Başbakan Erdoğan'ı havaalanında karşılayanlar arasında bulunan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hangi hesap ve sebeple yapmış olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının Diyarbakır meydanına gelerek, 'Kürt' ve 'Kürdistan' dediğini, 'Kürdistan bayraklarının' asıldığını belirterek, şöyle konuştu:

TÜRKİYE KÜRTLERLE ORTAKLIĞA MECBUR OLDU


"Daha düne kadar postal yalayıcısı, ayağı şalvarlı, aşiret reisi denen bir kişi devlet protokolü ile kırmızı halılarla karşılandı. Bu Barzani meselesi falan değil. Laikçi, Kemalist Ulusal devlet anlayışı tarihin çöplüğüne atıldı. Biz bütün dönen dolapları biliriz. Ben küçük fotoğraflara fazla takılmıyorum. Türkiye Cumhuriyeti ne olursa olsun kabul etmese bile Kürtlerle stratejik bir ortaklığa mecbur oldu. Oyunları bozacaksınız, büyük siyaset ortaya koyacaksınız. Esas siyaset bugün budur. Çıkar hesaplarına dayalı ufak tefek hesaplara dayalı hareket ediyorsanız bunlar 3-5 gün sonra bozulur."

Tan, cezaevlerinde, dağda, yurt dışında binlerce Kürt bulunduğunu, Başbakan Erdoğan'ın, "Cezaevleri boşalacak, dağdakiler inecek" sözlerinin güzel olduğunu, yeni Ortadoğu kurulurken, PKK ve BDP'siz bir çözüm olamayacağını savundu.

BDP Diyarbakır milletvekili Tan, bir soru üzerine, Başbakanın karşılanması konusunda partide karar alınmadığını anlatırken, "Yetki bende olsa Başbakan'ın bütün bu hesapları allak bulak olurdu. Aynen Nevroz'daki 1 milyon kişiyi Diyarbakır sokaklarına döker, bütün balkonlardan Kürdistan bayraklarını sallar 'Biji Kurd-u Kürdistan' (Yaşasın Kürtler ve Kürdistan), 'Biji bırati' (Yaşasın kardeşlik), 'Biji Aşiti' (Yaşasın barış) diye yeri göğü inletirdim. Ondan sonrasını Başbakan düşünseydi. Bütün oyunları bozar allak bulak ederdim. Bu fikrimi arkadaşlarımı söyledim. Ne yazık ki yer görmedi. Satranç oynuyor, kendinize güveniyorsak, siyasi hamle ise karşınızdaki ne yaparsa yapsın karşı hamle yaparsınız" diye konuştu.