Selim Selimoğlu-Esin Gençel- Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve İngiltere Büyükelçiliği destekli Türk Yerel Medyası AB Yolunda'ki projesi kapsamında, İzmir gelen Egemen Bağış, projenin açılış töreninde, EXPO 2015'i neden kazanamadığımızı ve EXPO 2020 sürecinde neler yapacağını yerel medya temsilcilerine değerlendirdi. EXPO 2015'i kazanamama sebebimiz tamamen siyasi oldu. Biz EXPO 2015 görüşmeleri sırasında gerekli olan kulisleri yaptıktan sonra kazanacağımıza kesinlikle emindik. Bizi destekleyen üyelerle bağları sağlamlaştırmıştık. Seçimlerden bir önceki gün Abdurrahmman Yalçınkaya tarafından Ak Parti'ye kapatma davası açılınca, bize destek veren üyeler, ülkemizde bir kaosun yaşanabileceği endişesiyle desteklerini bizden çektiler. EXPO 2015'i ülkemize getirememek bize ayrı bir acı verdi, ancak biz bu süreçten çok büyük dersler çıkardık ve hedefimiz olan EXPO 2020 sürecini başarılı bir şekilde kazanacağımıza eminim. Bu bağlamda ben ve ekibim EXPO sürecinde İzmir'in emrindeyiz. Sayın valimizede bu konu hakkında neler yapabileceğimizi görüştük. Ben gittiğim her Avrupa ülkesinde, İzmir'in EXPO sürecini hakettiğini sebepleriyle anlatacağım" dedi.

'Avrupa Birliği yerelde başlar'

8'incisi düzenlenen ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği ile kordineli bir biçimde gerçekleştirilen Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi'ni değerlendiren Bakan Bağış, "Eskiden Avrupa Birliği sadece üç büyük kentimizin sadece beş yıldızlı otellerinin salonlarında tartışılırdı. Bugün AB süreci halkımızın da desteğiyle her kesimce desteklenmektedir. Biz medyanın bilgilendirme kadar eğitme işlevlerinide göz önüne alarak, AB sürecini yerelden başlatmayı amaçlıyoruz. Avrupa Birliği'nin yerelden geçeceği kanısındayız, bu çalışma kapsamında 2454 yerel medya kuruluşunun katılımıyla projeler gerçekleştiridik, bu bağlamda yerel ve ulusal medyanın daha özgür bir ortamda, daha doğru bilgilerle haber yapması için çalışıyoruz" dedi.

'AB sermayesinin gidebileceği tek ülkeyiz'


Geçmişten günümüze Avrupa Birliği sürecini ve bu süreçte ülkemizin ekonomik olarak hangi koşullardan geldiğini belirten Başmüzakereci Bağış, "Avrupa Birliği'ne ilk başvurduğumuz yıllarda ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 400 dolarken bugün 11.000 dolar olmuştur. O yıllarda 11 milyonluk turizm gelirine sahip olan ülkemiz bugün 32 milyar dolar turizm geliri elde eder hale gelmiştir. Bugün Türkiye doğusunda bulunan bütün ülkelerin demokrasi bağlamında ilham kaynağı olmuş bir ülkedir. Mısır, Libya, Suriye gibi ülkelerde ülkemizdeki İslam ve demokrasi anlayışlarının nasıl ortak değerde yaşatılabileceği ilham kaynağıdır. Ülkemizde de demokrasi ilerlemiştir, eğerki 10 yıl önce Kürdüm demekten korkan halk, özgürce milletini söyleyebiliyorsa, Ermenistan'lı komşularımız ve vatandaşarımız 112 yıl aradan sonra Akmana'da ve Rumlar Sümela'da 'amin' diyebiliyorlarsa bu ülkede birşeyler değişmiş demektir. Biz Avrupalı'nın elinde olan sermayenin güvenle gidebileceği tek ülkeyiz. Doğudaki ülkelere demokrasi kaynağı, batıdaki ülkelere ise ekonomi oranımızla, dinamistliğimizle örneğiz. Biz doğunun en batılısı, batılının en doğulusuyuz. Ayrıca OECD 2050 yılında Türkiye'nin Avrupa'nın ikinci en büyük olacağını söylüyor, gene aynı OECD 2020 yılına kadar ülkemizin Avrupa'nın en hızlı büyüyüyen ülkesi olacağını diyor. Biz büyümeye devam edeceğiz, Ata'mızın bize hedeflediği ileri medeniyetlerin üzerine çıkacağız" şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi