Taraf gazetesinden Dilek Gedik'in haberine göre; Başbakan Erdoğan, önümüzdeki günlerde en sıcak gelişmelerin yaşanabileceği İçişleri ve Adalet Bakanlıkları için yaptığı tercihlerle de “savaş kabinesi” yorumlarına neden oldu.

İşte yeni kabinenin “sırdaş” bakanlarının portreleri:

EFKAN ALA (İÇİŞLERİ BAKANI):
Başbakan’ın uzun yıllar müsteşarlığını yapan Efkan Ala, Erdoğan’ın en güvendiği isimlerden biri. Bürokratlıktan bakanlığa terfi eden Ala, Diyarbakır Valiliği’nin ardından atandığı Başbakanlık Müsteşarlığı görevinde 7 yıldır Başbakan’la en yakın mesai içinde olan isimdi.

BEKİR BOZDAĞ (ADALET BAKANI)
: Erdoğan’ın en sırdaş bakanlarından birisi olarak biliniyor. HSYK’ya yaptığı başvuru ile yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılar hakkında inceleme başlatılmasına neden olan Bozdağ’a en kritik koltuklardan birinin yeni sahibi oldu.

NİHAT ZEYBEKÇİ (EKONOMİ BAKANI): Yeni kabinede Başbakan’la özel ilişkisi en güçlü isimlerden biri. Denizli Belediye Başkanlığı da yapan Zeybekçi’nin Erdoğan ailesinin yakın dostu olduğu biliniyor. Başbakan’ın Denizli ziyaretlerinde evinde kalmayı tercih ettiği bir isim.

EMRULLAH İŞLER (BAŞBAKAN YARDIMCISI):
Milletvekilliği öncesi Erdoğan’ın uzun yıllar danışmanlığını yapan bir isim. İyi düzeyde Arapça bilen İşler, danışmanlığı döneminde Erdoğan’a tercümanlık da yaptı.

İDRİS GÜLLÜCE (ÇEVRE BAKANI):
Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bu yana yol arkadaşı olan bir isim. Sırdaş nitelemesi Güllüce için de geçerli.

ÇAĞATAY KILIÇ (SPOR BAKANI):
Erdoğan’ın yıllardır özel kalem müdürlüğünü yapan Çağatay Kılıç da kabineye girdi. Kılıç da, Erdoğan’ın güvendiği isimlerin başında geliyor.

FİKRİ IŞIK (SANAYİ BAKANI):
Kamuoyu kendisini Meclis’in kabul ettiği en tartışmalı yasalardan biri olan 4+4+4 düzenlemesi sırasında Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı döneminde tanıdı. Meclis Genel Kurulu’nda da en çok laf atan vekillerinden biriydi.

LÜTFÜ ELVAN (ULAŞTIRMA BAKANI):
Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki performansıyla dikkat çekti. Sır küpü olarak nitelendirilen siyasetçilerden biri.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU (AB BAKANI): Başbakan’a yakın olmasının yanı sıra AB platformlarında tanınan ve etkili olduğu düşünülen bir isim.

AYŞENUR İSLAM (AİLE BAKANI): Ayşenur İslam, adı bu bakanlık için geçmeyen sürpriz isim. İslam, Mavi Marmara gemisindeki doktorlardan Bahadır İslam’ın eşi ve Merve Kavakçı’nın da eltisi. Kayınpederi Nadir Latif İslam, Adalet Partisi eski vekillerinden. Kayınpeder Nadir Latif İslam’ın iki oğlundan Bahadır İslam, Ayşenur Külahlıoğlu ile Cihangir İslam ise Merve Kavakçı ile evli. Hatırlanacağı gibi Kavakçı, Fazilet Partisi’nden milletvekili seçildikten sonra, başörtülü olduğu için Genel Kurul’da yemin etmesine izin verilmemişti. İslam’ın kabineye girmesi ile birlikte, kabinede başörtülü bir bakan olmasına yönelik proje de rafa kalkmış oldu. İslam’ın koltuğuna bir başörtülü bakan atanması bekleniyordu.
Editör: Haber Merkezi