Türk-Arap Ülkeleri iş Adamları Derneği İzmir Şubesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Demet Aksu hafta arasında Haber Ekspres'i arayarak, 'II.Türk-Arap Yapı-İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı- I. Ev Tekstili, Dekorasyon, İç Mimari, Mobilya Fuarı' Çeşme Sheraton Otel'deki açılışına davet etti.
Yoğunlukta gidemedik.
Aslında fuar 7 Haziran Milletvekili seçimlerinin azizliğine uğradı.
İlgilenemedim.
Türk Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar da görüşüme katılarak, 'Gerek bakanlarımız, gerekse milletvekillerimizle, milletvekili adaylarımız seçim çalışmaları nedeniyle dört bir tarafa dağıldıklarından organizasyonda açılış talihsizliği yaşadık' dedi.
Arap ülkelerinden 500 işadamının katıldığı fuarda 100 Türk firması ürünlerini sergileme fırsatını buldu.

Savaş, ticarete zarar veriyor

Türk-Arap İşadamları Derneği Genel Başkanı Emin Ucuz, MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, Irak Ticaret Odaları Birliği Başkanı Cafer Resul Al Hamadani, Suudi Arabistan Ticaret Odaları adına Arar Ticaret Oda Başkanı Abdullah El-Karib, Arap Birliği Büyükelçisi (Büyükelçiler adına) Muhammed Al Fatih Al Nasiri, Sudan Alcazeera Vilayet Hükümet Bakanı Abdulkadir Yusuf Ahmed Khorşid birer konuşma yaptı.
Konuşmacılar; işbirliğinin artırılmasının önemine dikkat çekilirken, bölgede yaşanan savaş ve istikrarsızlıkların ticarete verdiği zararlara vurgu yaptılar.
Dostlukların pekişmesi ve birlik temennilerinin ardından Türk Arap ülkeleri ticaretine katkı koyanlara plaket ve teşekkür belgeleri verildi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Arap ülkeleri işadamlarıyla fuar katılımcısı firmalar arasında ikili görüşmelere geçildi.
Akşamın son etkinliğinde ise Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu sahne aldı.
TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, 'Amacımız Türkiye'ye Arap yatırımlarını çekmek, Özellikle KOBİ'lerimizin Arap ülkelerine ihracatlarını artırmalarını istiyoruz' dedi.

40 mesleğe 'belge' zorunluluğu

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğinin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak belirlenen 40 meslekte çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildiğini ifade eden Saka, Söz konusu meslek grupları arasında kaynakçıdan duvarcıya, makine bakımcısından tünel kalıpçısına bir dizi grubu kapsadığını, bu mesleklerde çalışanların gerekli belgeyi almadıkları taktirde çalışamayacaklarını ve bu kişileri çalıştıran firmalara ise her işçi başına belli bir ceza kesileceğini belirtti.

Belge şartı aranmayanlar

Saka, ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacağını ifade ederek şunları söyledi: 'Buna göre, ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi.'

İdari para cezası

Bu mesleklerde söz konusu belgeye sahip olmayan kişilerin bir yıl sonra çalıştırılamayacağını kaydeden Saka, tebliğe aykırı davranan işverenlere, Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için 500 Türk Lirası idari para cezası verileceğinin altını çizdi.

2014 Genç Bilim İnsanı Ödülleri

Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, üçüncü kez sahiplerini buldu.
Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllerin bu yılki ev sahipleri: Anadolu Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Gedik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Berrak Kurtuluş ve İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. M. Remzi Sanver oldu.
Her yıl üç farklı üniversitenin rektörünün destek verdiği 2014 Genç Bilim İnsanı Ödülleri; Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, ülkemizde bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden 38 yaşın altındaki, bilim insanlarına veriliyor.

154 başvuru oldu

2014 Genç Bilim İnsanı Ödül Töreni süreci içinde yaklaşık 22.000 akademisyene erişen çağrı sonrası, 154 genç bilim insanı başvurdu.
Temel Bilimler ve Mühendislik dallarında 6 bilim insanı ödüle layık bulundu. Seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda; Doç. Dr. Dilek Odacı Demirkol (Ege Üniversitesi), Doç. Dr. Sinan Gezici (Bilkent Üniversitesi), Doç. Dr. Ali Koşar (Sabancı Üniversitesi), Doç. Dr. Veysi Erkcan Özcan (Boğaziçi Üniversitesi), Doç. Dr. Tevfik Metin Sezgin (Koç Üniversitesi), Doç. Dr. Mehmet Atilla Taşdelen (Yalova Üniversitesi) ödül aldı.

