İZMİR EKSPRES

Tarihi konak ilgi bekliyor

Abone Ol

Konağın artık yağmur ve rüzgarlara artık dayanamaz hale geldiğini belirten Orhan Uyanık "Atalarımdan kalan Dalkıranlar Konağı'nda oturuyorum. Konağın eskimeye yüz tutmasından dolayı çatısı çökme ile karşı karşıya. Duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Bu konaktan başka kalacak yerim de yok. İlgililerden bu tarihi konağı restore ettirmelerini ve tarihi mirasımızın gelecek kuşaklara taşınmasını istiyorum" dedi.

Evlerinin, 5civarında koyunu, camızı, öküzü, 700-800 dönüm arazisi, yemiş bahçeleri olan dönemin zengini Dalkıranlar lakaplı zengin köy ağası tarafından yaptırıldığını belirten Uyanık, mülkiyetleri altındaki bu iki katlı bina tarihi konağın, 480 m2'lik bir alan içinde bulunduğunu taş ve ahşaptan yapıldığını ifade etti. Konağın çeşitli süsleme sanatları ile bezeli olduğunu belirten Uyanık, konağın zaman geçirilmeden korumaya alınması gerektiğini söyledi.


DALKIRANLAR KONAĞI


Çatısı kiremitle örtülü olan konağın kuzey dış cephesinde taşlarla yapılmış servi ağacı süslemesi dikkati çekiyor. Konağın batı dış cephesinde ise romen rakamıyla LXM yazılı. Konak pencerelerinin tamamında o dönemde yapılmış demir korkuluk yer alıyor. Büyükçe bahçe duvarları olan konağın bahçesinde mutfak, alt katında ambar ve kiler olarak kullanmak üzere yapılmış iki büyük oda var. İkinci katlara karşılıklı olarak yapılmış iki ayrı ahşap merdivenle çıkılmaktadır. İkinci katta oturma, misafir ve yatak odası bulunmaktadır. Odaların hepsinde ocaklık bulunuyor. Odaların dört çevresi ahşaptan elmalık ile çevrilmiş. Tavanları ahşap ve ahşap desenlerle süslenmiş. İki odada yüklük ve hamam bulunuyor. Kapılar ve tavanlarda süslemeler dikkati çekiyor. Konağın hayat bölümünde bulunan abdestlik ahşap kafes ile örtülü. Konağın hayat bölümüne, Ödemiş ve Bozdağ manzarası hakim.