CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde parti teşkilatının düzenlediği 'Halkla Söyleşi' etkinliğine katıldı. Konuşmasına ocak ayında TBMM'de yaptığı ve Türk ulusu ile Kürt milleyetçiliğine değindiği sözlerini hatırlatarak başlayan Güler, "Yaptığım konuşma iki tepki yarattı. Biri; ekranlar ve ekran yorumcularının dile getirdiği özür dilesin talebiydi. İkincisi; ekranların ve ekran yorumcularının asla duymadığı ama benim çok sık duyduğum bir şeydi: Sakın geri adım atma. 'Sakın geri adım atma' ile 'Özür dile' terazinin iki ayrı kefesiydi. Bu iki talebin çok büyük bir anlamı vardı. Nitekim sözlerimde özür dilenecek hiçbir şey yoktu. Özür dilemesi gerekenler sözlerimi kasten çarpıtan belli başlı medya organlarıydı. Ben sözlerim çarpıtıldığı için şahsımdan, partimdem ve Kürt kökenli vatandaşlarımızdan medya organlarının özür dilemesini talep ettim. Hâlâ özür dilemelerini bekliyorum. Geri adım atmadım; sakın geri adım atma diyenlerin doğru söylediğini şimdi hepimiz bütün çıplaklığı ile görüyoruz" dedi.

Sözlerim çok açık

Meclis'te söylediği sözlerin özünün çok açık olduğunu ifade eden Güler, "Ben şunu söyledim: Etnik kimlik şereftir, etnik kimlik ana baba demektir. Hiç kimse ana babasına küfrettirmez, etnik kimliğini ret ettirmez. Bizim için etnik kimlik şereftir ama ulusal birlik her şeydir. Biz ana baba hatırasının yani etnik kimliklerin özgürleşeceği bir tek yer biliyoruz, o da ulusal birliktir. Bu nedenle çok milliyetten oluşmuş Türk ulusu bizim özgürleşme alanımızdır. Şimdi bütün Türkiye'ye biz bunu anlatmak zorundayız. Etnik kimliklerimizin, milliyetlerimizin korunup geliştirileceği ama bütün milliyetlerin birlikte özgürce yaşayabileceği ulusal birliğin sağlamlaştırılacağı yeni bir döneme giriyoruz. Türk ulusu hiçbir şekilde etnik ya da ırksal bir anlam taşımaz, Türk ulusu kavramı bir siyasal birliğin adıdır, bu siyasal birliğin temel özelliği ulusal olmasıdır. Küreselcilik saldırılarına karşı bizi yalnızca ulusal yapı koruyabilir. Ancak bu yapı bizi etnik kimliklerimiz bakımından da özgürleştirebilir. İşte konuşmanın özü budur" dedi.
Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da değerlendirmeler yapan Güler, şunları kaydetti: "Anayasada Türk sözcüğü geçen her maddeyi metinden silmek istiyorlar. Başbakan başkan olmak için Öcalan'la işbirliği içinde. Ortaklaşa 'Türk milleti' kavramını silmeye çalışıyorlar. Ancak bu gerçekleştikten sonra Başbakan halkın karşısına geçip 'Beraber yürüdük biz bu yollarda' şarkısını söyleyemeyecek. Çünkü halkımız ona 'Sen Öcalan'la yürüyüşüne devam et' diyecek."