Değirmenci, YÖK’ün , öğretim üyeleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğuna dikkat çekerek bilimin baskıdan uzak , bağımsız ve özgür olması gerektiğini hatırlattı.Baskı altında, mali özgürlük olmadan bilim yapmanın ve sağlıklı veriler elde etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Değirmenci,bütçeden pay ayırılarak üniversitelerde özerklik sağlanacak ve bu hak haline getirilecek  dedi.

Hilmi Değirmenci; Üniversite yönetimlerinde gençlerin söz sahibi olmasının önemli olduğunu da belirterek, öğrencilerin protesto eylemlerine katılarak haklarını aramak yerine , düşüncelerini  özgür platformlarda dile getirmesinin en doğru yaklaşım olduğunu belirtti.
90’lı yılların gençliğinin sorgulayamaz, soramaz hale getirildiğini ve haklarını arayamadığını dile getiren Değirmenci, edilgen değil, etken ,sorgulanan değil sorgulayan bir gençliğe ihtiyacımız var dedi.

Yoksul öğrencilerin, yurt sorunları ve kredi sorunlarının başlıca problem kaynağı olduğunu da hatırlatan Değirmenci, harçların kaldırılması kesinlikle ve kesinlikle söz konusu olacaktır’’ dedi.