yüzde 11,6 arttı. Veriler ayrıca, Haziran'da Çin'in otomobil üretiminin 2 milyon 325 binle bir önceki aya göre yüzde 6,3, satışının ise 2 milyon 300 binle yüzde 4,8 çoğaldığını gösterdi.
Çin Otomotiv Endüstrisi Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Chen Shihua, Çin'in otomotiv sektöründeki toparlanma eğiliminin Haziran'da sürdüğünü, üretim ve satışın hem bir önceki aya göre hem de yıllık bazda arttığını belirtti.
Otomotiv sektöründeki performansın yılın ilk yarısında beklenenden daha iyi olduğuna işaret eden Chen, yılın ilk altı ayında Çin'in otomobil üretiminde yüzde 16,8'lik, satışında ise yüzde 16,9'luk düşüş görüldüğünü, bu düşüşlerin yılın ilk beş ayına göre ayrı ayrı 7,3 ve 5,7 puan daraldığını dile getirdi.

Eylem

Almanya’daki seyahat acentelerinin koronavirüs salgını nedeniyle uğradıkları kayıpları önlemesi için ülke genelinde gerçekleştirdikleri eylem üzerine hükümet harekete geçti.
Federal Almanya Ekonomi Bakanlığı, 'korona acil yardımı' kapsamında seyahat acentelerine 24.6 milyar Avro yardım için harekete geçti.
Federal Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, acentelere dönük ilk yardımların temmuzun son haftasından itibaren yapılmasını beklediğini açıkladı.
Küçük ve orta büyüklükteki acenteler için oluşturulan yardımın toplamda 24.6 milyar Avro ile sınırlı olacağını ve yapılacak yardımın çalışan sayısından bağımsız olacağını kaydetti.
Yardımdan faydalanmak isteyen acenteler, 18 Mart 2020'ye kadar yapılan rezervasyonlar ile bu tarihten itibaren Federal hükümetin seyahat uyarısı nedeniyle iptal edilen rezervasyonları ibraz edecek.

Futbolcu Messi, otelcilikte büyüyor

İspanya Barcelona Futbol takımında oynayan Lionel Messi girdiği otelcilik alanında hızla büyüyor.
Messi, MIM Hotels'in, Katalan Pireneleri'nin (Lleida) merkezindeki Baqueira Beret kayak merkezinin yanında bulunan dört yıldızlı Himalaia Baqueira'yı satın aldı.
141 oda kapasiteli otelin geniş kapsamlı yenilemeden geçirileceği belirtiliyor.
Messi’nin Sitges (Barselona), Mallorca ve Ibiza'da üç oteli daha var.

Dünyanın en iyi 10. şehri!

Travel + Leisure’ın(T&L) her yıl okuyucularıyla yaptığı anketin sonuçları açıklandı.
Buna göre İstanbul, T&L okuyucularının belirlediği Dünyanın En İyi 25 Şehri Listesi’nde 10’ncu sıraya oturdu.
Travel + Leisure’ın  söz konusu anketi bu yıl Covid 19’dan dolayı 2 Mart’ta sonuçlandı.
Ankete katılan gezginlerin çoğu, mevcut olumsuz koşullarda şehir gezmelerinin iyi bir fikir olacağı yönünde görüş bildirdi.
T&L okuyucularının belirlediği “Dünyanın En İyi 25 Şehri listesi”ni inceleyen Kerem Köfteoğlu şu bilgileri veriyor:
‘Meksikadört şehirle söz konusu listenin lideri olmayı başardı. Üstelik bu şehirlerden Oaxaca ilk, San Miguel de Allende ise ikinci sırada bulunuyor. İstanbul söz konusu listenin 10’ncu .sırasında yer alırken, Meksika’nın diğer şehirlerinden Mexico City 11’nci, Me´rida ise 24’ncü sırada yer aldı.’

DİP EKSPRES

Vatandaşa indirim yok!

Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), dağıtım ve tedarik şirketlerine yaptığı elektrik enerjisi toptan satış  birim fiyatlarında 2020`nin başından bu yana %62 oranında indirim yaparak, 1 Temmuz`dan itibaren 13,20 kr/kWh bedel belirledi.  Bunun üzerine Elektrik Mühendisleri Odası bir bildiri yayınladı.
Bildiride şöyle denildi: ‘Elektrik Üretim A.Ş.`nin (EÜAŞ) toptan satış tarifesi Ekim-Aralık 2019 döneminde 34,86 kr/kWh iken, Ocak 2020`de 27,56 kr/kWh`e, Nisan 2020`de 22,83 kr/kWh`e indirilmiş,
1 Temmuz 2020`den itibaren de 13,20 kr/kWh olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak 2020`nin başından bu yana tarifede yapılan indirim oranı %62`ye ulaşmıştır.
Bu indirimler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlarıyla tüketiciye yansıtılmamıştır.
Dağıtım şirketlerinin içinde bulunduğu ekonomik krize çözüm bu yöntemle bulunmuş görünmektedir.
EÜAŞ`ın satışını yaptığı elektrik bedelleri indirilerek dağıtım şirketlerine  kar transferi sağlanmaktadır.
EÜAŞ`ın 2019 yıl sonu itibarıyla toplam üretimi 59,3 Milyar kWh`dir. Önemli ölçüde amortismanları tamamlanmış olan bu işletmelerin üretim maliyetleri minimize olmuştur.
EÜAŞ kendi üretimi dışında, Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret santrallarından, işletme hakkı devir santrallarından, yerli kömür yakıtlı santrallarından ve borsadan Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) üzerinden toplam 52.9 Milyar kWh elektrik enerjisi satın almıştır.
EÜAŞ kendi üretimiyle birlikte toplam 111.068.885 MWh enerji satışı yapmıştır EPİAŞ`tan satın alınan ve geri satışı yapılan elektrik enerjisi dışında  tutulursa, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) kayıpları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tüketimleri düşülürse, dağıtım şirketlerine ve elektrik perakende satış şirketlerine yapılan  satış toplamı 92.8 Milyar kWh`dir. Satışının %85'i bu iki gruba yapılmaktadır.’