Öncelikle babalar gününü kutluyorum.

Tabii ki tüm babaların değil, gerçek babaların..

Neler görüyoruz, neler duyuyoruz...

Baba bir günle olunmaz, baba her gün evinin direğidir.

Çoluk çocuğunun olduğu kadar eşinin de güvencesidir.

İşte biz onların bu gününü kutluyor, ‘Sağlık içinde nice yıllara’ diyoruz!’

DYO ile geçmişten bugüne ‘Babalar Günü’ kutlaması

DYO’nun Babalar Günü filmi sosyal medyada, ‘BabamDyoki’ etiketiyle yayınlandı. 

Markanın kuruluş öyküsünü ve yolculuğunu anlatan film ile DYO, tüm babaların Babalar Günü’nü kutluyor. 

Babaların çocuklarına öğütleri üzerinden kurgulanan film, baba-çocuk arasındaki ilişki ve birlikte geçirilen zamanın değerine dikkat çekiyor.

Sosyal medyadan yayınlanan film, ‘baba’ların çocuklarına verdiği öğütler üzerine kurgulandı. 

Filmin ilk sahneleri, DYO’nun kurucuları Durmuş Yaşar ve Selçuk Yaşar’ın verdiği öğütlerle başlıyor. 

İlk sahnedeki fotoğraf kuruluş öyküsünün özeti gibi... 

Durmuş Yaşar'ın boyaya olan tutkusu, oğlu Selçuk Yaşar'ın bilim, birlik ve başarıya verdiği önem vurgulanıyor.  

Film, her zaman çocuklarının yanında olan babaların varlığına ve babalarla birlikte paylaşılan zamanın değerine vurgu yapıyor.   Seslendirmesini ünlü aktör Engin Altan Düzyatan’ın yaptığı, usta, mimar, tüketici gibi DYO'nun paydaşlarına da yer verilen filmin son sahnesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e atıfta bulunularak, ülke sevgisine, ‘insan’ olmanın değerine ve önemine dikkat çekiliyor.

Bir neşter de 5. Sanayi Sitesi’ne

Koronavirüs salgınında normalleşme sürecine geçilmesiyle birlikte çözüm turlarına başlayan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, ilçenin en büyüğü olan Pınarbaşı 5. Sanayi Sitesi’nde incelemelerde bulundu. 

5. Sanayi Sitesi Başkanı Turgay Avcı, İzmir Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necdet Heppekcan, Bornova Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bülent İşçi ile bir araya gelen Başkan İduğ, en büyük sorunun yolları işgal eden hurda araçlar olduğunu belirterek, ‘Bu sorunu Anjiyo Projesi ile 2.  ve 3. Sanayi Sitelerimizde çözdük.  Aynı yöntemi burada da uygulayacağız. Hurda araç sahiplerine Haziran ayı sonuna kadar süre veriyoruz. Bu sürenin sonunda tüm hurda araçları yasal prosedürlere uygun şekilde kaldırıp sokaklara nefes aldıracağız’ dedi.

Yol haritası için

Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olan Moda endüstrisinde, pandemi sonrasında sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı arayışları başladı.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Business Sweden “SUSTAINEIBILITY TALKS: Covid-19 sonrası İsveç Moda Markalarının Sürdürülebilir Üreticilerle Çalışma Stratejileri” konulu online toplantıda pandemi sonrasında moda endüstrisinde sürdürülebilirliğin yol haritasını belirlemeye çalışacaklar.

Hazırgiyim ihracatı eridi

Türkiye’de en fazla ihracat yapan üç sektörden biri olan Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 2020 yılına başarılı bir giriş yapmıştı. Ocak ayında ihracatını 2019 yılı Ocak ayına göre yüzde 6’lık arttırarak 1 milyar 495 milyon dolara çıkaran konfeksiyon sektörü, Şubat ayında ise; 2019 yılı Şubat ayı ile kıyaslandığında yüzde 8’lik ihracat gelişimi göstererek 1 523 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmıştı.

‘Uzak Doğu pazarına yoğunlaştık”

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, 2020 yılının Ocak-Mayıs döneminde yaş meyve sebze ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20’lik bir sıçrama yaşandığını söyledi. 

Yazgan, ‘Pandemi süresinde insanların gıdaya öncelik vermesi bu süreçteki ne büyük kazanımlarımızdan biri oldu’ dedi.

