AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceden açıkladığı gibi, Merkez Bankası Faiz İndirim Kararı'nı açıkladı. Tabii ki, tüm yandaşlar gibi odaların, borsaların, derneklerin yöneticileri de Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı üzerine olumlu görüş bildirdiler.
Şimdilik kaydıyla konuyu işadamlarına bırakıyorum. Uzmanların görüşlerini ise bir süre bekledikten sonra iletecek ve yorumlayacağım. Bakalım bu faiz indirimleri; sanayicimize, yatırımcımıza, iş insanlarımıza 'can suyu' olacak mı?

Gabriel ne demişti?

Şimdi önce Avukat Gabriel'in bize, yani Haber Ekspres'e dünyanın öbür ucundan gönderdiği mektubu özetleyeceğim. Gabriel Santos, 'Dünyanın akciğerlerini kurtarma zamanı!' başlığıyla mektubunda, 'Ben burada yaşıyorum ve hiçbir zaman bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yangın görmemiştim. Şu an 71.000 yeni yangın noktası var.
Yangınların yarısından fazlası Amazon'da bulunuyor ve yalnızca biyolojik çeşitliliği ve ekosistemleri öldürmekle kalmıyor aynı zamanda milyonlarca insanın, özellikle de duman nedeniyle nefes alamayan yaşlıların ve çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor.' diyor.
Ve uzun mektubunun sonunda, 'Hükümet araştırma yapsın' diyor...
Ama yetkililer bize yabancı olmayan şu şekilde açıklama yapıyorlar: 'Dış güçlerin işi... Ülkemizi bölmek ve ele geçirmek istiyorlar...'
Şimdi ülkemize dönelim. Bakın neler oluyor?

Ülkeler iklim için bir araya geliyor

Türkiye'den Yaz Güvendi'nin başlattığı kampanyanın imzaları, diğer ülkelerdekilerle birleştirilerek bu ayın sonunda gerçekleştirilecek iklim zirvesinde liderlere ulaştırılacak. Dünya liderlerini iklim krizi konusunda harekete geçmeye çağırmak için küresel bir hareket ülkemizde de başlatıldı.
Türkiye'de yaşayan ve iklim değişikliği konusunda endişeli olan insanların sesini bu harekete taşımak için bu kampanya başlatıldı. İklim krizi küresel bir sorun, çözüm için de küresel bir harekete ihtiyaç var. Türkiye de yerkürenin bir parçası olduğunu unutmamalı. Ülkemizin iklim karnesi ne yazık ki pek de parlak değil. Bu kampanya ile Türkiye'deki karar vericilere tarihi sorumluluklarını hatırlatmak isteniyor. İklim için alınan kararlar insanlığın geleceğini belirleyecek.
Önümüzdeki birkaç yıl gezegenin kaderi belirlenecek: Ya kurtaracağız ya da mahvedeceğiz.
Dünya çapında açılan kampanyalarda herkes kendi ülkesinin liderlerine sesleniyor. İklim zirvesinde bu kampanyaların imzaları bir araya getirilerek, dünya liderlerine iletilecek.
İşin özeti: Artık mazeretlerden ve boş konuşmalardan bıktık. Türkiye'de de  'iklim acil durumu' ilan edilmeli. İklim değişikliğinin ana sorumlusu olan fosil yakıtlara verilen teşvikler kaldırılmalı.
Geleceğe yönelik tüm fosil yakıt yatırımlarını iptal edilmeli. Fosil yakıt ve iklime zarar veren endüstriler de dahil olmak üzere ekonomiyi adil bir şekilde dönüştürecek planlar yapılmalı.
Teşvikler fosil yakıtlara değil yenilenebilir enerjilere verilmeli. Dünya liderleri artık sokaklardaki on binlerce kişiyi görmezden gelmemeli. Dünya liderleri 20 Eylül'de New York'ta bir araya geldiğinde bakalım bizimkilerin sözü geçecek mi?

DİP EKSPRES

Kemeraltı'ndan dünyaya yayıldı

Kemeraltı'nda doğan ve bugün global bir marka olan DYO'nun standı yoğun ilgi görürken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve DYO Boya Fabrikaları Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yiğitbaşı tarafından da ziyaret edildi. 39 ülkeden 180 delegasyonun yer aldığı fuarda İzmirli bir firma olarak yer alan DYO, yerli ve yabancı yatırımcıların da ilgi odağı.