Başbakan Recep Tayip Erdoğan İstanbul'da yaptığı İstanbul ve Diyarbakır ile birlikte 2 Haziran'da açıklanması beklenen İzmir'in çılgın projelerini açıkladı. Başbakan Erdoğan İzmir'in, bulunduğumuz coğrafyadaki en önemli liman kentlerinden olduğunu belirterek "İzmir'i uluslararası bir marka şehir haline dönüştürme hedefiyle hazırladığımız projelerimizi açıklıyorum, herkese hayırlı olsun. Biz bu projeleri 4 yılda bitirmeyeceğiz. 12 yıla yayarak 2023 Türkiye hedefimizle birleştirip, İzmir'e layık olduğu değeri vereceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

İlk proje İzkaray

Bostanlı ile İnciraltı'nı 4.5 km köprü ve 1.5 km batırma tünelle birbirine bağlıyoruz. Böylelikle İzmir Kent Merkezi'ni kuzeyden gelecek transit trafikten arındırmış olacağız. 30 km'lik yol 10 km ile geçilmiş olacak ve kent trafiği rahatlayacak
 
İkinci proje Konak tüneli

Uzun yıllar kent içi trafiğinin yükünü taşıyan Mürselpaşa'dan Sahil Yolu'na kadar olan kısmı yeraltına alıyoruz. Yaklaşık 2.5 kmlik bir tünel yapacağız. Böylelikle kent içi trafiği azaltarak çevreye verilen zarar ortadan kaldırılacak.

İstanbul ve Ankara'ya yüksek hızlı tren

İstanbul'da bütün metroları Büyükşehir yaptı. İzmir'de Egeray olmasaydı Aliağa-Menderes ortalıkta kalacaktı. İzmir için Yüksek Hızlı Tren projemiz var.  İzmir – Bursa – İstanbul ve İzmir – Ankara Yüksek hızlı tren projesiyle 583 km uzunluğunda çift hatlı tren yolu yapılacak. İzmir Ankara arası 3.5 saatte inecek. Ülkenin üç büyük kentiyle birlikte Bursa da birbirine kapı komşusu haline gelecek.

Sabuncubeli Tüneli
İzmir-Manisa arası ulaşımı için 3 km tüp tünel, 1 km bağlantı olmak üzere iki geliş iki gidiş olarak planmaktadır. Böylelikle İzmir-Manisa arasında ulaşım çok kolaylaşacak.

İzmir-Ankara arası 5 saat

İzmir- İstanbul ve İzmir- Ankara otoyol projesiyle üç büyük kenti kesintisiz olarak bağlıyoruz. Otoban tamamlandığında İzmir-Ankara arası 5 saate inecek.

İZBAN ve Metro uzuyor

İzmir'de metro hattını, metro ağı haline getireceğiz. 4 hattan oluşan yeni 27 km'lik yeni metro hattı yapacağız. İZBAN'ı Selçuk ve Bergama'ya kadar uzatacağız. Turistler Selçuk ve Bergama'ya direkt olarak Menderes Havaalanı'ndan güvenli, ekonomik ve hızlı olarak ulaşabilecekler.

Şehir yenileme projesi

İzmir'i bu dönem altyapısız ve eski binalardan arındıracağız. Yeni evlenenlere düşük taksitli 60-65 m2 100-120 lira taksitle ev vereceğiz. Bu tür yardımlar imkanları olmayan vatandaşlarımıza yapılacak. Yıkılacak konutlarla ilgili kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Daha konforlu bir yaşama imkanı sağlayacağız. EXPO'ya aday olacak şehrimizi zihinlerde yer edecek hale getireceğiz 1 milyon konuttan 150 bini sağlıksız ve ruhsatsız yapılardan oluşuyor. 2023'te böyle bir şey kalmayacak.

Kuzey Ege ve Kruvaziyer limanı

Kuzey Ege Limanı'nı dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek şekilde düzenleyeceğiz. Bölgedeki tüm limanlardan daha büyük olacak şekilde inşa ediyoruz. Demiryolu ve otoyol bağlantılı olacak. İzmir'e Kruvaziyer Limanı üç aşamalı olacak ve ilki 2015'te tamamlanacak. 2023'te üçüncüsü yapılacak.

Ayrıca İzmir Limanı modernize edilecek. Yeni alanlar inşa edeceğiz.  Proje tamamlandığında Pire'ye yanaşan yüksek tonajlı gemiler İzmir'e de yanaşabilecek.

Efes Antik liman projesi

Zamanında dünyanın en büyük kenti olan Efes'in antik limanını yeniden inşa edeceğiz. Tarihi limanı tarihte kullanıldığı şekilde denizden ulaşabilecek hale getireceğiz. Efes'e yeniden denizden gidilebilecek. Bu projeyle tarihi yeniden canlandırarak turizme büyük bir katkı sağlayacağız.

Yat limanı projeleri

İzmir için son projemiz yeni yat limanları yapacağız. Turizmin gelişmesiyle birlikte , Çeşme Urla, İnciraltı. Karşıyaka, Yeni Şakran gibi sahil bölgerimize 9 yeni yat limanı yapacağız. Böylelikle mevcut yat 3150 adet artacak.

100 bin yatak kapasitesi

12 Haziran sonrası İzmir'i Dünyanın ve Akdeniz'in ticaret, turizm sanayi alanından önde en önemli şehirlerinden biri haline getireceğiz. EXPO 2020 adaylığı İzmir için büyük bir fırsat. İzmir'in sit alanlarını şehre katacağız. 2023'te yatak kapasitesini 100 bin yatağa ulaştırmak istiyoruz 10 binlerce gencimize iş sağlayacağız. Bu projelerin hepsi 4 yılda bitmeyecek 12 yıla yayarak 2023'te bitireceğiz.

Editör: Haber Merkezi