PKK’lı teröristler ile kucaklaşan BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin girişim AK Parti içinde ilk kez ciddi bir muhalefete yol açtı.

Partide sayıları 70’i bulan Kürt kökenli milletvekillerinden bir bölümü bu girişime destek vermiyor. Bazı milletvekilleri, Genel kuruldaki oylamaya katılıp ret oyu vereceklerini açıklarken, bazıları da oylamaya katılmamayı düşünüyor.

ANAYASA ENGELİ

AKP’nin bugün yapılacak grup toplantısında Başbakan Erdoğan konuyu değerlendirerek, milletvekillerinin nabzını yoklayacak. Bir bölümü basına kapalı yapılması düşünülen toplantının, istişari mahiyette olacağı belirtildi. Anayasa’nın 83. maddesi uyarınca, TBMM’deki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamıyor ve karar alınamıyor. Milletvekilleri bu nedenle, Genel Kuruldaki oylamada grup disiplinine uymak zorunda olmayacaklar.

KRİTİK SAYI 50

AKP’deki 70 Kürt kökenli milletvekilinden 50’si oylamaya katılmazsa, gerekli olan 276 sayısına ulaşılamıyor. Ancak AKP’de bu derece yüksek oranda bir firenin yaşanmayacağı, ayrıca TBMM’de 50 sandalyeye sahip MHP desteğinin de bulunduğu belirtiliyor. CHP ise ret oyu kullanacak.

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve 9 BDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması tartışmalarında, AKP içinde ilk tavır koyan isim Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu oldu ve ‘’Teröristlerle kucaklaşma kabul edilemez ama dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşıyım. Gerginlikler artar’’ dedi.

KARMA KOMİSYONUN YAPISI

Dokunulmazlık dosyaları önce Anayasa Adalet Karma Komisyonunda ele alınacak. Bu iki komisyonun toplam 50 milletvekilinden 30’u AKP, 12’si CHP, 6’sı MHP ve 2’si de BDP milletvekilinden oluşuyor. Adalet Komisyonunda AKP’nin Güneydoğulu milletvekili bulunmuyor. Anayasa Komisyonunda ise Van milletvekili Fatih Çiftçi ile Şanlıurfa milletvekili Yahya Akman görev yapıyor. Her iki komisyonda BDP’den ise Ayla Akat ve Murat Bozlak yer alıyor.

AKP’de dokunulmazlığı kaldırılacak milletvekilleriyle ilgili konuyu genişletme eğilimi de bulunuyor. Buna göre TBMM’de bekleyen 868 fezleke tek tek taranarak haklarında şiddet, terör ya da vahim nitelikli suç iddiası bulunan milletvekillerin dosyaları ayrılacak ve bunlar işleme konacak. CHP’li Muharrem İnce gibi, dokunulmazlık konusunda kendi talepleri olan vekillerin dosyalarının da gündeme alınabileceği belirtiliyor. Böylelikle sadece BDP’lilerin değil diğer partilerden de milletvekillerinin yargıya sevki mümkün olacak. (Gazeteport)
Editör: Haber Merkezi