MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili A. Kenan Tanrıkulu ekonomiyi sert bir dille eleştirdi. Tanrıkulu, "IMF'ye Borcu Bitirdik, 57 Hükümetin IMF ayıbını biz ortadan kaldırdık" söylemine karşı Kur'an-ı Kerim'den örnek verdi. AKP Hükümetinin Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen Medyen'lilerin ölçü ve tartısıyla hareket ettiğini vurguladı.
 
"Başbakanı dinlerken gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu görüyor ve şaşırıyoruz. IMF konusuyla Medyen Tartısının dahi topuzunu kaçıran hükümete, Kur'an-ı Kerim'deki Hud ve Araf Surelerinin Ayetlerini hatırlatmak istiyoruz. Bu nasıl ölçüdür, bu nasıl tartıdır. Böyle giderse ayetlerdeki uyarılara muhatap olacaklardır" diye konuşan Kenan Tanrrıkulu; "Sanki IMF ile kendisi hiç masaya oturmamıştır. Oysa IMF ile 19'uncu Stand By anlaşmasının bizzat kendi Bakanları ve bürokratları imzalamıştır. Bu anlaşmayla 6,7 milyar SDR, yani 10 milyar dolar Türkiye'yi IMF'ye borçlandıran kendisidir ve 14 Mayıs 2013'te IMF'ye ödenen son borç taksiti kendi yaratmış olduğu borcun taksitidir" dedi.
 
Rakamlar ve gerçekler yanlış


"AKP ekonomisinin bir "hayal ekonomisi" olduğunu vurgulayan Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendisinin bin bir güçlükle Başbakan olduğu 59. Hükümet'in kuruluşunda yani 2003'ün Mart sonunda IMF'ye borç 21 milyar 965 milyon dolardır. Bizden önceki hükümetlerin IMF'ye borcunu biz kapattık diyerek 'Medyen Tartısı' zihniyetiyle vatandaşımızı kandırabileceklerini zannedenler, bir yandan 2002 yılından bu yana Cumhuriyet tarihimizin birçok değerini 38 milyar dolar karşılığında haraç-mezat özelleştirirken, öte yandan ülkemizi ne kadar borçlandırdıklarını da dile getirmeleri gerekiyor.
 
Elde ettikleri bu yüksek rakamlarla 10 yıldır ülkemizde yeni istihdam alanları açamayıp, işsizliğin yükselmesine seyirci kalanlar, Şubat 2013 istihdam oranını yani yüzde 10,5'i nasıl açıklayacaklar?"
 
AKP gerçek borçları açıklamalıdır

2002 yılında toplam 129,5 milyar dolar olan dış borç, 2012 yılı sonunda 337 milyar dolara çıkmıştır. Kamunun 2002 yılında 155,2 milyar TL olan iç borç stoku ise, AKP hükümetinin marifetiyle yüzde 163 oranında net 253 milyar lira büyüyerek 2012 sonunda 408,3 milyar liraya yükselmiştir.
 
Bir medyen tartısı örneği daha

Özel sektörün 2002 yılında 43 milyar dolar olan dış borcu, 2012 sonunda 226 milyar dolara yükselmiştir. Özel sektörün borcu devleti bağlamaz yönünde açıklama yapanlar unutmamalı ki, bu borçlar ödenmediğinde ülke riski artacak, diğer yandan bu borcun ödenmesi için uluslararası tahkim kurallarına göre Hazine'nin devreye girmesi gerekecektir.
 
Dış borç istatistiklerinde uluslararası standart, büyüklüklerin ABD Doları cinsinden ifade edilmesidir. Bu durum, dış borç büyüklüklerinin çapraz kurlarda gerçekleşen hareketlerden etkilenmesine yol açmaktadır. Eylül 2012-Aralık 2012 döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 1,8 milyar dolar artmıştır.
 
Kısacası iktidar özel sektörümüzün ensesinde boza pişirmekte, onları kur riskiyle savunmasız bir biçimde karşı karşıya bırakmaktadır.
 
Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette insanların işlerinde "ölçü ve tartıya riayet etmesi, ölçü ve tartıyı hak olarak kullanması" önerilmektedir. AKP hükümeti ve Başbakan Medyen Tartısı'yla nereye kadar gidecektir? Bu yanlışlardan dönerlerse hayırlı olacağı kanaatini taşıyoruz" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi