Kültür mirası daha önceki kuşaklar tarafından oluşturulmuş ve evrensel değerlere sahip olduğuna inanılan eserlere verilen genel bir isimdir. Bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak önemlidir. Bu amaçla UNESCO'nun Paris'te toplanan Konferansında, 16 Kasım 1972 tarihinde "Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme" kabul edilmiştir. Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere "Dünya Mirası" statüsü tanınmaktadır. Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO'ya başvurusuyla başlayan ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanmaktadır.
    
2014 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 981 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır. Her yıl gerçekleşen Dünya Miras Komitesi toplantıları ile bu sayı artmaktadır.

Ülkemiz sınırları içinde, UNESCO Dünya Mirası Listesine kayıtlı olan 11 yer bulunmaktadır. Sınırları içinde en çok dünya mirası bulunduran ülke sıralamasında Peru ile 21. sırayı paylaşmaktayız. Bu listede İspanya 43 dünya mirasına ev sahipliği yaparak lider durumdadır. İspanya'yı 41 miras ile İtalya; 38 ile Çin takip etmektedir. Almanya 33, Fransa 32, Meksika 29, İngiltere 28, Hindistan 27, Rusya 24, ABD 20 dünya mirasına ev sahipliğini yapmaktadır. Komşularımızdan Yunanistan 17 İran ise 12 dünya kültür mirasına sahiptir. Coğrafyamızdaki savaşlar nedeniyle bugün Suriye sınırları içerisinde yer alan 6, Irak sınırları içerisinde yer alan 2 dünya mirasının bu özelliklerini kaybetme tehlikesi oluşmuştur.
 
Ülkemizde yer alan yerlerden ilk olarak 1986 yılında, İstanbul'un tarihi yerleri, Göreme Milli Parkı-Kapadokya ve Divriği Ulu Camii listeye dahil edilmiştir. Son olarak ise 2012 yılında Çatalhöyük listeye eklendi. Bunların dışında Hitit Başkenti Hattuşaş; Nemrut Dağı; Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı; Ksantos-Letoon; Tarihi Safranbolu Şehri; Truva antik şehri ve Selimiye Camii-Külliyesi diğer ülkemiz sınırları içerisinde bulunan Dünya Miraslarımızdır. Ayrıca içinde Efes, Bergama ve Birgi Antik kentlerinin bulunduğu 41 adayımız dünya kültür mirasları arasında yer alabilmek için aday olmuşlardır.
   
Hafta içerisinde CNN Türk Kanalında; Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünü yaptığı Tarafsız Bölge isimli programın konuğu CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş idi. Söz Ankara futboluna gelince Mansur Yavaş yüzyıllık tarihi geçmişi olan Ankaragücü'nün bir kültür mirası olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Artık ülkemizde çok az mesleğin babadan oğla geçtiğini, çok az özelliğin yeni nesillere aktarıldığını ifade ederek Ankaragücü taraftarlığının da babadan oğula geçen bir miras olduğunu belirtip, belediye başkanı olarak Ankara'nın bu kültürel mirasına sahip çıkacağını ilan etti.  Bizim yıllardır İzmirli siyasilere anlatmaya çalıştığımızı Ankara'da duymak itiraf etmek gerekirse onlara imrendirdi. Umarım İzmir kentini yönetmeye aday olan siyasiler de yüzyıllık kulüplerimizin o kentler için bir kültür mirası olduğunun farkına varırlar.