Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin’in moderatörlüğünü yaptığı ve Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak ile Görme Engelli Avukat Ömer İnal Durmuş’un katıldığı panelde, engelli sorunları masaya yatırılarak, CHP’nin engelliler için hazırladığı program ve projeleri tartışıldı.

CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, CHP Ankara-Çankaya İlçe Başkanlığınca organize edilen Engelli Hakları paneline katılarak dinleyicilerle engellilerin sorunları ile ilgili görüş alış verişinde bulundu. Engellilerin istihdam sorunundan, engelli aylıklarına, eğitim sorunlarından, ödedikleri katkı payının yüksekliğine kadar pek çok konuya değinen Güven, “Engel çok ama AKP hükümeti çözüm bulmuyor” dedi.

Güven, “AKP hükümeti, hemen her yıl 20.000-30.000 kişi istihdam edilecek diye ilan verirken, 1500-2000 kişinin işe alındığını öğreniyoruz. Bu rakamların doğru olup olmadığı da belli değil. Aylık ödenen engelli aylıklarının nasıl, kime, ne kadar, hangi kurallarla ödendiğinin net olmadığını, aynı koşullarda bir ilde yaşayan engelliye 500TL verirken diğer ilde hatta mahallede 300 TL ya da hiç verilmediğini görüyoruz. AKP hükümeti engelliler için çözümlenmesi gereken sorunların çözüm hedefini 2023 olarak göstererek, çözümü 11 yıl daha geriye atmıştır. AKP’nin amacı, engellilerin eşit ve kaliteli sağlık ile eğitim hizmeti almalarını sağlamak değil eve kapatma çabasıdır” diye açıklama yaptı. Dinleyiciler de Güven'e, ihtiyaç olduğu halde akülü sandalye alamadıklarını, aldıkları tıbbi malzeme ve tedavilerde katkı payı ödemekte zorlandıklarını, eğitim ve iş haklarını kullanamadıklarını, alınacak engelli elemanlar için istenilen eğitim standardına ulaşmanın mümkün olamadığını söyledi.

 
AMAÇ EVE KAPATMAK

Güven, ülkemizdeki engelli hakları sorununun bir insan hakları sorunu olduğunu belirterek,  çocuklar ile kadınların da hakları dahil olmak üzere birbirlerinden ayrılamayacağını söyledi.

AKP hükümetinin sürekli iş ve eğitim ile ilgili çeşitli vaatlerde bulunduğunu ancak hiçbirinin yerine getirilmediğini belirten Güven, örneğin 23 yaşını geçtiği için iş okullarından zihinsel engelli çocukların kayıtların silindiğini, ancak ailelerin tepkisi üzerine bu yıl için geri adım attıklarını anlatarak, aslında amacın engellileri anneleriyle birlikte eve kapatmak olduğunu söyledi.

Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Türkiye’de nüfusun %12,5 unu oluşturan 8,5 milyon engelli olduğunu belirterek, AKP hükümetinin engellilerin eğitim, iş, ulaşım ve sağlık haklarını yok saydığını ve tüm engellerin kaldırılması için hep birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

Görme Engelli Avukat Ömer İnal Durmuş ise ülkemizin engellilere trafik kazalarından başlayarak, doğal afetler, iş kazaları ve akraba evlilikleri sonucunda Anayasanın vatandaşa sağladığını, devletin vermemesi nedeniyle engelliğin arttığını belirtti. AKP hükümetinin yabancı ülkelere aktardığı paralar ile övünürken, engellilere çöplerden toplanan kapaklar ile tekerlekli sandalye alındığını kaydeden Durmuş, yasalardaki mevcut engellilere yönelik hakların yeni çıkarılan yasalarla geri alındığını anlattı.