CHP’li Alaattin Yüksel, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın talimatıyla, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının hazineye devredilmesini değerlendirdi. Yüksel, İzmir Valisi’nin İzmirlilerle bir sürtüşme yaşadığına dikkat çekti. “Bu tartışmada söz konusu kentin çıkarlarıdır” diyen Yüksel, “İzmir’in elden çıkarılmaya çalışan, yerelin mülklerinden bahsediyoruz. Bunlar kentin kazanılmış mallarıdır. Esnafın, sanayicinin, memurun, işçinin ödediği vergilerle bu mülkler edinilmiştir. İzmir’in milletvekiliyim. Bu kentin çıkarlarını korumak durumundayım.  Hepimiz bir yerlerden geldik ama önceliğimiz bu kentin çıkarlarını korumaktır. Vali bey bu kentin valisi gibi davranmıyor. Bu kentin insanlarının hukuku korumuyor. İzmir barışçıl bir kenttir. Kendisi buraya gelmeden önce hiçbir eylemde olay çıkmıyordu. Gelmesiyle birlikte şiddet yükseldi. Bence İzmir’i de İzmirlileri de sevmiyor” dedi.

İZMİR’İN ADI ŞANLIURFA OLSAYDI MALLAR BELEDİYEYE VERİLECEKTİ!

Yüksel, il özel idaresi malları ile ilgili TBMM’de tüm partilerin temsil edileceği bir komisyon kurulmasını önerdiğini hatırlatarak, “AKP’nin çıkardığı mevcut yasada bile, ‘tüm mallar hazineye devredilsin’ diye bir madde yok. İzmir’deki uygulama bu yasaya bile aykırı. 30 büyükşehir belediyesi arasında ‘Malları hazineye devrettik’ diyen tek kişi İzmir Valisi’dir. Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için kapatılan özel idare mallarının eşit ve adil bir şekilde paylaşımını sağlayacak yasal güvence gerekiyor. Bununla ilgili kanun teklifimiz var. CHP’nin 13 milletvekili AKP milletvekillerine ‘bu kente sahip çıkalım’ diye çağrıda bulundu. Ancak AKP milletvekilleri Vali’yi destekleyen açıklamalarda bulundu! Hatay’da mülklerle ilgili iki liste yapılmış. Seçim sonucuna göre harekete gitmişler. Manisa, Tekirdağ, Muğla Belediye Başkanı şikayetçi. Mardin’de seçimden önce Valilik malları kurumlara dağıtmış. Ama Şanlıurfa’da durum farklı! Hepsi belediyeye devredilmiş. İzmir’in adı Şanlıurfa olsaydı mallar belediyeye verilecekti. Vali’nin, İl Özel İdaresi mallarının Trabzon’da belediyeye devredilmesi ile ilgili söylediği, ‘Bu durum olabilir. Her yerde aynı olsaydı İzmir’in adı Trabzon, Trabzon’un adı da İzmir olurdu. Bak böyle bir şey yok. Sizin adınız farklı benim adım Mustafa’ şeklindeki sözleri tam anlamıyla bir komedidir. Vali, demagoji yaparak işlediği kabahatini örtmeye çalışıyor” dedi.  

YERELİN MALARINI SATACAKLAR!

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın hazineye devredilen İzmir’in mallarını satacağını savundu. Yüksel, şunları söyledi:

“Herkesin aklında aynı soru var, ‘ne olacak bu mallar? Özelleştirme İdaresi Başkanlığı var. Kuş cennetini bile satmaya çalıştılar. Bakıyorlar, burada yeşil alan, kamu hizmet alanı yazıyor, hemen satıyorlar. Plan değişikliği yapıyor. Bu yetkileri var. Planı demokratik ülkelerde yerel yönetimler yapar. Hazineye devredilen bu malları da satmaya çalışacaklar. Valinin tavrı hukuki ve vicdani değil. Kent halkı kendi hakkını korumalıdır. Bu kentin ödediği vergilerle alınmış yerel yönetimin mallarını neden bakanlıklara veriyorsunuz? Belediye merkezi hükümete yeri geldiğinde arazisini veriyor ama merkezi hükümet İzmirliye tek kuruş vermekten kaçınıyor. Merkezi hükümetin İzmir’e olan yaklaşımı akıl almaz bir durumdur”
Editör: Haber Merkezi