9 yılda 4 kez mali af çıkaran hükümetin ekonomiyi iyi yönetemediğini savunan Kılıçdaroğlu, reel sektöre önem verilen, TL’nin olması gerektiği yerde, Merkez Bankası’nın daha özgür ve özerk olduğu, bağımsız kuruluşların daha sağlıklı görev yaptığı bir ekonominin daha iyi yönetileceğine inandığını ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.

Ekonomi Servisi - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ortalama yüzde 7’lik bir büyüme hızı tutturarak her yıl 800 bin kişiye istihdam alanı yaratacaklarını söyledi. Önceki akşam Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle Ataköy Sheraton Otel’de bir yemekte buluşan Kılıçdaroğlu, hazırladıkları ekonomi raporunda yıllık ortalama yüzde 7, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ise ortalama yüzde 9.5 büyüme hızı öngördüklerini belirtti.


Ekonominin temelleri


Kısa bir sunumun ardından soruları cevaplayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları vurguladı:

Bizim ekonomi politikalarımızın dayandığı üç ana eksenden ilki güçlü bir sosyal devlettir. Bunun temel politikalarından biri olan aile sigortasını açıkladık. Başbakan Erdoğan, “Kayıt dışı yoksulları dikkate aldınız mı?” diyerek, kayıt dışı yoksullar bulunduğunu itiraf etti. Ancak bu da medyada yeterince yer bulamadı.

İkinci temel hedefimiz, ekonomide rekabet gücünü arttırmaktır. Yeni bir teşvik politikasının gündeme getirilmesi, teknolojiye ağırlık verilerek kaynaklar aktarılması gerekiyor.

Üçüncü hedefimiz ise istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyümedir. Bu konudaki hazırlıklarımızı yakında açıklayacağız. Bu programda yüzde 7 büyüme hızını ve belki Türkiye tarihinde ilk kez, Doğu ve Güneydoğu için büyüme hızını yüzde 9.5 olarak öngördük. Makro dengeleri bunun üzerine kurduk. 2023’e kadar bir projeksiyon yapıldı. GSYH’yi 2023’te 2.6 trilyon dolara, kişi başına geliri 31 bin 500 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece AB’nin kişi başına gelirinin yüzde 85’ini yakalayabileceğimizi umuyoruz. Doğu ve Güneydoğu’daki rakam, Türkiye ortalamasının yüzde 75’ini yakalayacak. İhracatın miktarı 650 milyar dolar, ithalat da 750 milyar dolar. Hükümetin yaptığı açıklama, 2023’te ithalat 500 milyar dolar, ihracat da 500 milyar dolar. Hedefin ne kadar yapay olduğunu bu rakam gösteriyor.

Cari işlemler açığının, GSYH’nin yüzde 2.5’ine inmesini ve her yıl 800 bin kişiye istihdam yaratmayı düşünüyoruz. Kadınların işgücüne katılımı yüzde 40, bunu yüzde 55’e, işsizliği de yüzde 6’ya çekmek hedefimiz.

Bu hedefleri gerçekleştirdiğimizde Türkiye 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girecektir. Bunun orta vadeli planda belirtildiği gibi yüzde 4 büyüme hızıyla gerçekleştirilmesi mümkün değil.


Büyüme belli kişiler için


Ekonomi, demokrasi ve sosyal politikalarla ilgili 41 konuda halka söz verdik. Başbakan, “CHP’nin taleplerini yerine getirsek 200 milyar liraya ihtiyaç var” diyor. Bu, bir ülkenin başbakanının ekonomiden ve dünyadan haberi olmadığını gösterir. Taleplerimizin büyük kısmının parayla yakından uzaktan ilgisi bulunmuyor. Yakından uzaktan ekonominin ne olduğunu anlamayan bir başbakan ülkeyi yönetirse bu tablo ortaya çıkar. (Cumhuriyet)
Editör: Haber Merkezi