Çin bankacılık sektörü, Covid-19 salgınının küçük işletmeler bünyesinde ekonomik sorunların üstesinden gelmek üzere bunlara sağladığı finansal desteği artırıyor. 
Çin Bankalar Kurulu'nun açıklamasına göre, ülkenin kentsel ticari bankaları ve özel bankalar, mevcut salgın ortamında  298,3 milyar yuanlık (42,8 milyar dolar) kredi desteği sağlayacak.
134 adet kentsel ticari bankanın tümü ve ülkenin 18 özel bankası finans hizmetlerine ilişkin ayrıntılı önlemler açıkladı. 
Bankalar Kurulu, bu önlemlerin, üretime yeniden başlamaları ve salgına karşı mücadele etmeleri için girişimlere yardım etme hedefine dönük olduğuna işaret etti. Kredi desteği esas olarak mikro, küçük ve orta boy işletmelerin finansmanı için kullanıldı. Birçok banka küçük ve orta boy işletmeler için özel tahvil çıkardı.

26 ülkeye Covid-19 test kiti bağışı

 Güney Çin'in Guandong Eyaleti, İran, Japonya, Irak ve Peru gibi 26'dan fazla ülkeye 80 binden fazla test kiti bağışladı. 
Çin'deki birçok üniversite ve özel sektör iş birliğiyle yeni koronavirüsünü kısa sürede teşhis eden çok sayıda kit geliştirildi. 
Bu kitler sayesinde hastalık şüphesiyle hastaneye başvuran kişilere teşhis koyma süresi kısalmış ve hastalara daha hızlı müdahale etme şansı doğmuştu.

16 hastaneyi kapattı

 Çinli uzmanların Covid-19 salgınında 'pik' döneminin sona erdiği açıklamasının ardından ülkenin birçok yerinde kurulan hastaneler kapatılmaya başlandı. 
Koronavirüs için özel olarak kurulan ve belirlenen hastaneler, Covid -19 hastalarını tedavi etme misyonları tamamlandıktan sonra iyice dezenfekte edilecek ve düzenli hastaları kademeli olarak almaya başlayacak. 
Yerel yetkililer, salgının merkez üssü Wuhan'da yeni koronavirüs hastaları için belirlenen hastanelerin tamamı mart ayı sonuna kadar normal çalışmalarına dönecek.
 Şehrin salgın önleme ve kontrol merkezlerinden bir yetkili olan Bai Xiangjun'a göre, bu hastaneler COVID-19 hastalarını tedavi etme misyonları tamamlandıktan sonra dezenfekte edilecek ve düzenli hastaları kademeli olarak almaya başlayacak. Kamu tarafından açılan 16 geçici hastanesinin tamamı bu ayın başlarında kapandı.

Tek haneye indi

Çin'de Covid-19 vakalarındaki düşüş hızla devam ediyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, salgın nedeniyle dün 11 kişi hayatını kaybetti, şüpheli vaka sayısı 33 arttı ve 1318 kişi taburcu edildi. 
Dün gece yarısı itibarıyla Çin'e yurt dışından gelen vaka sayısı 6 arttı. (Guangdong 3, Gansu 2, Henan 1) Çin'e diğer ülkelerden gelip yeni tip korona virüs taşıdığı tespit edilen kişi sayısı toplamda 85'e ulaştı. 
Çin genelinde Covid-19 taşıdığı tespit edilen kişi sayısı 80 bin 793'ü buldu. Tedavilerinin ardından taburcu edilenlerin sayısı 62 bin 793, can kaybı ise 3 bin 169 olarak kayıtlara geçti.  
Ayrıca, 13 bin 701 kişinin de hastalarla yakın temas kurdukları gerekçesiyle müşahede altında tutulduğu aktarıldı. 

5 Uzmanı İtalya'ya gönderiyor
  
İtalya'da yeni koronavirüsün yol açtığı ölüm oranının artması ve hastalığın hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle Çin harekete geçti. 
Ocak ayından bu yana Covid-19 ile mücadele eden ve son günlerde hastalığa yakalanma hızı gittikçe düşen Çin, deneyimlerini İtalyanlarla paylaşacak. 
Beş kişiden oluşan heyette, dört doktorun yanı sıra bir de İtalyan dili profesörü bulunuyor. 
Çin'in güneybatı eyaleti Sichuan'dan İtalya'ya gitmek için Shanghai'e giden ekipte bulunan Sichuan Üniversitesi'ne bağlı Batı Çin Hastanesi'nin akciğer hastalıkları bölümü ve yoğun bakım ünitesi direktörü Liang Zongan, "İtalya'ya varır varmaz önce yerel durumla ilgili bilgi edineceğiz. Daha sonra salgınla mücadele konusundaki deneyimlerimizi paylaşacak ve İtalyan hekimleriyle işbirliği yapacağız" diye konuştu. 

Çeşme Projesi tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Bedri Serter, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Yeni Çeşme Projesi'nde kentlilerin ve kentin vekillerinin fikirlerinin alınmamasına tepki gösterdi.
Serter, Turizm Bakanı'na tüm İzmir milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katılımı ile bir toplantı yapması çağrısında bulundu. 
Bilindiği gibi, geçen hafta İzmir Ticaret Odası'nda Çeşme için yapılan toplantıya sadece AKP'li vekiller davet edilmişti.

DİP EKSPRES

Korona virüsünden daha tehlikeli

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Terzi, dünyada ölüme yol açan anserler arasında ikinci sırada yer alan kalın bağırsak kanserlerinin tüm dünyada panik yaratan rona virüsünden daha tehlikeli olduğunu söyledi. 
Kalın bağırsak kanserlerine yakalanma yaşının son yıllarda giderek düştüğüne dikkat çeken Terzi, her yıl Türkiye'de 20 bin kişinin kalın bağırsak kanserlerine yakalandığını vurguladı. 
Terzi,  "Muayeneden utanmayın, erken teşhis hayat kurtarır" mesajını verdi.  

'Suzuki'm Yolda' uygulaması

Suzuki, 2020 model yılına ait ürün gamı için sunduğu avantajlarla dolu "Suzuki'm Yolda" isimli ön satış uygulamasına Mart ayında da devam ediyor. 
Uygulama kapsamında Swift ailesi, Türkiye pazarında yeni satışa sunulmaya başlanan GL donanım paketli ve otomatik vitesli versiyonuyla 120 bin 600 TL'den başlayan fiyatlarla tercih edilebiliyor. 
Yine uygulama kapsamında SUV sınıfının iddialı modellerinden Suzuki Vitara, ön satış uygulamasından yararlanmak isteyen kullanıcılara 176 bin 900 TL'den başlayan avantajlı satış fiyatlarına ek olarak aracını takasta değerlendirmek isteyenlere özel 4 bin 500 TL'ye varan takas desteği sağlanıyor.