Meclis'in yoğun temposu milletvekillerinin sinirlerini gerdi. BDP milletvekilleri, gün boyu torba yasa tasarında yer alan terör suçundan mahkûmların üniversiteye dönüşünü kapatan maddeyi eleştirdi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın "Sayın Öcalan" sözleriyle başlayan gerilimin ardından hakaretler havada uçuştu, tartışmalar yumruklarla bitti. BDP milletvekilleri, torba yasa tasarısında üniversite affından terör mahkûmlarının da yararlanması önergesi reddedilirken Hasip Kaplan şöyle konuştu: "Terör suçundan mahkûm 100 bin kişinin önünü tıkıyorsunuz. Şiir okuyan, kitap yazan, türkü söyleyen hüküm giymiş. Meclis'in üçte biri teröristtir. Başbakan dahil. Başbakan neden bir üniversite daha okumasın" dedi. Bu sözler üzerine AKP Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan "Sana ne Başbakan'dan" deyince Kaplan, "Bu haksızlığı Başbakan'a yapmayın" dedi. AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen de, yerinden "Sen kendi işine bak" diye bağırdı. Kaplan, "Bu maddeyi koyarsak Öcalan da yararlanır diyorlar. Sayın Öcalan'dan 'Ben üniversite affından yararlanmıyorum' diye belge getireceğim" dedi. AKP sıralarından "yuh" sesleri yükselirken Tüzmen "Senin gibi terörist de var" diye bağırdı.


YAKUT MÜDAHALE ETTİ

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kaplan'ın "Sayın Öcalan" sözlerine tepki göstererek kürsüde sesini kesti. Yakut, "40 bin kişinin ölümüne neden olan teröriste siz burada 'Sayın' diyemezsiniz. Sözünüzü düzeltin" dedi. BDP'liler "Sesini kesemezsiniz" diye tepki gösterdi, Yakut da, "Yetkim var" karşılığını verdi. Bunun üzerine Kaplan da, "Avukat müvekkiline 'sayın' der. Öcalan da benim müvekkilim 'sayın' derim" dedi. Kaplan'ın ardından kürsüye çıkan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık "Emir kipleriyle bizi tehdit etmeye kimsenin gücü yetmez. Gücünüz yetiyorsa konuşmamızı engelleyin. Ben de düşünce suçundan mahkûm edildim, ben de teröristim. Sizin terörist dediğiniz kişilerle devlet belki de şu anda görüşme yapıyor."


YAKUT-KAPLAN ATIŞMASI


Sakık'ın sözleri Meclis Başkanvekili Yakut'u kızdırdı. Yakut, BDP'lilere, "Buraya çıkınca hep Kürtlerden bahsediyorsunuz. Kürt meselesi size bırakılacak kadar küçük bir olay değil. Herkesin meselesi. Tehditvari sözlerle bir yere varamazsınız" diye konuştu. Bu sözler üzerine Kaplan usul tartışması açtırdı. Tekrar kürsüye çıkan Kaplan, "Biz helal oylarla seçilip bu Meclis'e geldik. Burada çoğunluk olmak Meclis'i dikta anlayışıyla yönetmek değildir. İstifaya davet ediyorum. Erdemli olsanız istifa edersiniz" dedi. Yakut, "Sizin isteme hakkınız yok. Haddinizi ve hududunuzu bilin" deyince Kaplan "Burası mahkeme salonu değil, Meclis" diye bağırdı.


CANİKLİ: AHLAKA DAVET EDİYORUM


Kürsüye çıkan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, BDP'lilere, "Bu milletin birliğine, bütünlüğüne herkes saygı duyacaktır, resmi diline, bu millete saygı duyacaktır. Bunu yapmazsa bu millete ihanet ediyor. Biraz yüreğiniz varsa yemine uymak zorundasınız. Sizi ahlaka, ahlaklı olmaya davet ediyorum" sözleriyle tepki gösterdi. Bunun üzerine ortalık karıştı. BDP'liler Başkanlık Divanı'na, Sakık da kürsüye yürüdü. AKP Samsun Milletvekili Ahmet Yeni de kürsüye yürüyünce Sakık'la karşılaştı. O sırada Sakık, Ahmet Yeni'yi yumrukladı. Yeni "katiller" diye bağırdı. AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Sakık'ın boğazına sarıldı. Kaplan da, elindeki tasarı kitapçığını Erdoğan'a fırlattı. Kaplan, "Seni deftere yazdım, aşağılığın kim olduğunu göstereceğim. Şırnaklı Hasip Kaplan'ım, ben bu lafı sana yedireceğim" diye bağırdı. Arbede üzerine Sadık Yakut oturuma 10 dakika ara verdi. Yakut, aradan sonra da 1 saat yemek arası verdi.

Editör: Haber Merkezi