Her aybaşında geçmiş ayla ilgili çeşitli kaynaklardan, özellikle ekonomik bilgiler aktarılıyor. Tabii ki bizi en fazla ilgilendiren ise üretici ve market fiyatları...

Çünkü doğrudan ev ekonomimizi ilgilendiriyor. Temmuz ayında markette 15, üreticide 10 üründe fiyat artışı, markette 18, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü olduğunu, markette 7, üreticide 11 üründe fiyatın değişmediği bildirildi. Fiyatı en fazla artan ürün Temmuz ayında markette yumurta, üreticide salatalık, fiyatı en fazla düşen ürünler ise markette kuru soğan, üreticide nohut olduğu belirtildi. Temmuz ayında üretici fiyatlarında, domates, patlıcan, maydanoz, kiraz,  kuru fasulye, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt ve kabak fiyatında değişim olmazken, yüzde 56,83 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürünün nohut olduğu belirtildi.

Fiyat değişimlerinin nedenleri

Salatalık ve sivri biberde fiyat artışında kıyı kesimlerde örtü altında hasadın sonuna gelinmesi, arzın yayla seracılığından ve açıkta yetiştiricilikten sağlanması etkili oldu. Yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artan maliyetler yumurta fiyatlarında artışa yol açtı. Limonda görülen artış mevsimsel etkilerden kaynaklandı ve arzdaki daralmaya bağlı olarak gelişti. Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün nohut oldu. Nohut fiyatlarındaki düşüşü, gümrük vergilerinin sıfırlanması sonucunda hasat öncesi yapılan ithalatın fazla olması etkiledi. Havuçta arz depolardan sağlandı. Ürün kalitesinde yaşanan kayıplar nedeniyle talebin gerilemesi fiyatları düşürdü.
Kuru soğan ve patateste hasat edilen ürün miktarındaki artış sonucunda fiyatlar düşmeye başladı.
Yeşil mercimek, yeşil soğan, şeftali, kırmız mercimek gibi ürünlerde hasat dönemi olması fiyat düşüşünde etkili oldu.

Rekabet gücümüz olumsuz etkilenecek

BOTAŞ'ın elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz fiyatına, önceki günden geçerli olmak üzere yüzde 49.5 zam yapmasını, 'Enflasyon, ihracat ve küresel rekabet gücümüz olumsuz etkilenecektir' şeklinde değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, ekonomideki gidişatın toparlanması için üretim odaklı büyümenin şart olduğu bir ortamda, KOBİ'ler başta olmak üzere üretim yapan tüm işletmeleri zora sokacak bu zam oranının, ivedilikle yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Çeşme'de önceki gün domates dört lira idi, Bornova'da ise iki lira idi...
Gerisini siz düşünün..

DİP EKSPRES

3'te 1'i boş kaldı

İstanbul ofis pazarında yaşanan değişim ve gelecek dönem öngörülerinin analiz edildiği  'İstanbul Ofis Pazarına Genel Bakış' raporunun 2018 ikinci çeyrek sonuçları yayınlandı.
Rapora göre, Merkezi İş Alanı'nda (MİA) A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamaları 2017 yılının ikinci çeyreğine göre %12 gerilerken; ofis boşluk oranları ise %30,4 oldu.
Bu yılın ikinci çeyreğinde, en yüksek kira rakamı talep edilen bölge, Avrupa yakasında metrekare fiyatı 44 $ ile Levent, Anadolu yakasında ise 28 $ ile Kozyatağı oldu. İstanbul'da ofis kiraları ortalama %12 düştü. Bu düşüş de uzmanlar tarafından pek hayra yorumlanmadı.
İzmir ve Ankara'da da durum bundan farklı değil...