KKTC’ye gelen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşme yaptı. Kılıçdaroğlu, ağır giden Kıbrıs müzakere sürecinde Türkiye Hükümeti'nin biraz daha atak olması ve çaba harcaması gerektiğini savundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinde KKTC’deki 1 Mayıs kutlamalarını örnek göstererek, Kıbrıs’taki demokrasiye hayran olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki kutlamalarında acı ve yaralılar bulunduğunu ifade ederken, "İstanbul’da daha güzel bir bayram olmasını isterdik. Geçen yıl kutlanan bayram, toplumda gerginlik olmadığı zaman, bayramın nasıl rahat geçtiğini gösteriyor bize" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Başbakan ‘Taksim’e gidenler AKP’ye karşıdır o nedenle biz izin vermiyoruz’ diyor. Ne zamandan belli AKP’ye karşı olmak Türkiye Cumhuriyeti'nde suç oldu, hangi ceza yasasında böyle bir suç var? Yapılan uygulama Türkiye’nin imajını zedeledi. Gerginlikten beslenen bir siyasal iktidar olmaz. Siyasal iktidarların temel görevi anayasal güvence altında insanların özgürce bayramlarını kutlamalarını sağlamaktır. AKP Hükümeti diktatörlük rejiminde yaşıyormuş gibi İstanbul’da sıkıyönetim uyguladı. Devletin yurttaşın güvenliğini sağlaması, Anayasal haklarını kullanması konusunda ona yardımcı olması, destek vermesi çok önemli. Umuyorum bizim siyasiler, iktidarda olanlar, Kıbrıs’taki birlikteliği görür ve bir parça da olsa ders alır. Dünyanın her tarafında 1 Mayıs Emek Bayramı olarak kutlanıyor. Görkemli törenler yapılıyor. Yaşlısı, genci bir arada bayramı, baharın gelişini, emeğin, alın terinin bayramını kutluyorlar."

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kıbrıs konusuna da değinirken, adanın Rum kesimindeki ekonomik bunalımdan dolayı görüşmeleri öteleme gibi bir arayış içinde girilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Çünkü bunun ekonomik krizlerden bağımsız olarak ele alınması ve sürecin sağlıklı bir müzakereyle sonuçlandırılmasını biz de arzu ediyoruz” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, BM’nin de daha aktif olmasını arzuladıklarını kaydetti.

"MÜZAKERELERİN EKİM AYINDA BAŞLAYACAĞINI SÖYLEMEK KOLAY DEĞİL"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerin bir an önce başlamasından yana olduğunu ancak, Güney Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını erteleme düşüncesi hakimiyeti bulunduğundan müzakerelere ekim ayında başlayıp, başlamayacağını söylemenin şu an için kolay olmadığını söyledi.

"MÜZAKERELER BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI"


Derviş Eroğlu, görüşmeden önce yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun politik uğraşların zor olduğu bir ortamda politika yaptığını ifade ederken kendisine başarı diledi. Müzakerelerin devamından ve bir an önce başlaması yönünde tavır sergilediklerini anlatan Eroğlu, Güney Kıbrıs’taki krizin, yıllarca sürebileceğine işaret ederek, "Bakanlar bu konuyla ilgilenirken, Güney Kıbrıs'ın başkanının da Kıbrıs konusu ve müzakerelerle ilgilenmesi gerektiğini sık sık dile getiriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının müzakerelerin başlamasına yönelik düşüncelerini Rum lidere gerek telefonla, gerekse BM aracılığıyla ilettiğine vurguladı. Eroğlu, “Ama gördüğüm kadarıyla Güney Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını erteleme düşünce ve görüşü hakim. Başlatılması yönünde mesajlar verilmesiyle birlikte, ekim ayında başlayıp, başlamayacağını söylemek şu an için kolay değil” dedi.

"BİR TARAFIN ARZUSUYLA MÜMKÜN DEĞİL"


Türk tarafı olarak müzakerelerin başlaması yönündeki düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceklerini kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Müzakerelerde bir hedef belirlenmiştir. Sadece bir tarafın arzusuyla Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmak mümkün değildir. Nitekim, daha önceki müzakereler sonucu ortaya çıkan, BM’nin hazırladığı anlaşmaları reddeden Rumlardır. Yeni başkanın retçi bir başkan olup olmadığını anlamak ancak, müzakere masasında mümkündür. O bakımdan müzakerelerin bir an önce başlamasını düşünüyoruz."

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ana muhalefet olarak CHP’nin Kıbrıs konusundaki düşüncelerini bildiklerini söyledi.

Eroğlu, KKTC'deki 1 Mayıs kutlamalarında bugüne kadar herhangi bir üzücü olay görülmediğini, hükümetler ile sendikaların uyumlu, anlayışlı çalışma ortaya koyduklarını, üzüntü duydukları Türkiye’deki olaylarla ilgili yorum yapmanın kendisine düşmediğini söyledi."

Eroğlu, Türkiye'nin kendileri için ava vatan konumunda olduğunu, Türkiye’deki gelişmelerin daima iyiye doğru gitmesini istediklerini, ana vatandan gelenleri göçmek olarak alarak vatandaşlığına kabul ettiklerini sözlerine ekledi.