Bilimin yayılması için

Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Habib, konuyla ilgili şunları söyledi:
'Sonbaharda başlayan 2014 Genç Bilim İnsanı Ödül Töreni süreçlerini, Bilim Kahramanları Derneği, üç çok değerli rektörle işbirliği içinde yürüdü. Kendilerine, atadıkları Seçici Kurul üyelerimize, başta Sabancı Vakfı ve UBS olmak üzere, tüm destekçilerimize, gönüllülerimize ne kadar teşekkür etsem azdır.
Başvurular, Seçici Kurul tarafından, bilime, bilimin yayılmasına ve bilimin toplum yararına kullanılmasına katkı filtrelerine göre değerlendirildi. Seçilen bilim insanlarını yürekten kutluyorum.'

Her çocuk mucit doğar!

'Her çocuk mucit doğar' söylemiyle yola çıkan Bilim Kahramanları Derneği, bilimi toplumun odak noktası haline getirmek amacıyla gönüllü bir ekip tarafından kurulan, kâr amacı gütmeyen, kamu yararı gözeten bir kurum.
Dernek, bir taraftan, dünyada özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplumsal sorunlara çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi niyetiyle 80 ülkede yapılan FIRST® LEGO® League'i etkinliğini Türkiye'de 11 yıldır düzenliyor.
Bilim Kahramanları Buluşuyor deneyimi gençlerin hem bilim, sanat, teknoloji konularında, hem de ifade, dinleme, sunum, paylaşım, takım çalışması konularında eğlenceli, süreç odaklı bir deneyim yaşamalarına imkân tanıyor.
Bu deneyimler, çocuk ve gençlerin kendilerini geleceğin bilim insanı, mühendisi, etkin girişimcisi ve duyarlı dünya vatandaşı olarak hayal etmelerine teşvik ediyor.
Diğer taraftan, Bilim Kahramanları Derneği, ülkemizdeki bilim insanlarını onurlandırmak amacıyla 'Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri'ni düzenliyor.
Bu ödül ile ülkemizde temel bilimler ve mühendislik alanlarına katkıda bulunmuş, bu alanların gelişmesinde öncü olmuş, bilim ve mühendisliğin toplum yararına kullanılmasında etkin olmuş bilim insanları seçilir ve ödüllendiriliyor.

Biri Egeli

Nevin Mengünoğul'un bildirdiğine göre; 'Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülleri' her yıl 3 farklı üniversite rektörünün ev sahipliğinde yapılan bağımsız bir ödül töreni.
Ödül kazananlardan; Doç. Dr. Dilek Odacı Demirkol Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümünde, Biyokimya Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Doç. Dr. Dilek Odacı Demirkol'un Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki dergilerde basılmış 73 makalesine 1.100'ün üzerinde atıf yapılmıştır. Doç. Dr. Demirkol çeşitli bileşiklerin ve hücrelerin belirlenmesine yönelik özgün biyofonksiyonel yüzeylerin tasarlanması üzerine çalışmalar yürütüyor.
***

DİP EKSPRES

Bireysel gelişim, öğrenme portfolyosu!..


'Burada her şey küçüğün' ilkesiyle ve verdiği 'suflörsüz' eğitim ile haklı bir yer edinen Bornova Küçük Şeyler Anaokulu'nun öğrencileri anne babalarına yaptıkları sunum (Portfolyo) tam not aldı!..
Öğrenciler, öğrendiklerini ve edindikleri becerileri anlatırken rahatlıkları, özgüvenleri ile öğretmenler ise çocukların gelişimini belgeli sunumları velilerin takdirini kazandı.
Öğrencilerin eğitim dönemi içinde öğrendiklerini göstermeyi amaçlayan portfolyo (sunum) aktivitesi bu kez değişik bir biçimde uygulandı.
Öğretmenler, öğrenciler ayrı bir sınıfta oyun oynarken velilere yıl içinde çocukların nasıl bir gelişme yaşadıklarını anlattılar. Öğretmenler her ay belirlenen proje kapsamında aldıkları bilgiler ve bunların ışığında yaptıklarını resimler, fotoğraflarla ve videolar ile velilere sundular. Öğretmenler bu çalışmaları velilere bir dosya içinde de sundular.
Okul Müdürü Selami Korkmaz, 'Amacımız geleceğin teminatı olan çocukların gelişimini yakından izlemek ve onları daha iyiye yönlendirmektir. Bu bağlamda anne ve babalara yapılan sunum bu yıl çift taraflı olarak gerçekleşti. Bornova Küçük Şeyler Anaokulu Ailesi olarak çocuklarımızın kendilerine olan özgüvenleriyle özgürleşmelerini izlemekten mutluluk duyuyoruz' dedi.

Portfolyo Nedir?

Portfolyo, öğrencinin öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.