CHP’li Yüksel Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, İzmir’in Gaziemir’de 70 yılı aşan süredir külçe kurşun imal eden fabrikanın arazisinde ortaya çıkan kimyasal atıkların üzerinin, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun  (TAEK) yönlendirmesiyle toprakla örtüldüğünün ortaya çıktığına dikkat çekti. “Radyoaktif atıkların toprak örtülerek depolanması, saklanması akıl ve bilimle bağdaşan bir yöntem değildir” diyen Yüksel, söz konusu radyoaktif atıkların, ilk ne zaman belirlendiği ve o dönemde ne yapıldığı konusunda bilgi istedi.

Söz konusu atıklarla ilgili 2006 yılında yapılan incelemelerde TAEK’in uyarı yazılarının gereğinin yapılıp yapılmadığını soran Yüksel, “Yapılan incelemeler ve ölçümler sonucu 08 Eylül 2008 tarihinde TAEK tarafından Aslan Avcı Döküm Sanayi ve T.A.Ş. firmasına uyarı amaçlı yazılan yazı da gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin İzmir Valiliği, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce gönderilen yazıya ilişkin hangi çalışmalar ve denetimler yapılmıştır?” diye sordu.

VALİ NE DEMEK İSTİYOR?

TAEK tarafından radyoaktif bulguların tespit edilmesine karşın, Vali’nin “ortalamanın altında” şeklinde açıklamalar yapmasına tepki gösteren Yüksel, “TAEK tarafından yapılan çalışmalar sonucu radyoaktif bulguların olduğu tespit edilmesine rağmen İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın yaptığı açıklamada ‘Gaziemir'de mobil radyasyon ölçüm yapan alet var, sonuçlar internete de veriliyor. Verinin ne olduğuna bakabilirsiniz, İzmir ortalamasının da altında’ şeklindeki ifadeleri son derece yaşamsal olan bir konunun örtüleceği unutturulacağı anlamına mı geliyor?” sorusuna yanıt istedi.

İzmir’deki uygulama’nın, TAEK’in radyoaktif atıkların saklanması, depolanması mevzuatına ya da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın belirlediği ölçütlere uygun olup olmadığı konusunda bilgi isteyen yüksel, şöyle devam etti:

İZMİR KORUNACAK MI?


“Bilim insanlarını, meslek örgütlerini ve İzmirlileri isyan ettiren bu uygulamanın sorumluları hakkında bir işlem yapacak mısınız? TAEK’in radyoaktif atıkların üzerinin toprakla örtülmesine ilişkin talimatının bilimsel dayanağı nedir? İzmir’in topraklarını uzun yıllar kirletebilecek olan radyoaktif atıkların üzerinin yalnızca toprakla örtülmesinin yeterli görülmesi hangi bilimsel kritere göre dayandırılmıştır?
İzmir Gaziemir’deki radyoaktif atıkların, uluslararası mevzuata uygun, çevreyi, toprağı ve yeraltı sularını kirletmeyecek şekilde depolanması için bir çalışma yapılacak mıdır? İzmir halkı radyoaktif kirlilikten korunacak mıdır? Yoksa, İzmir halkı kaderine mi terk edilecektir?”