Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin haftalık TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Rusya ile iki haftaya yakın bir zamandır yaşanan gerilimden söz eden Davutoğlu, “Aslında olay son derece açık. Türkiye’nin sınırlarını, hava sahasını, deniz sınırlarını korumak bu ülkenin yönetimi olarak bizim için hem bir hak, hem de vazgeçilmez onurlu bir görevdir. Biz Suriye topraklarına herhangi bir müdahalede bulunmadık. Doğrudan Türkiye hava sahasını ihlal eden ve o an için milliyeti bilinmeyen bir uçağın defaatle yapılan uyarılara rağmen cevap vermemesi üzerine bizim sınırlarımız içinde müdahale ettik.” diye konuştu.

‘GÜNLERDİR RUSYA TARAFINDAN İFTİRALARA MARUZ KALIYORUZ’

Türkiye’nin olaydaki haklılığının Rusya dışında hemen hemen her yerden kabul gördüğünü ifade eden Davutoğlu, “Olayda muğlak, tartışmaya açık bir taraf yoktur. Üzülerek ifade edeyim ki geçen zaman zarfında Rus yönetimi bu net tabloya rağmen beklediğimiz olgun yaklaşımı göstermedi. Günlerdir Rusya tarafından ağır ithamlarla uluslararası kamuoyu tarafından da yadırganan afaki suçlamalara, iftiralara maruz kalıyoruz. Biz her şeye rağmen sağduyulu hareket ettik. Rusya ile yıllara dayanan dostane ilişkilerimizin hatırına ve hukukuna hep riayet ettik. Bir kez daha altını çiziyorum; olay, Türkiye-Rusya sınırında yaşanmadı. Olay, Türkiye-Suriye sınırında yaşandı. Doğrudan Türkiye’yi ilgilendiren bir çerçevede yaşandı.” dedi.

‘PUTİN’İ DE EMPATİYE DAVET EDİYORUM’

Putin’i de empatiye davet ettiğini kaydeden Davutoğlu, kendilerinin Rusya ile akrabalık bağları olan bir yeri bombaları halinde Putin’in ne yapacağını sordu. Kimsenin herhangi dikteye razı olmayacaklarını söyleyen Davutoğlu, “Rusya bir takım ekonomik-ticari yaptırımlar uyguluyor. Açık söylüyorum; biz bunları yadırgıyoruz ve çelişkili buluyoruz. Kendisine uygulanan ambargolara karşı çıkan Rusya’nın bugün kendisinin ambargo uygulaması çok açık bir çelişkidir. Türkiye, bu tür şeylerle zora düşürülecek bir ülke değil, biz de kendi tedbirlerimiz alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Alternatif planlarımızı yapıyoruz. Her şeyin bir çaresi var, çözümü var. Gerekli görürsek biz de kendi yaptırımlarımızı devreye sokacağız. Her türlü duruma hazırlıklıyız.” dedi.

‘DOMATES DE DAHİL TÜM YAŞ SEBZE VE MEYVE İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI’

AK Parti döneminde Rusya ile ilişkilerin çok rasyonel bir şekilde geliştiğini ifade eden Davutoğlu, süreçten olumsuz etkilenen sektörlere ekstra destek vereceklerini söyledi. Sektör temsilcilerinin müsterih olmalarını isteyen Davutoğlu, “Yaş sebze-meyve ihracatçılarımızın Rusya Federasyonu’nun haksız uygulamaları nedeniyle maruz kaldıkları zararı telafi etmek üzere çalışmalarımızı yaptık. Bununla ilgili gerekli düzenleme ve talimatlar verildi. Domates de dahil, tüm yaş sebze ve meyve.” dedi.

'İRAN’I TÜRKİYE’YE DÖNÜK SALDIRILAR KARŞISINDA SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUZ'

Türkiye’nin Rusya ve İran ambargolara karşı olduklarını kaydeden Davutoğlu, Meclis kürsüsünden İran’a da seslendiğini ifade ederek şu sözleri kaydetti: “Bütün dünya İran’ın karşısındayken, biz bütün riskleri alarak BM Güvenlik Konseyi’nde Brezilya ile birlikte İran’a dönük ambargolar için el kaldırma onurunu yaşadık. Hiçbir zaman komşu bir ülkeyi yalnız bırakmadık. Ama maalesef çok acı bir şekilde söylüyorum; bugün İran’dan yükselen sesler, Türkiye’ye dönük yapılan hareketler, saldırılar karşısında da İran’ı sağduyuya davet ediyoruz. Biz onları en zor günlerinde yalnız bırakmadık. Onlar ise bizim en haklı olduğumuz konularda Türkiye’ye yönelik bu tavırlarını sürdürürlerse geleneksel Türk-İran dostluğuna büyük zarar verirler.” diye konuştu.

Davutoğlu, Rus ve İran halkının yönetimden ayrı olduğunu ve yakın bir zamanda yanlış Türk politikalarından dolayı kendi idarecilerine seslerini duyuracaklarını ileri sürdü.