Kır düğünlerine içki yasağının ardından şimdi de bazı yerler "çok hassas kullanım alanı" ilan edildi. Bu bölgelerde açık havada müzik çalmak, düğün yapmak yasak

Çevre ve Orman Bakanlığı gürültü ile kirlilik çerçevesinde İzmir'de birçok yeri 'çok hassas kullanım alanı' ilan etti. Bu bölgelerde açık havada müzik yayını tamamen yasaklandı. Kapalı olan yerlerde ise müziğin saat 23.59'a kadar belli bir desibelde sürdürülmesi kararını alındı. Bakanlığın ilan ettiği hassas kullanım alanlarında Narlıdere, Bayraklı, Dikili, Foça, Karaburun, Seferihisar gibi ilçelerin yanında Türkiye'de turizmin gözbebeği olan Çeşme de bulunuyor.

Turizme darbe vuracak
Önümüzdeki günlerde Çevre ve Orman Bakanını da davet edecekleri bir toplantı yapmayı planlanladıklarını söyleyen Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de, "İzmir ve Çeşme'deki ilgili birimlerle bir araya gelip görüş alışverişinde bulunacağız" dedi. Karar uygulandığı takdirde Türkiye turizmine balta vurulacağının altını çizen Öncel, eğlence yerlerine ait belli bir yer olmasının en doğru karar olduğunu belirtti, "Diyalogla bu durumun çözüleceğine inanıyoruz" dedi.
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, yaz sezonuna kadar bir değişiklik yapılmadığı takdirde bu kararın sektörde büyük sıkıntı yaratacağını belirtti, "Dinlenene de eğlenene de saygı duymak gerekli, orta yolun bulunması lazım" dedi.

Yönetmelik ne diyorsa o!

Karar bakanlarca Çalıştay'da tartışıldı diyen Ediz, Çevre Bakanlığı tarafından kararın yeniden değerlendirilmesi kararına varıldığını söyledi. Kararla ilgili Çevre ve Orman İzmir İl Müdürü Osman Çakmak ise, "Bakanlığımızın almış olduğu bir karar var. Yönetmelik ne ise biz de onu uygulayacağız" derken, "çok hassas kullanım alanları" kakpsamına giren ilçelerin belediye başkanlarının görüşleri kararın tekrar gözden geçirilmesi yönünde.

İşte 'Hassas Alanlar'

ÇEŞME Altın Yunus Mah.
Boyalık Mah.
Paşa limanı Mah.
Dalyan mah. (Ayayorgi)
Ilıca Mah.
İzmir Asfaltı Üstü
Beyazıt Cad.
Hürriyet Cad
Celal Bayar Mah.
Musalla Mah.
Ardıç Mah
Çarşı Mah.
Alaçatı, Çark Mevkii, Kemalpaşa Cad. 1339 Sokak, Rıza Ertan Cad. Alçakaya Mevkii
NARLIDERE Mithatpaşa Cad. İsmet İnönü Cad.
Gürler Cad.
Altıevler Meyveli Sok.
Altıevler Gürler Cad.
Ilıca Bayrak Sokak
Huzur Mahallesi
BUCA Koşuyolu Cad.
Menderes Cad.
Mehmet Akif Cad.
Aydın Hatboyu Cad.
Ugur Mumcu Cad.
Kaynaklar
Kıbrıs Cad.
Yavuz Sultan Selim Cad.
Dedekorkut Cad.
Forbes Cad.
Şirinyer Parkı.
BAYRAKLI
Sakarya Cad.
Haydar Aliyev bulvarı
Anadolu Cad. 39 sokak
1649 Sok.
75.Yıl Sitesi
DİKİLİ
Atatürk Cad.
Uğur mumcu Cad.
Salihleraltı Mevkii
İsmetpaşa Mah. 13 ve   16 Sokak
Bademli Köyü
Çandarlı Denizköy, Çambaşı Mevkii, Talat Emmi Cad, Barbaros Mah, İslam Mah, Ada Mah, Koru Mevkii, Merkez Mah.
BAYINDIR Fatih Mah. İstiklal Cad.
Mithatpaşa Mah. Hanife Öğretmen Cad.
Demircilik Mah. Fabrika önü Cad.
Çırpı Camii Mah. Kazım Dirik Cad.
Cami Mah. Kazımpaşa Cad.
ÖDEMİŞ Kayaköy.
Çaylı.
Ovakent.
Bademli.
Bozdağ: İstiklal Mahallesi
Birgi: Cumhuriyet Mah, Kurtgazi Mahallesi
Gölcük: Zeytinlik, Saraçoğlu Mahallesi,
Konaklı.
TİRE Gökçen: Fatih Mah. Atatürk Cad.
KINIK Yayakent: Belediye Düğün Salonu Cumhuriyet Mah.
Poyracık: Gaziosmanpaşa Mah, Fatih Cad,         Aşağı Mah.
KARABURUN Mordoğan Çatalkaya Mah,         Ardıç Mah.
ALİAĞA Yenişakran Yalı Cad, 182 sok, 208 sok, Kazım Karabekir Cad.
BERGAMA Zeytindağ.

Belediye Başkanları ne dedi?

Bu karar bizi öldürür!
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, kararı uygularsanız bizi öldürürsünüz dedi ve ekledi; "Biz bunun için gerekli ikazı yaptık. Oteciler Birliği, Esnaf Birliği ve gerekirse siyasi örgütler birlikte hareket edip dava açması lazım. Türkiye'nin aleyhine alınmış bir karardır. Karar, bizi öldürüp Yunanistan gibi komşu ülkelerimizin kazanmasını sağlayacaktır. Sadece bir otelin şimdiden 30 düğün rezervasyonu var. Müzik olmazsa düğün de olmaz. Otelin uğrayacağı zararı düşünün." Başta hükümet olmak üzere Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı kararı yeniden gözden geçirmeli diyen Tütüncüoğlu "Bu karar bizim için ölüm fermanı. Bakanlıklarımızın sağduyusu ile değişeceğine inanıyorum" dedi.

Orta yol bulalım
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu: Bakanlığımız öyle uygun görmüş. Bu karar bazı mekanları olumsuz yönde      etkiler tabi ama yerleşim alanları içindeki müzik pek çok yerde sıkıntı yaratıyor. Kararın gözden geçirilip orta yolun bulunması lazım.

Görüşeceğiz
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: Yazın düğünleri kapalı alanda yapmaya zorlayan bir uygulama. Turizme de balta vuracak türden bir karar. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak kararla ilgili önümüzdeki hafta yönetim kuruluyla toplanıp mağdur olan kurumlarla toplantı yapacağız.

Gözden geçirelim
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç: Alaçatı'da canlı müziğe zaten izin yoktu. Yeni karardan çok etkilenmeyiz ama özellikle Çeşme açısından bakarsak kararı doğru bulmuyorum. Müzik olması da bazı tatilcilerimizi rahatsız edebiliyor. En doğrusu kararın gözden geçirilip orta yolun bulunmasıdır.

Turizmi etkiler
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven: Ekonomik  sıkıntı doğuracak bir karar. Düğünlerin en fazla yapıldığı dönem. Müzik ortadan kalkarsa bir darbe de buna gelecektir. Turizmi de korkunç bir şekilde etkiler. İnsanlar zaten kısıtlı sürede tatillerini yapıyorlar. Ortaklaşa bir karar alınması en doğru olanı.