CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger TBMM'de yaptığı konuşmada AKP'nin özelleştirme politikalarını eleştirdi. Erdal Aksünger "Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak vatandaşa vergini öde, sana yol, su, elektrik olarak geri dönsün diyoruz. Peki, AKP iktidarı bunu mu uyguluyor? Hayır. Yolları özelleştirdiler, yeraltı suyuna saat takılıyor ve yakın bir gelecekte bunu da özelleştirecekler. Elektrik üretimi dağıtımı komple özelleştirildi, şimdi sırada Devlet Demir Yolları var" dedi.

Özelleştirmeler yapılırken halkın kandırıldığını vurgulayan Aksünger, "Tüm bunlar yapılırken şu yalanı söylüyorlar 'Kamu hizmetlerini ucuzlatmak ve büyütmek...' Avrupa ülkelerini örnek gösteriyorlar. Almanya'nın bu konudaki serbestliğine baktığınız zaman, bütün Avrupa'yı Fransa'yla birlikte ele geçirmiştir... Nasıl mı? Deutsche Bahn'ın yüzde 75'i yine devletin elindedir. Kuzey aksından güney aksına kadar, İngiltere'yi çukura attıkdan sonra, tüm Avrupa'yı Fransa'yla birlikte ele geçirmişlerdir. Eğer Türkiye'ye de özelleştirme serbestisi gelirse, Deutsche Bahn Türkiye'ye girecek ve Avrupa'dan Çin'e kadar olan demiryolu aksını tamamlayacaktır" dedi.

"Rekabet Kurulunu göreve davet ediyorum"

Özelleştirme politikaları sonucunda Yunanistan'ın, İspanya'nın, İtalya'nın, Portekiz'in düştüğü duruma Türkiye'nin de düşebileceği uyarısını yapan Erdal Aksünger, özelleştirmeler sonucunda kamu hizmetlerinin ucuzlamadığını da iddia etti. Aksünger "Örneğin Türk TELEKOM'un yaptığı ciro, özelleştirildiğinden bugüne 90 milyar dolara varmıştır. Ettiği kâr, üç senelik ödemesinin iki katı. Peki, verdiği hizmet konusunda ucuzlama var mı? Güney Kore'de internet bizimkinin üç kat hızında, üçte bir fiyatına satılıyor ve bu adam da kâr ediyor. Dünyada EBIT'i en yüksek şirketlerden biri Türk TELEKOM. Nasıl oluyor? Halka ucuz İnternet mi gidiyor? Hayır... Böyle bir şey yok tamamen bir kandırmacadır bu" diyerek, Türk TELEKOM hizmetlerinin haksız rekabete neden olduğunu belirtip Rekabet Kurulunu göreve çağırdı...

CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger AKP iktidarının devletin tüm kurumlarını meta olarak gördüğünü belirterek, "İktidar, devletin asli görevi ve vatandaşın temel hakkı olan parasız eğitim ve sağlık konusunda sınıfta kalmıştır. Devlet organizması içerisinde yargı dâhil güvenilir hiçbir kurum kalmamıştır" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi