HSYK kanun değişikliği ile ilgili çabalarının herkes tarafından bilindiğini belirten Gül, “Geçen haftaki çabalarımı biliyorsunuz. Bir anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için uğraştım. Aslında buradaki esas amaç sadece yargı çerçevesinde tartıştığımız bir konunun anayasa ile halledilmesi değil aynı zamanda Türkiye’de bir sıkıntı olduğunda iktidar ve muhalefetin işbirliği ile de bir konunun çözülebildiğinin gösterilebilmesine çok önem veriyorum. Bu büyük bir moral olurdu ama maalesef gerçekleşmedi gördüğüm kadarıyla. Şimdi yasanın nasıl çıkacağına bakmak lazım. Hala Genel Kurul'da bazı değiştirilecek imkanları vardır önce bir yasa çıksın o zaman ne yapacağımı göreceksiniz.” dedi.

Abdullah Gül, Türkiye'yi ziyaret eden Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İçişleri Bakanı Efkan Ala da hazır bulundu. İkilinin baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Gül, Margvelashvili’nin seçildikten sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yapmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. İkili görüşmede 2 ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Gül, “2 ülke arasındaki iyi ilişkilerin daha da ilerlemesi için görüşmeler yürüttük. Stratejik ilişkiler seviyesindeki ilişkileri o noktaya geldi ki vatandaşlar sadece kimlik kartı ile iki ülkeyi ziyaret etmekte. Cenevre’nin ardından Batum ortak kullanılan havalimanları arasında ikinci ülke. Bunun ardından tek gümrük projesini de hayata geçirmeye çalışacağız.” diye konuştu.

Gürcistan’ın Türkiye’yi doğuya açan kapısı Türkiye’nin de Gürcistan’ı batıya açan kapısı olarak niteleyen Gül, “Bakü Tiflis Ceyhan ve Batı Tiflis Kars projeleri bunların örnekleridir. Ticaretimiz 5 milyar civarında yatırımlara önem veriliyor. Türk iş adamlarının yatırımları var Gürcü iş adamlarını Türkiye’ye yatırıma çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bölgenin istikrar ve güvenliğine önem verdiklerini ifade eden Gül, “Bölgedeki sınırlarda yaşananların barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Güney Osetya ve Abhazya sorunlarını Gürcistan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesine inanıyoruz bu çözüm için her türlü desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Ahıska Türk’lerinin yurtlarına dönüşlerine insani bir olay olarak görüyoruz ve bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanı ile konuştuk. Karşılıklı olarak kültürel mirasları korumak ve zenginleştirmek ilişkilerimizin başka boyutu haklar arası dostluğa çok önem veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

"BAŞKA KOMŞULARIMIZDA TÜRKİYE’DEN ÖRNEK ALACAKTIR"

Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ise Abdullah Gül ile yaptıkları ilk telefon görüşmesinde bir çok konuda Türkiye ile ortak görüşlerinin bulunduğunu gördüğünü söyledi. İlk ziyaretinin Türkiye’ye gerçekleştirmekten onur duyduğunu belirten Giorgi Margvelashvili, “Sadece siyasetçiler arası değil halklarımızı ve vatandaşlarımız arasında güzel ilişkiler geliştirilmiştir. Beraber gerçekleştirilen uluslararası ilişkiler çok önemli. Azerbaycan Türkiye ve Gürcistan olarak yapılan projeler Avrasya için çok büyük önem taşımakta. Gerçekleştirdiğimiz enerji ve ulaştırma projelerimiz sadece bölgeye ve bölge halkına değil tüm Avrasya’ya hizmet etmekte ve tüm Avrasya haklarına hizmet vermekte. Bütün mevcut engelleri ortadan kaldırmayı planlayarak vatandaşların önünü açmayı planlıyoruz. Ekonomik ve kültürel alanda da vatandaşlar arası ilişkilerin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Ayrıca iki ülke arasında kültürel ilişkilerde önemli aşamada iki ülkede hassasiyetle bu alana yaklaşmakta. Geçen yıl Türkiye’yi 5 Gürcü heyeti bu alanda ziyaret etti bunlar içinde teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye her zaman Gürcistan’ın AB ve Avrupa Atlantik Teşkilatı ile ilgili yürüttüğü çalışmalara her zaman destek verdiğini anlatan Margvelashvili şunları söyledi: “Umarım bizim başka komşularımızda Türkiye’den örnek alacaktır. Sürgüne gönderilen insanların geri dönüşü konusunda Türkiye ile hem fikiriz bu konuyu insan hakları çerçevesinde değerlendiriyoruz. İnsanların bireysel hakları onlara tekrar verilmeli. Misafirperverliğiniz için teşekkür eder bu vesile ile ülkemize davet ediyorum.”

