CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İl Disiplin Kurulu toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, " Biz Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorununun elbette çözülmesini isteriz. Kim çözülmesini istemez. Sonunda ölenler bizim insanlarımız, kaybeden biziz sonunda. Biz bu sorunu hukuk içinde kalarak, aklı ve mantığı egemen kılarak çözmek istiyoruz. Biz yol haritamızı belirledik, o yol haritamızın ne kadar önemli olduğunu her geçen gün artık toplumda kabul etmeye başladı" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, "Sık sık yeni Cumhuriyet Halk Partisi dediğim zaman bazı arkadaşlar alınıyorlar acaba eski CHP'yi bir tarafa mı bıraktık diye. Olur mu öyle şey. Yeni Cumhuriyet Halk Partisi'nden daha çok yeni algıdan söz etmek istiyorum. Birbirini seven, birbirine saygı duyan, yeniliğe açık, halkın içinde olan, gündelik sorunlarla ilgilenen, o sorunların çözümüne ilişkin kafa yoran, halka umut vaat eden bir anlayışı egemen kılmak için yeni Cumhuriyet Halk Partisi diyoruz. Yoksa, elbette köklerimizden memnunuz. Mustafa Kemal Atatürk'ten başlayan ve Deniz Baykal'a kadar gelen o süreç içerisinde bütün parti liderlerimize saygı duyacağız, onların çabalarına, emeklerine saygı duyacağız" dedi.

Yol haritamızı belirledik

'Biz Türkiye'yi yönetmek istiyoruz' diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye'yi kendi içinde barışık olan bir parti yönetebilir. Türkiye'yi kendi içinde birbirini seven, birbirini sayan insanların olduğu bir topluluk yönetebilir, bir parti yönetebilir. Parçalı, kendi içinde barışık olmayan bir yapı halka güven vermez. Güvenin birinci koşulu kendi içinde bütünlüğü olan bir parti görüntüsü vermektir. Birbirimizin açığını bulmaya odaklanmış bir çaba yerine, var olan hataları, eksiklikleri giderme yönünde çaba harcamamız lazım. Bunu gidereceğiz. Giderme yolunda da kararlıyım. Sevginin egemen kılınmasının, saygının egemen kılınmasının birinci yolu da budur. Biz Türkiye'nin en temel sorunu olan Kürt sorununun elbette çözülmesini isteriz. Kim çözülmesini istemez. Sonunda ölenler bizim insanlarımız, kaybeden biziz sonunda. Biz bu sorunu hukuk içinde kalarak, aklı ve mantığı egemen kılarak çözmek istiyoruz. Biz yol haritamızı belirledik, o yol haritamızın ne kadar önemli olduğunu her geçen gün artık toplumda kabul etmeye başladı. Bu süreçte de son derece dikkatli bir üslup kullanmaya, dikkatli gitmeye hepimizin ihtiyacı var. Bunu götüreceğiz. Bu çerçevede yürüyeceğiz."

Taşlar oturacak

Anayasa değişiklikleri konusunda da son derece dikkatli bir çaba harcadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "CHP olarak daha demokratik, daha özgürlükçü, herkesi kucaklayan çağdaş bir anayasa talebimizi her zaman söyledik, yine de söylüyoruz. Zaman içinde göreceksiniz bütün taşlar oturacaktır ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin akılcı, mantıklı tutumu parlamentoya da egemen olacaktır. Biz CHP olarak bu ülkenin kuruluşunda harcı olan bir partiyiz. Bizim sorumluluğumuz daha ağır, ülkenin birliğinden, bütünlüğünden yana politika izlemek zorundayız. Bakınız, yüzlerce parti kuruldu. Hiç gitmez denen partiler gittiler yıkıldılar. Ne DYP, ne ANAP, ne DP kaldı. Ayakta tek bir parti var, o da CHP Neden? İlkelerine, hedefine çağdaşlığı, insan haklarını, demokrasiyi koyduğu ve o ilkelerin peşinden gittiği, yeniliğe açık olduğu için" diye konuştu.

Disiplini sağlayacaksınız

Kılıçdaroğlu, "Disiplin Kurulu Başkanları olarak sizin görevlerinizin çok da kolay olmadığını biliyorum. Bir anlamda partide yargı görevini üstlenmişsiniz. Partinin vicdanısınız. Disiplinsizliğe izin yok. Kuralı budur bu işin. Duygularınızdan arınacaksınız ve disiplini sağlayacaksınız. Disiplin sadece örgütlü toplumlarda olur. Disiplinin olmadığı toplum örgütlü toplum değildir. Biz bir örgütüz, bir siyasal partiyiz. Bir siyasal partinin de programı var, tüzüğü var, kurultay bildirgeleri var, Parti Meclisinin kararları var. Bunların tamamı partiyi bağlar. Sizi de bağlar, beni de bağlar. Genel Başkanın söylemleri aynı zamanda partiyi de bağlar. Bu gerçekleri bilmek durumundayız. Dolayısıyla söylem birliğini yakalamak açısından Parti Meclisi ne söylüyor, kurultay ne söyledi, Genel Başkan ne söyledi, MYK'dan bir karar çıktımı, çıkmadı mı bütün bunlar bilindikten ve okunduktan sonra arkadaşlarımızın görüş beyan etmesi lazım. Yeni bir olay Türkiye'nin gündemine geldiği zaman hemen koşup görüş bildirmeyelim, biraz bekleyelim. Bakalım ne oluyor? Partinin Parti Meclisi var, Genel Başkanı var, MYK var bakalım ne söylüyor, ne konuşuyorlar. Ondan sonra oturup düşüncelerimizi oluşturalım, somutlaştıralım. Bu da bizim parti içinde söylem birliği yakalamak açısından önemli bir nokta" dedi. 
Editör: Haber Merkezi