EDP 1. İzmir İl Olağan Kongresi Bayraklı Tepekule Kongre Merkezi'nde yapıldı. İl Genel Başkanlığı'na yeniden, seçime tek aday olarak giren Av. Arif Ali Cangı seçildi. Kongrede ayrıca seçime tek liste halinde giren yönetim kurulu listesi onaylandı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı, son seçimlerle birlikte ülkede AKP hegamonyasının yaşandığını dile getirerek, "Artık AKP kanuna bile gerek duymuyor. Çıkardığı KHK'lerle ülkeyi yöntmeye çalışıyor" dedi. Ak Parti'nin kendisine muhalefet olduğu gerekçesiyle BDP'yi paralize ettiğini söyleyen Cangı, "Şu anda hiçbir alanda güvenliğin kalmadığı tehlikeli bir sürece girmiş durumdayız. AKP hükümeti haklarındaki suçlar kesinleşmeden BDP'li üyeleri içeri atıyor ve başbakan bu şahısları ağır ithamlarla suçluyor, karşı gelenleri ise suç ortağı sayıyor" diye konuştu. Yaşananların adli bir soruşturmadan çok, bir intikam alma operasyonu halini aldığını ifade eden Cangı, 12 Eylül suçlularının yargılanması gerektiğini ve bu konuda gerekli başvuruları yaptıklarını söyleyerek bu olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Ayrıca Cangı, İzmir'de ekolojik tehlikenin de söz konusu olduğunu belirterek Aliağa'da yapılması planlanan termik santrallerin, İzmir'in hava kalitesini düşüreceğini ve kenti yaşanmaz hale getireceğini ifade etti.

Yeni bir Türkiye

EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut ise şu an karşılarında yeni bir iktidar konjonktürü ve yeni bir Türkiye olduğunu belirterek, "Bu yeni Türkiye'de ordu ve yargı siyaset yapıcı etkilerini kaybediyorlar. Bundan sonra halkı AKP'nin otoriterliğine ikna etme şansımız daha fazla. Ülkede kürt sorunu, alevi sorunu, gayri müslimler sorunu gibi pek çok sorun var. Bunlar göz ardı edilmemeli. Partilerde ideolojik birlik arayışı olmayacak duaya amin demektir. EDP çoğulcu bir partidir. Hepimiz farklı ideolojilerimizden sıyrılıp, ortak bir politik hedef koyduk. Gerçeğin bilgisine, müzakere ve tartışmayla ulaşılır. Tarihin kadim sorunları başka türlü çözülemez. Bu nedenle demokratikleşme mücadelesi Türkiye'de topyekün olmalıdır" diye konuştu.

AKP'nin oyları hileli

Kongrede söz alan BDP Milletvekili Emine Ayna ise, milliyetçilik duygularına kapılmadan Kürt ulusal mücadelesini sürdürdüklerini ifade ederek, "Farklı kimlige sahip kişileri ötelemeden, ulusal hak mücadelemizi sürdürüyoruz. Ama Türkiye coğrafyasında eşit ve birlikte yaşam ancak birlikte mücadele ile mümkündür, bunu da iliklerimize kadar hissediyoruz" dedi. Ayna ayrıca, AKP'nin son seçimlerde aldığı oy oranına kesinlikle inanmadığını belirterek, "AKP kesinlikle iki kişiden birinin oyunu almamıştır. Buna kesinlikle inanmıyorum. Ben Türk halkının yaşanaları göz ardı edip ABD'nin ortadoğu projesi olan AKP'ye sandikta bu kadar oy verdiğini düşünmüyorum. Önceki seçimlerde aldığı oy oranlarını anlayabiliyorum fakat son genel seçimler kesinlikle AKP'nin hileyle aldığı bir seçim olmuştur" dedi.

Sercan Özipekçi