İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin bilgilendirme konuşması yaptı. Saldırıyla birlikte Türkiye'de bir kaos oluşturulmak istendiğini söyleyen Güler, "Birtakım hassasiyetleri tahrik etmek üzere, kaos oluşturulmak ve fitne çıkarılmak istenmektedir. Biz en başından itibaren bu tür girişimler karşısında çok dikkatli ve soğukkanlı olduk. Bundan sonra da bunu güçlü bir şekilde muhafaza edeceğiz. Sosyal medyada, bilgi kirliliğine yol açan bazı yorum ve değerlendirmeler noktasında da yine herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Açıkca ifade ediyorum ki; bu terör olayı, Suriye rejimi ve Suriye'deki istihbarat örgütü ile doğrudan irtibatlı olduğunu düşündüğümüz bir terör örgütü tarafından yapılmıştır.Saldırıda yer alanların da, yardım ve yataklık yapanların da Türkiye vatandaşı oldukları tespit edilmiş. Bu nedenle saldırının arkasındaki güçler ve taşeronlar büyük ölçüde deşifre edilmiştir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz olayı bütün boyutları ile aydınlatmak ve failleri yakalamak benzeri saldırıları engellemek için çalışmaktadırlar" dedi.

"13 KİŞİ GÖZLATINA ALINDI"

Patlamayla ilgili araştırmaların devam ettiğini bu kapsamda 13 kişinin göz altına alındığını kaydeden Güler şöyle devam etti:"Olayın öncesinde herhangi bir ihmali davranışın bulunup bulunmadığını ve hangi tedbirlerin alındığını tespit etmek için Sayın Başbakanımızın talimatıyla, Başbakanlık ve Mülkiye Teftiş Kurulları geniş bir araştırma yapacaklardır. Bu saldırıyı çok dikkatli analiz etmek ve arkasındaki gizli niyetleri iyi okumalıyız. Olayın Suriyeli muhalifler veya sığınmacılarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Olay sonrasında gecikmeksizin eylemi planlayan veya yardım ve yataklık yapan 13 kişi göz altına alınmıştır. Biz bu menfur terör olayının faillerini biliyoruz. Eylemi organize eden 4 şahıs ile birlikte yine bu şahıslara yardım ve yataklık yapan 2 şahıs olmak üzere, toplam 6 şahısın en kısa sürede yakalanması için yoğun bir çalışma yürütülmektedir. Cilvegözü'ndeki patlamalardan sonra failler kısa bir süre sonra yakalanmıştır. Reyhanlı faillerini de en kısa sürede yakalayacağımızı umuyoruyum."

"8 MAYIS'TA İHBAR ALINDI"


Patlamadan önce Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne eylemle igili ihbar geldiğini belirten Güler, "8 Mayıs 2013 tarihinde Hatay Emniyet Müdürlüğü'nden ses getirecek bombalı bir eylem yapılacağı yönünde bir ihbar alınmıştı. Alınan bu,ihbar üzerine 9 Mayıs günü güvenlik birimlerimize gereği için talimat verilmiş, bütün ilgili kurumlar bu arada bilgilendirilmiştir. Alınan ihbar doğrudan Reyhanlı ilçesine ilişkin bir tehditi işaret etmemekte bölgenin ve yurdun bazı yönlerine yönelik eylem hazırlıklarını kapsamaktadır. Bu nedenle de Hatay ilimizle birlikte bir çok yerde önleyici tedbirler aldırılmıştır. Ancak trafiğe hiç bir şekilde çıkmayan ve bir depoda muhafaza edildiği anlaşılan araçların kısa zaman içinde olay mahaline getirilerek eylemin gerçekleştirildiği anlaşılmıştır" diye konuştu.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Sağduyu çağrısı yapan Güler, "Suriye'deki mesele sadece AK Parti ve hükümetimizin değil, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletinin meselesi olarak anlaşılmak gerekir.Reyhanlı'da alçakça katledilen masum insanlar Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıdır. Ortak tepki vermek zorundayız.Tahriklere kapılmayalım. Bu saldırılar Suriye politikamız ile ilgili değil. Her geçen gün büyüyen Türkiye'ye yöneliktir. Bu gibi saldırılar hiç kimsenin yanına kar kalmayacaktır" dedi.
Editör: Haber Merkezi