Microsoft, 17 yıllık araştırmalarının sonucunda ilk kuantum bilişim çipi Majorana 1’i duyurdu. Şirketin iddiasına göre bu yeni çip, mevcut CPU'lar kadar küçük olmasına rağmen bir milyon kübit kapasitesine ulaşabiliyor.
Peki, bu ne anlama geliyor?
Geleneksel kuantum bilgisayarlarda işlem yapmak için elektronlar kullanılırken, Microsoft Ettore Majorana’nın 1937’de tanımladığı Majorana parçacıklarını kullanarak daha kararlı ve hataya dayanıklı kübitler geliştirdi.
Microsoft’un ürettiği özel malzeme: Topokondüktör
Majorana 1, yarı iletken indiyum arsenit ve süper iletken alüminyum kullanarak 8 topolojik kübit barındırıyor. Microsoft’un geliştirdiği topokondüktör adlı özel malzeme sayesinde bu kübitler 1 milyona kadar ölçeklenebiliyor.
Microsoft’un açıklaması şöyle:
“Egzotik parçacıkları ve bunlarla ilişkili topolojik madde durumlarını yaratmak için doğru malzemeleri geliştirmenin zorluğu, kuantum çabalarının çoğunun diğer kübit türlerine odaklanmasının nedenidir.”
Kuantum bilgisayarlarla yapay zekada devrim
Microsoft’un Başkan Yardımcısı Jason Zander, kuantum bilgisayarların, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılabileceğini belirtiyor. Yeni ilaçlar ve moleküller geliştirmek gibi daha önce imkansız görülen simülasyonlar artık mümkün olabilir!
Microsoft’un Majorana 1 ile hedefleri:
- Kuantum bilgisayarlarda devrim yaratmak
- Yapay zeka, tıp ve malzeme biliminde ilerleme sağlamak
- Hataya dayanıklı, ölçeklenebilir kübitler geliştirmek
DARPA desteği ve gelecek planları
ABD'nin Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), Microsoft’u US2QC projesinin son aşamasına geçen iki şirketten biri olarak seçti. Şirket, kuantum bilgisayarlarda hatasız işlem yapabilecek bir prototip geliştirmeyi hedefliyor.
Ancak Microsoft, Majorana 1 çipini doğrudan ticari olarak sunmayı planlamıyor. Bunun yerine, ulusal laboratuvarlar ve üniversitelerle iş birliği yaparak çipi araştırmalar için kullanılabilir hale getirecek.