Rus lider, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile yaptığı görüşmede, barışçıl çözüm için İstanbul müzakere masasına dönme önerisinde bulundu.

TBMM'de Yeni Anayasa Masada Nisan Ayı Hareketli Geçecek! TBMM'de Yeni Anayasa Masada Nisan Ayı Hareketli Geçecek!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile yaptığı görüşmede, Ukrayna ile İstanbul'da başlatılan müzakere sürecine geri dönme konusunda hazır olduklarını ifade etti. Putin, Lukaşenko'ya bu konuda önemli noktaları aktararak Rusya'nın duruşunu netleştirdi. Lukaşenko'nun da bu konuda olumlu yaklaşım sergilemesi üzerine Putin, Rusya'nın bu yönde adımlar atmaya hazır olduğunu vurguladı.

İstanbul'da yapılan müzakerelerin taslak anlaşma metnini gösterdiği bir dönemde, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin 'Barış formülü'nün görüşülmek üzere Luzern kentinde toplanma hazırlığı yapmasıyla birlikte, Putin'in İstanbul müzakere masasına dönme önerisi geldi.

Zelenski’yi İstanbul Masasına Davet Etti

Putin, Rusya'nın hiçbir zaman müzakere masasından kaçmadığını, aksine ihtilafları sona erdirmek için çaba harcadığını belirtti. Batılı ülkelerin İsviçre'de düzenlenen barış konferansına Rusya'nın ılımlı yaklaşım sergilemediğini ifade eden Putin, bu durumu eleştirdi. Ayrıca, İstanbul müzakere sürecinin canlanabilmesi için Zelenski'nin 2022 yılında yayınladığı 'Putin'in liderliğindeki Rusya ile müzakere yapılamaz' kararnamesini geri çekmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul’daki Anlaşmanın Detayları Neydi?

29 Mart 2022'de Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşen ikili müzakereler sonucunda hazırlanan taslağa göre, Ukrayna'ya garantörlük sağlanacak, silahlar susacak ve ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk bölgeleri ele alınacaktı. Kırım'ın statüsü ise 15 yıl içinde müzakere edilecekti.

Editör: Nurican ALBAYRAK