1990'ların başlarında Motorola'nın çıkardığı açılır-kapanır katlanan eski telefonunu belki siz de hatırlarsınız. O tasarım o kadar popülerdi ki, bugünün ucuz akıllı telefon tasarımlarında şimdi bile beğenilenler arasında. Hatta 2015'te Samsung, Galaxy Folder adlı katlanan telefonunu öncelikle Kore pazarı için çıkarmıştı.
Samsung'da biri bu fikri daha üst bir seviyeye taşımaya karar verdi. Samsung Galaxy Fold adlı katlanır telefonun bu yılki talihsiz tanıtım öyküsünü duymuşsunuzdur. Hani tam ortasından bir kitap gibi katlanan, katlanır ekranlı akıllı telefon. Ekran görüntüsü katlama mekanizmasının en ucuna kadar ulaşıyordu ki bu da düz yatırıldığında telefonun bir Apple iPad Mini'den biraz daha küçük hale dönüşmesini sağlıyordu.
Aslında dâhiyane bir düşünce! Ancak uygulaması kötü... 2000 dolarlık cihaz aşırı kırılgan. Zaten cihazı kullanmak ve incelemek için verilen ilk gazeteciler daha ilk hafta içinde ekranın ortadan çatladığını ve menteşe sisteminin bozulduğunu bildirdiler.

Göründüğü kadarı ile Apple bu konuda farklı düşünüyor. Apple'ın 'saran ekranlı bir elektronik gereç' konusunda ilk olarak 2013 yılında yaptığı patent başvurusunu yakın süre içinde güncellemesi, teknoloji uzmanı gazetecileri pek heyecanlandırdı.
Patent başvurusu ekinde sunulan taslaklar nedeniyle birçok uzman gazeteci bu cihazın iPhone'un yepyeni bir kuşağı olabileceği tahmininde bulunuyor.
Çepeçevre saran bir ekran tabii ki ilginç... Bilgiler cihazın ön ve arka, yani her iki tarafından birden ve ayrıca bir kitabın kitaplıkta görülen omurga alanı gibi yani sırt alanında verilebilecek. Ancak bu bazı zorlukları da yanında getiriyor.Birinci zorluk kırılganlık, ki Apple bunu Samsung'un Galaxy Fold deneyiminden öğrendi.
İkinci zorluk da hem ön hem de arka tarafta doğru bilgileri yansıtmak için cihazın hangi tarafın yukarısı olduğunu sürekli tayin etme güçlüğü. iPhone'unuzu yatağınızda kullanmaya kalkıştığınızda farketti iseniz, iPhone'un akıllı jiroskop ve ivmeölçeri bile bazen şaşırmakta. O zaman böyle sarıp sarmalayan bir ekranda bu nasıl çalışacak?
Üçüncü olarak da telefonumuzun arka ekranının sürekli olarak görülmesi çevremizdekiler ve bizim için rahatsız edici olmayacak mı?

Eminim ki bunlar Apple'ın zaman içinde cevaplamak zorunda kalacağı sorular. Zaten Apple bir ürünü piyasaya çıkamadan önce elindeki patentlerin üzerine yıllarca yatabilmesi ile tanınıyor.
Çinli üretici Xiaomi pek o kadar temkinli değil. İlk sarma ekranlı Mi Mix Alpha modelini gelecek ay içinde piyasaya sürüyor. Ancak bu konsept tasarım ötesinde bir cihaza benzemiyor, çünkü çok kırılgan olduğu ve 3000 dolarlık bir fiyat ile çok sınırla sayıda üretileceği söyleniyor.
Ben şahsen Apple'ın sarıp sarmalayan ekran patentinin sonunda farklı bir biçimde karşımıza çıkıp çıkmayacağını merak ediyorum. Apple'ın halen saran bir ürünü, akıllı bilek saati var: Apple Watch. Örneğin bilek döndükçe değişen bir akılı bir ekranda, her durumda, saat ya da egzersiz sırasında kalp atış hızı gibi önemli bilgileri görebileceğiniz daha ince, daha hafif, giyilebilen akıllı bir ürün görebilmek ilgi çekici olacak.
Apaçık olan bir nokta var ki, önümüzdeki on yılda, birçok yeni uygulama için çok büyük fırsatlar yaratacak, değişik şekil ve büyüklüklerde ekranlar göreceğiz: Yepyeni giyilen teknolojiler, güvenlik donanımları, sağlık gereçleri, araç gösterge ekranları... Olasılıklar sonsuz...