Aykut Polatlı-TBMM'de 75'i AKP, 37'si CHP, 21'i MHP, 19'u BDP'li, 1'i bağımsız olmak üzere toplam 153 milletvekili hakkında 789 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Siyasi partilerin YSK'ye sunduğu milletvekili aday listeleriyle birlikte 12 Haziran'dan sonra dokunulmazlığı kalkarak yargılanacak milletvekilleri netleşti. Buna göre AKP'den 43, CHP'den 21, MHP'den 6, BDP'den 7 ve 1 bağımsız milletvekili olmak üzere 78 milletvekili aday listelerinde yer almadı. Milletvekili listelerinde yer bulan AKP'den 32, CHP'den 16, MHP'den 15, BDP'den ise 12 milletvekili tekrar seçilirlerse dokunulmazlık zırhını sürecek.

'Siyasi faaliyetler sonucu açılmış davalar'

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger kendisine ait davalar olduğunu, bu davaların siyasal faaliyetleri sonucunda açılan davalar olduğunu söyledi. Aksünger, bu davaları kendisine yönelik bir kumpas olarak yorumlamadığını, daha çok iftira niteliğinde olduğunu belirterek, 'Bu davalarda kimseye verilmeyecek hesabımız' yok diyerek açılan davalar nedeniyle hiçbir endişesinin olmadığını belirtti. İnsanların bir dava uğruna mücadele ederken bu tür davaların gündeme gelmesinin son derece doğal olduğunu sözlerine ekleyen Aksünger, 'AKP Hükümeti de kendisine kumpas kurulduğunu söylüyor. Asıl bize yapılanlar, bir hedefe ilerleyenlere yapılanlar birer kumpası çağrıştırmaktadır' dedi. Aksünger, siyasi davalar dışında kişisel olarak açılmış tazminat ve hakaret davalarının da bulunduğunu belirterek, 'Ettiğimiz mücadele neticesinde davaysa dava, mahkemeyse mahkeme kabülümüz. Benim kimseden korkum yok. Biliyorum ki kimseye verilecek bir hesabım bulunmuyor' dedi.

'Bir tane davam var, o da komşu anlaşmazlığıydı'

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, kendisinin sadece bir tane davasının bulunduğunu söyledi. Oyan bu davanın da 1995 yılında komşusuyla yaşadığı bir sıkıntı sonucunda açılmış bir dava olduğunu belirterek, 'Söke'de bir evimiz bulunuyor. Komşumuzun evinin yola taşması nedeniyle kendisiyle davalık olmuştuk. Davacı olmam nedeniyle o da benden şikayetçi olmuştu. Bütün dava bu kadar' dedi. Şimdi ne şikayetçi olduğu komşusunun ne de evinin kaldığını sözlerine ekleyen Oyan, 'Savcının bundan haberi yokmuş sanırım' dedi. Oyan, buna rağmen davada yargılanmak üzere kendisinin milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması önerisini Meclis'e ilettiğini belirterek, 'AKP hükümeti bunu istemedi. AKP'liler milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasından korktular. Bu yönde bir kamuoyu baskısı oluşmasından çekindiler. Bu dava da üzerimize bir yük olarak kaldı' diye konuştu.

Susam suçlamalara karşı toplantı yapacak

Milletvekilliği sonrasında davaları olduğu gündeme gelen CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam ise, 'Benim hakkımda açılan bir dava yok. Bu bir yanlış bilgilendirmeden başka bir şey değildir. Bunu yarın bir basın toplantısıyla açıklayacağım' dedi.

Aşlık'tan yalan iddiası

AKP Milletvekili Ali Aşlık kendisi hakkında herhangi bir dava olmadığını belirterek, 'Hatta benim hakkımda Meclis'te sunulmuş bir fezleke bile bulunmuyor' dedi. Kendisi hakkında yapılan ve basında da yer alan bu ithamların birer iftiradan ibaret olduğunu söyleyip, 'Herhalde bana karşı bir dava açılsa ilk benim haberim olurdu. Benim bu konuda yorumda bulunmam ya da değerlendirmem gerçekliği yansıtmayacaktır' diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi