Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı girişiminin bu düzeye ulaşmış olmasının çok sevindirici olduğunu anlatırken, "Şu anda 100'ü aşkın ülke ve kuruluşla desteklenen, bütünleşmiş bir yapıdadır. Dünyanın çeşitli bölgelerde ırkçı saldırıların ivme kazandığı terörün daha fazla can aldığı, dinlerin birbirlerine daha anlayışsız davrandığı bir manzara ile karşı karşıyayız. Ya ellerimizi kollarımızı kavuşturup oturup olanları izleyecektik ya da bu gidişe dur demek için harekete geçecektik. Biz zor olanı seçip harekete geçmeyi, olumsuz tabloyu olumluya çevirmek için mücadele etmeyi tercih ettik" dedi.

"Karşımızda bilgisizlik, önyargı ve hoşgörüsüzlük var" diyen Başbakan Erdoğan, "Kararlılık ve samimiyetle çalışıldığında tehdit bertaraf edilecektir. İnsanların hoşgörü içinde yaşadığı çok sayıda güzel örnek var. Kültürel, dini etkinlik farklılıkları ayrışma değil zenginlik olarak gören toplum ve ülkelerin her alanda büyük başarılar sağladığını memnuniyetle görüyoruz. Çoklukta birlik diye ifade ettiğimiz bir anlayış" diye konuştu.

"Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin terörle mücadelesine güçlü bir şekilde destek vermesinin medeniyetler ittifakı girişimini başarısı adına önemli bulduğumuzu ifade etmek isterim." diyen Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliği de medeniyetler ittifakı girişiminin başarısı noktasında son derece önemli bir adım olacağını anlatırken şöyle konuştu:

"Suriye meselesinde modern dünya iyi bir sınav veremedi. 2 yılda 70 bine yakın kişi hayatını kaybetmişken her gün masum kadın, çocuk ve sivillerin kanı akıtılırken dünyanın tepkisiz kalması adalet duygusunu ciddi şekilde etkiliyor. Avrupa'da yükselen ırkçılık da ciddi sorun. Müslüman ülkelere yönelik kayıtsızlığa ek olarak ülkeleri dışında yaşayan Müslümanlara yönelik tavırlar vicdanları yaralamaya devam ediliyor. Siyonizm gibi antisemitizm faşizm gibi İslamafobya'nın da insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır. Mali'deki gelişmeleri dine dayalı şiddet olarak adlandıracak olursak tarihi bir yanılgının içine düşeriz, zira Mali'de farklı dinin mensupları birbiri ile mücadele etmiyor, hiçbir semavi din terörü teşik etmez, bunu kabul edemeyiz."

"BM'NİN YENİDEN ŞİDDETLE REFORMA İHTİYACI VAR"


"Medeniyetler ittifakı noktasında tüm dünyaya sesleniyorum" diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"BM çatısı altında sormak istiyorum. BM Güvenlik Konseyi acaba dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Güvenlik Konseyi'nin daimi temsilcileri dünyanın tümünü temsil ediyor mu? Burada 3 kıtayı görüyoruz. Dini noktada 5 üye dünyadaki tüm inanç gruplarını temsil ediyor mu, asla temsil etmiyor. Suriye problemi niye halledilmiyor, 2 üye bu işe hayır dediği için halledilmiyor. Madem ki dünya barışına hizmet için kurulmuştur o zaman BM'nin yeniden şiddetle reforma ihtiyacı vardır. Bunu çözeceğiz. Son olarak Filistin'in gözlemci üye sıfatı ile BM genel kurulunda oylanması tarihi bir başarıdır. Bu desteği veren tüm ülkeleri gönülden alkışlıyorum zira dünya barışı adına bu bir kırılma noktasıdır."
Editör: Haber Merkezi