Adayların maskesiz sınav salonlarına alınmaması nedeniyle doğabilecek sıkıntıları önlemek için ÖSYM ile işbirliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda belirlenen 6 ilçede sınav merkezleri önünde su ve maske dağıtımı yaptı.  Aliağa, Menemen, Bergama, Torbalı, Tire ve Ödemiş ilçelerindeki 88 merkezde görev yapan Büyükşehir Belediyesi ekipleri bugün yapılacak oturumla birlikte iki günde toplam 33 bin 200 adet maskenin dağıtımını gerçekleştirecek.  İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen hafta yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesinde de kent genelinde adaylara su ve maske desteği vermişti.

Kemalpaşa’ya yayılacak

Kemalpaşa Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen dayanışma askısı uygulaması vatandaşlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.  Merkez Pazar yerinde belediye hoparlörlerinden yapılan anonsla vatandaşlara duyurulan dayanışma askısı projesi, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın yaptığı alışverişi dayanışma standına asmasıyla başladı.  Dayanışma askısı projesinin toplum içerisinde yardımlaşma ve paylaşma duygusunu  ortaya çıkardığını söyleyen Başkan Karakayalı ‘Mümkün olduğunca vatandaşlarımızın bu projeye katılmasını istiyorum, en kısa zamanda diğer pazaryerlerimizde de bu uygulamayı faaliyete geçireceğiz’ dedi.

‘Uçuruma itiliyor!’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Devlet Demiryollarında yaşanan sürgünlere karşı yapılan eylemlere katıldığı gerekçesiyle çalışanlara yönelik açılan soruşturmalara sert tepki gösterdi. TCDD’de yaşananların herkesin içini kanatan üzücü bir süreç olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Sındır, ‘1927 yılında kurulmuş Türkiye Cumhuriyetinin en köklü kurumlarından olan, kendi öz kaynaklarımızla, kendi insan gücümüzle Anadolu’nun dört bir yanını demirağlarla ören Devlet Demiryolları uçuruma itiliyor. Devlet Demiryolları bir hizmet kurumudur.  Yegane amacı kendi alanı içerisinde en iyi en doğru şekilde, en doğru insan kaynağıyla bu hizmeti yerine getirmektir.  Bugün liyakatten uzak sadakat atamalarıyla, siyasi kayırmacılıkla, sürgünlerle ve açılan soruşturmalarla kuruluşu bir asra yaklaşan TCDD yok ediliyor. Sürgünlere karşı yapılan eylemlere katılan çalışanlara baskı ve ceza veriliyor.’ diyerek şöyle devam etti: ‘Israrla söylüyoruz, kamuda da liyakat esastır.  Nerede hizmet üretiliyor, nerede mal üretiliyor nerede üretim varsa, orada o işi yapacak insanların esas olması önemlidir.  TCDD çalışanları, yöneticileri bizden olsun da ne olursa olsun denilerek yapılan atamalarla yeni kazalara davetiye çıkarılıyor, can ve mal güvenliği tehlikeye atılıyor.  Liyakatten uzaklaşmak telafisi mümkün olmayan acılara yol açabilir’ dedi.  Adaletin devletin temeli olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, ‘Bireyler farklı düşünebilir, farklı inançta ve farklı siyasi düşüncede olabilirler ama kamu hizmetinde liyakat esastır.  Hakkımızı istiyoruz, hukukumuzu arıyoruz, adalet talep ediyoruz. Adalet devletin temelidir. Demiryolu işçileri, emekçileri asla yalnız değildir. Onurlu ve haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olacağız, seslerine ses katacağız’ dedi.

1 milyar sterlinlik yatırım

Çin’in telekomünikasyon devi Huawei tarafından yapılan açıklamada, şirketin İngiltere’deki Cambridge Bilim Park’ında optoelektronik araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve imalat üssü kurma projesinin birinci fazının yerel hükümet tarafından onaylandığı belirtildi. Huawei İngiltere Basın ve Halkla İlişkiler Departmanı Müdürü Paul Harrison, söz konusu tesisin Huawei ve İngiltere için çifte kazanç anlamına geldiğine vurgu yaparak, aynı zamanda İngiltere’nin optoelektronik ürünlerle ilgili küresel Ar-Ge çalışmalarının merkezi olma sürecinin hızlandırılacağını kaydetti. Cambridge Ar-Ge ve imalat üssüne 1 milyar sterlin yatırım yaptıklarını anlatan Harrison, proje tamamlandığında 400 kişiye istihdam fırsatı sağlanacağını dile getirdi. 

