Aykut Polatlı-İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın ilan ettiği İzmir'de gündeme oturan ve tüm eylemler ile yürüyüşlerin yapılmasını yasaklayan genelgenin iptal edilmesi sebebiyle STK'ların yapacağı eylem ortak alınan karar neticesinde iptal oldu. STK'lar bugün genelgenin iptali ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Genelgenin iptal edilmesi hakkında açıklama yapan TMOBB Temsilcisi Melih Yalçın, İzmir üzerindeki gizli genelgenin de yırtılması için sokaklarda olmaya devam edeceklerini belirtti.

Sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, sendikalar tarafından tepki toplayan kararın, İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada uygulamaya son verdiklerini açıklamasının ardından, bugün için 'Yunanistan'dan yer isteriz, orada yaparız' sözleriyle denizde tekne üzerinde yapılması planlanan basın açıklaması ile ilgili alınacak karar hakkında görüşmeler bitti. Ortak bir karar ile eylemin yapılmayacağını ama bugün yine 11 STK'nın katılımıyla bir basın açıklaması geçekleştirileceği açıklandı. TMOBB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Melih Yalçın, 'Bu genelge teoride yırtılmış olabilir ama genelgeden önce de İzmir'de bir genel hal durumu vardı. Bunun tamamen ortadan kalkması bize bağlı. Kağıt üzerinde ne yazılırsa yazılsın olay pratikte şekilleniyor. İşin aslı sokakta belli olur ve biz sokaktan çekilmeyeceğiz' dedi.

Yazısız OHAL'i de kaldıracağız

Biz bu genelgede yazılanların hayatta bir gerçeği olmadığını düşündüklerini ve sonucunda bu yönde olduğunu belirten Melih Yalçın, 'Vali Bey herhalde genelge yayınlanınca bu kadar tepki alınacağını hesaba katmamıştı. Valinin genelgeyi iptal etmesinin amacı bu tepkileri azaltmak adına yapılan bir hamle olabilir' dedi. Bu genelgenin iptalinin başarısı mücadele eden tüm STK ve İzmir halkı olduğunu da sözlerine ekleyen Yalçın, 'Genelge geri çekilmesi sivil toplum kuruluşları, kurumların ve İzmir halkının bir başarısıdır. İzmir'de genelgeden öncede bir özel hal durumu vardı. Bu gizli kapaklı genelgenin de tamamen ortadan kalkması bize bağlı. Hayatta, kağıtta ne yazılırsa yazılsın olay pratikte şekilleniyor. İşin aslı sokakta belli olur ve biz sokaktan çekilmeyeceğiz' diye konuştu.

Meydanların halkın olduğu kabul edildi

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise konuyla ilgili yorumu, 'Genelgenin iptal edilmesi İzmir halkının özgürlüklerine ve demokrasiye olan inancı ile eylem kararı alan, birlikte hareket eden tüm STK'ların ortak duruşlarının bir neticesi' oldu. Sarı, dün Berkin, bugün de sağlık emekçileri, yarın ve her zaman da ezilenlerin yanında duracaklarının önemle altını çizerek, 'Genelgenin iptal edilmesi en azından kamu düzenini bozduklarını iddia ettikleri meydanların aslında kamu düzenini bir araya getirilmesinin bir simgesi olduğunun valilik ve hükumet tarafından kabul etmesi' dedi.
Editör: Haber Merkezi