Kuşak ve Yol İşletmeciler Konferansı'na katılan Garanti Bankası Shanghai Temsilcisi Noyan Rona, konferansın İpek Yolu güzergahındaki ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirmek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Noyan Rona, toplantıyla ilgili olarak verdiği demeçte, 'İlk liderler toplantısında, böyle bir düzenleme yapılmamıştı. Dolayısıyla ilk liderler zirvesi, daha makro, daha global ve Kuşak ve Yol projesinin geleceğine veya geleceğini kuvvetlendirmeye yönelik siyasi iradenin belirtilmesi açısından önemli oldu.
İkinci liderler zirvesinde peşine böyle bir CEO toplantısı konulması, bence artık projenin daha somut projelerle destekleneceği ve güzergah üzerindeki ülkeler arasında ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel alanlardaki iletişimin de öne çıkacağı ve somut adımların atılmasına yönelik bir başlangıç olarak görüyorum ve çok önemsiyoruz biz bunu. Biz de beklentiler içerisindeyiz' şeklinde konuştu.
Rona, Türkiye'nin inisiyatif güzergahındaki önemli bir ülke olarak, ülkenin siyaset, ekonomi, kültür ve turizm gibi alanlarına yeni bir dinamizm sağlamak üzere Kuşak ve Yol inşasına kapsamlı ve aktif şekilde katılması gerektiğini dile getirdi.

En değerli para birimleri

Küresel ekonomideki dalgalı süreç birçok ülkenin para birimlerinin değerini hiç olmadığı kadar etkiliyor. Dünyanın en değerli para birimlerini inceleyen B2Press'in araştırmasına göre, ilk sırada Kuveyt Dinarı son sırada ise İran Riyali yer alırken, Türk Lirası 193 ülke arasında 38. sırada bulunuyor. B2Press'in incelediği 2019'un en değerli para birimleri listesinde yer alan ilk 4 ülkenin Arap Yarımadası'ndan olması dikkat çekiyor. Bir diğer ilgi çekici nokta ise listede ilk 10'a giren Küba Pezosu, Amerikan Doları ile aynı değere sahip ve iki para birimi listenin 8. ve 9. sırasında yer alıyor.
Dünyanın en değersiz para birimi İran Riyali olurken, onu Vietnam Dongu ve Endonezya Rupisi takip ediyor. Dünyanın en değersiz para birimi olan İran Riyali Türk Lirasının yüz binde 18'i (0,00018) değerinde.

Yabancı sermaye % 85 arttı!

2019'un ilk çeyreğinde Türkiye'de kurulan şirketlerdeki yabancı sermaye tutarı geçen yılın aynı dönemine göre % 85 arttı. Mısırlılar, Türk şirketlere ortak olmak için ilk 3 ayda 67 milyon TL sermaye yatırımı yaptı. Aynı dönemde yabancı ortaklığıyla kurulan şirket sayısı da %25 artarak 3 bin 330'a ulaştı. Yabancıların ortak olduğu şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığında ise toptan ticaret sektörü 116 milyon TL ile birinci, gayrimenkul faaliyetleri 48 milyon TL ile ikinci ve 33 milyon TL ile inşaat sektörü üçüncü sırada yer aldı. 2019'un ilk üç ayında yabancıların en çok yatırım yaptığı diğer alanlar ise danışmanlık hizmetleri ve gıda sektörü oldu.

'İş yaşamında kadının yeri'

'İş Yaşamında Kadının Yeri' konulu konferansta konuşan Avukat Zübeyde Aksay, 'Kadının, erkek karşısındaki eşitliğini sağlayabilmesinin en önemli koşulu çalışmasıdır' dedi.
Av. Zübeyde Aksay, konuşmasında kadının eğitim hayatından iş hayatına kadar uzanan süreçlere değindi. Aksay, 'TÜİK verilerine göre bir kadın eğitim aldığında bunu sonuna kadar devam ettirdiği görülmektedir. Fakat bu durum kadının bulunduğu çevre, aile yapısıyla da ilişkilidir.
Günümüzde çalışma ortamına bakıldığında tarım işçisi kadın daha fazla, sanayide kadınların sayısı daha az, hizmet sektöründe ise kadınların sayısı daha fazladır. Bu, toplumdaki rollerimize ilişkin oluşmuştur.
Çünkü sanayi denilince toplum, daha çok erkeğe ilişkin işler olarak görmekte, hizmet denilince ise kadının alanı olarak düşünülmektedir. Kurumlardaki yönetici pozisyonuna bakıldığında ise kadın çalışan oranı çok düşüktür. Çünkü kadının yönetme kabiliyeti yok olarak görülüyor. Kurumlarda çalışan kadınları mesleki yönden yükseltmiyorlar. Erkekleri ise müdürken, genel müdürlüğe yükseltiyorlar. Buna literatürde cam taban diyoruz. Kadın iş yaşamında bu sorunla çok karşılaşıyor. Kadınların, bunun için özel yaşamıyla iş yaşamını dengelemesi gerekmektedir. Ev işi, özel yaşamdaki işler erkekle ortak yapılmalıdır. Ev işi, çocuk bakmak sadece kadının sorumluluğunda olmamalı' dedi.

İzmir'in başarısı...

Bitkisel yağ, yağlı tohumlar, un ve unlu mamuller, şeker ve şekerli mamuller başta olmak üzere çok çeşitli gıda ürünlerinin ihracatını yapan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında dünya sofralarına yüzde 37 daha fazla lezzet kattı.

DİP EKSPRES

Ayakkabı sektörüne ilk adım

Shoexpo – İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı kapsamında dördüncü kez gerçekleşen Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması finali büyük heyecana sahne oldu. Yarışmada finale kalan 17 tasarımın sahneye çıktığı defile sektör profesyonelleri tarafından büyük ilgi görürken, Kadın ve Erkek Kategorisi'nde dereceye giren genç yetenekler Shoexpo İzmir ile birlikte sektöre adım attı.