Gül Margvelashvili’nin daveti üzerine “İlk fırsatta bu ziyareti gerçekleştireceğiz.” dedi.

Bir gazetecinin, “2014 yılında yeni enerji projeleri planlanıyor mu? Yeni yatırımlar var mı?” sorusuna Gül, “Enerji konularında Türk şirketlerinin baraj ve HES projeleri var Gürcistan’da. Gürcistan büyük bir enerji üretim merkezi haline geliyor. Yeni yapılan bir enerji hattı ile Gürcistan elektriği Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya ulaştırılması planlanıyor. Bu önemli ve yeni bir şey. TANAP projesi de çok büyük bir proje Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan üzerinden geçecek bu da önemli bir proje.” cevabını verdi.

Aynı soruya ilişkin Gürcistan Devlet Başkanı Giorgi Margvelashvili ise “Enerji projelerine ilaveten ülkemizde devam eden demiryolu projesi var elektrik ve gaz transit projesi var. 2 yeni vakıf kuruldu. Biri 6 milyar ve diğeri 1 milyar dolarlık ortak yatırım ve tarım projeleri için kuruldu. İki vakıf kuruldu ve bunlar Türk işadamlarına yeni imkanlar sunacak. Gürcü işadamları kendi evinde hisseder dedi bizde aynı sözü kendilerine sunuyoruz. Bu yıldan itibaren yeni büyük Türk yatırımlarını bekliyoruz.” şeklinde cevap verdi

Bir gazetecinin, “HSYK ile ilgili girişiminiz oldu. Çok değişmeden komisyondan geçti. Teklif mevcut haliyle Meclis'te kabul edilirse veto edecek misiniz?” sorusuna Gül, “Geçen haftaki çabalarımı biliyorsunuz. Bir anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için uğraştım. Aslında buradaki esas amaç sadece yargı çerçevesinde tartıştığımız bir konunun anayasa ile halledilmesi değil aynı zamanda Türkiye’de bir sıkıntı olduğunda iktidar ve muhalefetin işbirliği ile de bir konunun çözülebildiğinin gösterilebilmesine çok önem veriyorum. Bu büyük bir moral olurdu ama maalesef gerçekleşmedi gördüğüm kadarıyla. Şimdi yasanın nasıl çıkacağına bakmak lazım. Hala Genel Kurul'da bazı değiştirilecek imkanları vardır önce bir yasa çıksın o zaman ne yapacağımı göreceksiniz.” cevabını verdi.

"HASTA VE YAŞLI TUTUKLULARIN DOSYALARININ HIZLANDIRILMASI İLE İLGİLİ TALİMATLARIM OLDU"


Başka bir gazetecinin, “5 yıldır tutuklu olan Fatih Hilmioğlu ile ilgili bir girişiminiz olacak mı?” sorusuna Gül şunları söyledi: “İleri yaşta ve rahatsız olan bazı gerek mahkum ve gerekse yargılananlar var. Bunlara hep insani olarak bakıyorum. Eminim ki bunlar hepimizi rahatsız ediyordur. Bunlardan biride sayın eski rektördür. Bir an önce bu tip dosyaların benim önüme gelmesi gerekiyor. Kamuoyu şöyle zannediyor Cumhurbaşkanı isteğini re’sen affedebilir benim böyle bir yetkim yok. Benim yetkim belli bir prosedürden sonra adli tıp vasıtasıyla benim önüme dosyalar gelirse ben ancak o zaman devreye girebiliyorum. O bakımdan gerek hasta olanların gerekse yaşları çok ilerlemiş olanların dosyalarının bir an önce önüme gelmesini arzuluyorum ki bende o zaman üzerime düşeni yapayım. Bu konuların hızlandırılması ve çalışmaların daha titiz yapılması ile ilgili talimatlarım oldu.”
Editör: Haber Merkezi