Cihaner'in gelmesiyle 3. sıradaki yeri 4. sıraya düşen Denizli eski Baro Başkanı Adil Demir, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na “Çok ivedi olarak öncelikli inceleme istemli” başvuru yaptı.

Demir’in başvurusunun kabul edilmesi halinde Cihaner'in yerine tekrar Melike Kayhan Basmacı geçecek, liste ön seçimdeki haline gelecek. Demir’lin listedeki yeri dördüncülükten üçüncülüğe yükselecek. Cihaner, liste dışı kalacak.

Adil Demir, “Bu sabah daha önce CHP genel merkezinin ve bizim yaptığımız itiraz ile 11 Nisan tarihinde CHP’nin Denizli seçim çevresi aday listesinin esas alınması gerektiğini istedik.” dedi.

YSK’nın bağımsız adayların itirazını kabul eder, onlar hakkında kesin olan kararı değiştirirse görüş değiştirmiş olacağını vurgulayan Demir, “Görüş değiştirmesi halinde bizim dosyamızın da yeniden ele alınması ve mağduriyetimizin giderilmesi gerekir. İşin doğrusu budur. Aksi halde YSK sokaklara boyun eğmiş olacaktır. Bizim daha demokratik yasalara saygılı davranmamış olmamızdan dolayı Adil Demir, Melike Kayhan Basmacı, Kazım Arslan’ı Gaziantep ile Çorum’daki CHP’li adayları mağdur edilmiş olacaktır. Seçim yasaklısı haline getirmiş olacaktır. Eğer böyle çelişkili bir karar verilirse YSK üyeleri hakkında kararları nedeniyle kurum hakkında da gerekli hukuki başvuruda bulunacağım. Gerektiğinde bireysel haklarımı kullanacağım.” diye konuştu.

 YSK’nın partilerin aday listesi oluşumuna müdahale etmesinin hukuka ve demokrasiye uygun olmadığını savunan Demir, itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Seçime engeli olamayan her vatandaşı kontenjan adayı bildirme hakkı partilerde mevcuttur. Ön seçime katılmış ve demokrasiden kaçınmamış bizim gibi adaylar için kontenjan hakkı kısıtlaması bir hak yasağı anlamına gelir. Bu da yasaların ruhuna da sarahatine de aykırıdır. Hangi yasada partilerin ön seçime katılmış adayların merkez adayı gösterilemeyeceğine dair açık yada örtülü hüküm vardır kararınızda açıklama bekliyoruz.”

İtiraz dilekçesinde “YSK’nın bağımsız adayların kararında görüş değiştirir de bu kararlarda görüş değiştirmezse bunun anlamı Türk kökenli vatandaş olarak şahsıma ve arkadaşlarıma ayrımcılık anlamına gelir.” diyen Demir, “Bizde mi sokaklara çıkalım? Yakalım yıkalım? Vicdanınıza bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.

Adil Demir dilekçesinde şunları talep etti: “Hakkımızda verilen ön seçime katıldığımız için merkez adayı gösterilememe yasağı anlamında partinin aday listesine müdahale ile Denizli, Çorum ve Gaziantep CHP listelerine müdahale ile seçimleri manipüle eden kararlarınızın yeniden incelenerek CHP gene merkezi ve biz adayları 16 Nisan 2011 tarihli karar düzeltme dilekçesinde talep ettiği üzere Denizli CHP aday listesinin 11 Nisan 2011 tarihli bildirimi yapılan liste olarak kabulünü saygıyla arz ederim.”



KARAR PARTİNİN YETKİLİ ORGANLARINDA

CHP'nin Denizli'den kontenjan milletvekili adayı İlhan Cihaner, kontenjan adaylığının önünü açan kararın tekrar incelenmesi için YSK'ya yapılan başvuruya ilişkin, "Karar partinin yetkili organlarının. Onların verdiği karara da saygılı olacağız" dedi.

Editör: Haber Merkezi