Tarımın zor bir üretim grubu olduğunu vurgulayan Yazgan,

‘Üzeri açık bir sanayi gibisiniz. İklimsel etmenlerle tümüyle bağımlısınız. Bugün konuştuğumuz verileri yarın söyleme imkânına sahip olamıyorsunuz. 

Mevcut süreci biz bu yıl, Haziran başına kadar iyi götürdük. 

Sonra başlayan yağışlı periyod bizi biraz etkiledi. 

Avrupa’daki taleplerin artış göstermesi, önümüzdeki periyodun pozitif seyredeceği konusunda bizleri umutlandırıyor’ diye konuştu.

Dünyaya ‘sanal çıkarma’

Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5 pay alarak 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

Söz konusu dönem aralığında en fazla ihracat 386 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleştirildi. 

Sektör, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 5 pay alarak 3,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve mevcut verilerle Türkiye’de sanayi sektörleri arasında en fazla ihracat yapan 6’ncı sektör oldu. 

Ocak-Mayıs 2020 döneminde en çok ihracat 1,6 milyar dolarla AB ülkelerine gerçekleştirildi.

Çiftçiye kötü haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Denizli’nin Baklan, Bekilli, Bozkurt, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Pamukkale ve Serinhisar ilçelerinde 22 Mayıs ve 26 Mayıs tarihlerinde meydana gelen dolu ve don afetlerine ilişkin bilgileri, CİMER üzerinden yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtları kamuoyu ile paylaştı. Gülizar Biçer Karaca; ‘Denizli’de don ve dolu felaketinin bilançosu ağır.’ dedi.

Gülizar Biçer Karaca ‘Don ve dolu felaketinde Denizli’de 55.740 dekar alanda 3511 üretici zarar görmüştür. 

Tarımın sürdürülebilirliği için tek bir çiftçi bile feda edilemez. 

Bakanlık zarar gören her çiftçimizin zararının tanzimi için uğraşmak yerine TARSİM dışında kalanlara yardım yapılmayacağını açık açık itiraf etmiştir. 

Bu itiraf sadece Denizli’deki çiftçileri değil, ülkemizin dört bir yanında aşırı hava olaylarından zarar gören çiftçilerimizi etkilemekte. 

TARSİM kapsamına girmeyen çiftçilerin zararı ne olacak?’ dedi.

DİP EKSPRES

Çinliler “618 Festivali”nde rekor kırdı, 

Çin’de her yıl 18 Haziran’da düzenlenen online alışveriş festivalinde, bu yıl gerçekleştirilen tüketim hacminin 16 trilyon 910 milyar yuana ulaştığı bildirildi. 

NetsUnion Clearing Şirketi tarafından açıklanan son verilere göre, 1-18 Haziran günlerini kapsayan Çin’in önemli online alışveriş festivallerinden “618” sırasında internet platformları üzerinden gerçekleştirilen tüketim hacmi, 16 trilyon 910 milyar yuanla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttı.

Düzenli uçuşlarına başladı

Air France’ın AF 198 sefer sayılı uçağı, 19 Haziran Cuma günü saat 17.00’ye doğru, 102 yolcusu ve 16 mürettebatı ile Shanghai Pudong Uluslararası Havalimanı’na indi. 

Bu uçuş, 1 Şubat  tarihinde seferler kesildiğinden bu yana Paris ile Shanghai arasında yapılan ilk direkt uçuş. Fransız havacılık şirketi, COVID-19 salgını yüzünden Çin istikametindeki tüm uçuşlarını iptal etmişti.

100 milyon kilovata çıkacak

Çin’in atomdan elektrik enerjisi üretme kapasitesi 2025 yılına kadar 2019 yılı seviyesine kıyasla yüzde 60 oranında yükselerek 100 milyon kilovata ulaşacak. Söz konusu açıklama, atom endüstrisi kurumunun en üst kademesi tarafından yapıldı. 

Beklentilere göre, Çin atom endüstrisi, 14. Beş Yıllık Plan (2020 - 2025) süresince sürekli bir büyüme içinde bulunacak. Çin’in, bu süreçte her yıl mevcuduna altı ila sekiz reaktör bloku eklemesi öngörülüyor. Bu bilgi, Çin atom enerjisi makamlarının resmi duyurularına dayanılarak düzenlenen basın bildirilerinden kaynaklanıyor.