Yemeğe Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz ve birçok davetli katıldı. Yemeğin ardından bir konuşma yapan Bakan Günay, EXPO alanı ile ilgili konuya açıklık getirdi. İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçelerin belediye başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütleri ile toplantı düzenlediklerini belirten Günay, "İnciraltı bizim eskiden beri üzerinde çalıştığımız ve geçen dönem uluslar arası sergiler bürosuna teklif ettiğimiz bir alandı. Onun dışında Buca'dan iki, Urla'dan iki, Seferihisar'dan, Yeşildere ve Selçuk'tan alan önerileri geldi. Fakat çoğunluk İnciraltı üzerinden devam etmesi eğilimini gösterdi. Bizde bu eğilime saygılı davranıyoruz. Ama nihai kararı yönlendirme komitesi verecek. Şehir merkezine yakınlık, ulaşım yani kara, deniz, hava akslarına yakınlık, herhangi bir kamulaştırma problemiyle karşılaşmamak, çevre sorunları yaratmamak açısından İnciraltı bir adım önde görünüyor" dedi.

Geçen dönemde yönlendirme komitesi başkanının İnciraltı için olumlu kanaatini belirttiğini vurgulayan Günay, alan değişikliği ile kendi önümüze engel çıkarmak istemediklerini belirtti. EXPO'nun İzmir'e verilmiş olmasının İzmir'in ötesinde sonuçlar doğuracak olan önemli bir proje olduğunu belirten Günay, şunları söyledi: "Geçen yıl Şhanghai 2010 EXPO'nun açılışına gittiğimde 70 milyon insan ziyaret etmişti. Türkiye'nin jeopolitik konumunu da düşünürsek sadece İzmir'i en az 50 milyon insan ziyaret edecek.

İzmir, Shanghai gibi yeni kurulan bir merkez değil, köklü tarihi olan bir merkezdir. Buraya hayal ettiğimizin ötesinde bir ilgi olacaktır. O yüzden Buca'da olmuş, Bornova'da olmuş, Seferihisar'da olmuş bunun bir önemi yok. Önemli olan 2013 yılında Kasım ayında Paris'te yapılacak toplantıda İzmir için bu kararın verilmesidir. Bunu İzmir için alabilirsek İzmir'de büyük bir alt yapı yatırımı, büyük istihdam imkanı, hizmet ve turizm sektöründe sonsuz bir gelişme kapısı açılacaktır. O yüzden herkesin oyları İzmir'in alması için çalışması gerekiyor."
İzmir'de yapılacak EXPO'nun Bosna'dan Bağdat'a kadar bütün coğrafyayı ilgilendirdiğini savunan Günay, EXPO meselesinin İzmir'in ötesinde bir mesele olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği konusuna da değinen Günay, şunları söyledi: "Türkiye'nin potansiyeli son derece yüksek. Bu dünya tarafından tespit edildi. Dün Ankara'dayken 3 tane büyükelçi seçimlerden ve bakanlığımdan dolayı tebrik ziyaretine geldi. Çin büyükelçisi 'böyle giderse 10 sene sonra Avrupa Birliği kapınıza Avrupa Birliği'ne girin diye çadır kuracak' dedi. Türkiye'nin gelişmesini dünya görüyor. Bu gelişmenin tek şartı aramızdaki birliğin, bütünlüğün, kardeşliğin bütün siyasi ayrımların dışında, hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşıyız bilincinin kök salmasıdır."


Editör: Haber Merkezi