Yüzde 95’inden fazlası 

Sağlık Hizmetleri Sosyal Güvenlik Ulusal Dairesi tarafından açıklanan istatistikler, Çinlilerin yüzde 95’ten fazla bir kesiminin ülke temel sağlık sigortası ulusal programı kapsamında bulunduğunu gösteriyor. Sağlık sigortasının geliştirilmesine ilişkin yıllık sağlık sigortası raporunda, kentsel ve kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşlara, 2019 yılında bu program çerçevesinde, hastane masraflarının yüzde 60'’ından fazlasının kendilerine iade edilmiş olduğu açıklandı. Rapora göre, 2019 yılında kentlerde çalışan 329 milyon Çinli, kent ve kırsalda yaşayan 1,02 milyar yurttaş, ulusal sağlık sigortası programı kapsamında bulunuyor. Temel tıbbi hizmetler sigortası ulusal programları fonlarından sağlanan giderler, 2019'da 2.440 milyar yuanı (346,13 milyar dolar) aşmış olup bu tutar, aynı yılın gayrı safi yurtiçi hasılasının  (GSYİH) yüzde 2,5’ine eşdeğer bir miktarı ifade ediyordu. Sağlık Hizmetleri Sosyal Güvenlik Ulusal Dairesi’nin raporu, ayrıca toplam fon harcamalarının 2019'daki artışını yüzde 12,2 oranında gerçekleşerek 2, 09 milyar yuana vardığını bildirdi.

Bakalım Özgener’i duyacaklar mı?

 ‘ülkemizde Haziran ayı itibariyle kontrollü olarak iç ve dış hat uçuşlarına başlandığının altını çizen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  ‘Alman Hava Yolları Lufthansa ve milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları ortak kuruluşu olan SunExpress, Almanya’daki şirketini kapattı ve Türkiye ile büyüme kararı aldı. 2019 yılında Almanya’dan İzmir’e 414.639 kişi ile giriş olurken, 2020 yılının ilk çeyreğinde ziyaretçi sayısı 14 kat azalarak 29.406 kişi kentimize geldi. 

Her ne kadar pandemi sürecinde bir düşüş yaşanması öngörülse de, bu kadar ciddi bir düşüşün yaşanmasında Almanya’nın güvenilir ülke listesinde ülkemize yer vermemesinin ve arasında Türkiye’nin de olduğu ülkelerde zaman geçiren Alman vatandaşları için ülke girişinden önce 14 gün karantinada tutulma kararının büyük etkisi bulunuyor’ dedi.  

Almanya’da okulların açıldığı, Temmuz sonunda Avrupa’da yaşamakta olan vatandaşlarımızın Kurban Bayramı vesilesiyle ülkemizi daha sık ziyaret edeceklerini öngörerek, Türkiye’nin seyahat edilmesi riskli ülkeler arasında yer alması ile, hem turizm sektörünün  hem de ticaretin olumsuz yönde etkileneceğinin altını çizen Özgener, ‘Güvenli, sağlıklı sertifika almaya hak kazanan otellerimizde, Almanya başta olmak üzere, tüm ülkelerden gelen ziyaretçilerimizin huzurlu, rahat, sağlıklı ve güvenli bir seyahatle gelerek konaklayacaklarına, ülkemizde keyifli zaman geçirip güzel anılar biriktirerek memleketlerine döneceğine inanıyorum. Türkiye ve İzmir’i sağlıklı, hijyenik ve güvenli bir şekilde keşfetmek için birçok sebep var’ dedi.

1 milyar sterlinlik yatırım

Çin’in telekomünikasyon devi Huawei tarafından yapılan açıklamada, şirketin İngiltere’deki Cambridge Bilim Park’ında optoelektronik araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve imalat üssü kurma projesinin birinci fazının yerel hükümet tarafından onaylandığı belirtildi. Huawei İngiltere Basın ve Halkla İlişkiler Departmanı Müdürü Paul Harrison, söz konusu tesisin Huawei ve İngiltere için çifte kazanç anlamına geldiğine vurgu yaparak, aynı zamanda İngiltere’nin optoelektronik ürünlerle ilgili küresel Ar-Ge çalışmalarının merkezi olma sürecinin hızlandırılacağını kaydetti. Cambridge Ar-Ge ve imalat üssüne 1 milyar sterlin yatırım yaptıklarını anlatan Harrison, proje tamamlandığında 400 kişiye istihdam fırsatı sağlanacağını dile getirdi. Harrison İngiltere’de yürütülen bu proje ile optoelektronik teknolojisinin küresel veri merkezi ve siber altyapı tesislerinde kullanılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Sert tepki geldi

Çin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ne ilişkin konular bahanesiyle Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirmesine kararlılıkla karşı çıktıklarını açıkladı. Çin’in Washington Büyükelçiliği Sözcüsü, dün bir açıklama yaparak, Hong Kong ile ilgili işlerin Çin'in iç işi olduğunu hatırlatarak, bu konuda herhangi bir dış gücün müdahalesine izin verilmeyeceğini vurguladı.

 Çin’in Hong Kong’u yönetmesinin hukuki dayanağının Çin-İngiltere Ortak Deklarasyonu değil; Çin Anayasası ile Hong Kong Temel Yasası olduğuna dikkat çeken Çinli sözcü, ABD’nin adı geçen deklarasyona atıfta bulunarak Hong Kong'u gündeme taşıma hakkına sahip olmadığını söyledi.

DİP EKSPRES
Şimdi hedef Avrupa!

Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaya hak kazandığı coğrafi işaret belgesinin önemi, düzenlenen seminerle yöre halkına anlatıldı.  Kavacık Köy Meydanı'nda gerçekleştirilen bilgilendirme etkinliğinde konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Avrupa Birliği'nin coğrafi işaretini de almak üzere yola çıktık. Kavacık'a özgü bu üzümü dünyaya tanıtmaya kararlıyız” dedi. Dünyanın bilişim çağını yaşadığını hatırlatan Başkan Selvitopu, “Bilgisisayar ortamında İzmir incelendiğinde ya da ziyaret edildiğinde, Kavacık'ın coğrafi işaretini herkes görecek. Bunu önce Avrupa Birliği'ne sonra dünyaya yaymak için ikinci süreci başlatıyoruz. Avrupa Birliği'nin coğrafi işaretine de almak üzere yola çıktık. Bununla ilgili çalışma başladı. İnşallah bu dönem içinde almış olacağız. Bu da Kavacığımıza yeni bir heyecan ve ekonomik değer katacak” diye konuştu.

SALGINA RAĞMEN...

Başkan Selvitopu da konuşmasında, toplum sağlığını korumak için koronavirüs salgınına karşı yoğun bir mücadele verdiklerini, buna rağmen belirli işleri ihmal etmediklerini vurguladı. Bunlardan birinin Kavacık Üzümü'nün dünyaya tanıtılması olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, “Bu üzümü sadece Türkiye'ye değil dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Bunun yollarından biri de coğrafi işareti almaktı. Uzun bir süreç yaşandı. Kavacık Üzümü'nün coğrafi işareti şimdiden Kavacıklılara, yöremize hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Dünyanın bilişim çağını yaşadığını hatırlatan Başkan Selvitopu, “Bilgisisayar ortamında İzmir incelendiğinde ya da ziyaret edildiğinde, Kavacık'ın coğrafi işaretini herkes görecek. Bunu önce Avrupa Birliği'ne sonra dünyaya yaymak için ikinci süreci başlatıyoruz. Avrupa Birliği'nin coğrafi işaretine de almak üzere yola çıktık. Bununla ilgili çalışma başladı. İnşallah bu dönem içinde almış olacağız. Bu da Kavacığımıza yeni bir heyecan ve ekonomik değer katacak” diye konuştu.

Ulucak’a 25 bin kişilik arıtma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa standartlarında arıtma yapan ileri biyolojik arıtma tesislerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. İZSU Genel Müdürlüğü Kemalpaşa Ulucak’ta kuracağı tesisin yanı sıra ilçenin alt yapısını güçlendirmek için de 73 milyon liralık yatırım yapacak. Türkiye’nin arıtma lideri İzmir, çevre ilçelerdeki yeni yatırımlarla arıtma tesislerinin sayısını artırıyor. İZSU Genel Müdürlüğü’nün Kemalpaşa Ulucak’ta kuracağı ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi günlük 5 bin metreküp evsel atığı arıtacak.

12 mahallede çalışılacak

Kemalpaşa’nın Bağyurdu, Yiğitler, Ören, Armutlu, Yukarıkızılca, Aşağıkızılca, Örnekköy ve Çiniliköy mahallelerinin de alt yapı sorununa çözüm üreten İZSU 69 km kanal, 7 km yağmur suyu hattı döşeyecek.