İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Atilla Sertel'in yönettiği söyleşiye Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, aynı zamanda fuarın onur konuğu olan gazeteci – yazar Yaşar Aksoy, gazeteci Levent Bimen ve TRT eski Haber Müdürü Orhan Baykal katılarak, meslektaşları Mustafa Balbay'la ilgili anılarını paylaştılar.
Açılış konuşmasını yapan Başkan Atilla Sertel, Mustafa Balbay ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük istediklerini yineleyerek, "Hangi dünya düşüncesini savunursa savunsun, bütün insanlar, barış içerisinde, özgürlük içerisinde, ifade özgürlüğü içerisinde düşüncelerini söyleyebilsinler, yazabilsinler istiyoruz" dedi.

"Bu ülkeyi sevmekten başka suçu yok"

Üç yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan Mustafa Balbay'ın hala daha neyle suçlandığının açıklanamadığını belirten Atilla Sertel, şöyle devam etti: "Onun çocuklarının babalarını görmeden büyümesini hazmedemiyoruz. Ailesinden, eşinden, okurlarından ayrı kalmasını istemiyoruz. Ama bu noktada çaresiz kalıyoruz. Her yerde anlatıyoruz. Soruyoruz 'suçları ne' diye. Üç yılı aşkın süredir tutuklu olan Mustafa Balbay hala daha neyle suçlandığını bilmiyor. Balbay'ın bu ülkeyi sevmekten başka suçu yok. Bu ülkede eli silah tutanlar serbest kalırken, eli kalem tutanların cezaevinde yatmasını kabullenemiyoruz. Gazeteciler olarak demokrasinin en büyük göstergesi olan basın ve ifade özgürlüğü istiyoruz. Hangi siyasi düşünceden olursa olsun, insanların kendi fikrini özgürce söyleyebileceği, yazacağı bir ülke istiyoruz."

Güçlü bir halk kahramanı yetişiyor

Daha sonra söz alan gazeteci–yazar Yaşar Aksoy da konuşmasına herkesin korktuğu, herkesin sindiği bir ortamda Mustafa Balbay ve diğer tutuklu gazetecilere sahip çıkan Atilla Sertel'e teşekkür ederek başladı. Balbay'ın bütün dünyayı kucaklayan, sevgi, saygı dolu bir insan olduğunu belirten Aksoy, "Balbay'ın üç yılı aşkın süredir içeriden verdiği mücadele, ürettiği yazılar, kaybetmediği dik duruşu oradan çıktıktan sonra bir halk kahramanı olarak devam edecek. Silivri'de bir halk kahramanı yetişiyor. O benim için artık klasik bir Balbay değil, o artık benim için Kuvayi Milliyeci, yurtsever bir aydın. O Kuvayi Milliye ruhunun yeni bayrağı olacak" diye konuştu.  Aynı zamanda İzmir Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu da seçilen Yaşar Aksoy, konuşmasının ardından Mustafa Balbay'ın onur konuğu seçilmesi nedeniyle kendisine gönderdiği mektubu okudu.

Bu zulüm ilelebet sürmeyecek

Gazetecilere, aydınlara uygulanan bu zulümun ilelebet sürmeyeceğini vurgulayan Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık da "Yeter ki dik duralım, yeter ki umudumuzu yitirmeyelim, yeter ki bilincimiz kapanmasın" dedi. Hiçbir davayı takip etmeden kalem oynatan gazetecilerin olduğunu hatırlatan Kızık, "Hayatlarında bir kez bile Silivri'ye gitmeden oradaki gazetecileri suçlayan, onların hakkında atıp tutan kalem erbapları var. Ben bunları dinlerken, okurken bütün her şeyi geçtim bu gazetecilerin insani yönlerini sorguluyorum. Yazarlarken ellerini vicdanlarına koyup öyle yazsınlar" diye konuştu.
Söyleşide İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteci Levent Bimen de Mustafa Balbay'ın mesleğe ilk başladığı Gazete İzmir'e ilişkin anılarını anlattı. Bimen, o dönem "Mustafa Ali Balbay" ismini kullanan Balbay'ın isminin nasıl "Mustafa Balbay" olarak kullanılmaya başladığına ilişkin anekdotu da konuklarla paylaştı. TRT eski Haber Müdürü, İGC üyesi Orhan Baykal da Balbay'la ilgili anılarını paylaşarak, onun ve diğer tutuklu gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını beklediklerini dile getirdi.

Kitapları hücrede imzaladılar

Söyleşinin ardından İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından demir parmaklıklarla "hücre" görünümünde oluşturulan Mustafa Balbay standına giden katılımcılar ve dinleyiciler burada Balbay'ın kitaplarını imzalattılar. Mustafa Balbay imza günlerinin ilk gün konuğu olan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel parmaklıklar arkasından Balbay kitaplarını imzaladı. Mustafa Balbay imza günleri, İzmir Tüyap Kitap Fuarı süresince, gazetecilerin, yazarların, şairlerin ve milletvekillerinin katılımıyla devam edecek. 

Editör: Haber Merkezi