Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan'ın yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de 2016 yılında başlayan ve Mart 2024'e kadar süren kalıcı yaz saati uygulamasının yaklaşık 20 milyar lira tasarruf sağladığını açıkladı. Yapılan hesaplamalarla elde edilen enerji tasarrufu miktarı ise 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) olarak belirlendi.
Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının etkinliğini ortaya koyan İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalara atıfta bulunarak, yaz saati uygulamasının enerji tüketimi üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin araştırmasına göre, sabit saat uygulaması ile akşam saatlerinde yaşanan enerji talebinin daha iyi yönetilebildiği belirtildi.
Yıllık enerji tasarrufu ve dağılımı
Bakan Bayraktar, kalıcı yaz saati uygulamasıyla sağlanan enerji tasarrufunun yıllara göre dağılımını da paylaştı:
- 2016-2017 (Ekim-March): 1,308 milyar kWh
- 2017-2018 (Ekim-March): 1,365 milyar kWh
- 2018-2019 (Ekim-March): 1,345 milyar kWh
- 2019-2020 (Ekim-March): 1,380 milyar kWh
- 2020-2021 (Ekim-March): 1,439 milyar kWh
- 2021-2022 (Ekim-March): 1,513 milyar kWh
- 2022-2023 (Ekim-March): 1,406 milyar kWh
- 2023-2024 (Ekim-March): 1,496 milyar kWh
Toplamda 11,252 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış oldu.
Araştırma ve verilerin derinlemesine analizi
Bakanlık açıklamasında, yaz saati ve kış saati uygulamalarının detaylı bir şekilde analiz edildiği, Türkiye'nin son altı yılının enerji tüketimi, sıcaklık, nem ve bulutluluk verilerinin incelendiği belirtildi. Yaklaşık 1 milyar veri kullanılarak yapılan araştırmada, 500 milyon saatlik elektrik tüketimi verisi ile yapılan analizler doğrultusunda önemli bulgular elde edildi. Veriler, Ana Bileşenler Çözümlemesi, Doğrusal Çoklu Regresyon gibi yöntemlerle işlenerek değerlendirilmiş.
Kış saati uygulamasının enerji tüketimine etkisi
Bakan Bayraktar, kış saati uygulamasının, özellikle akşam saatlerinde elektrik tüketimini artırarak ülke genelinde ilave elektrik tüketimine neden olduğuna dikkat çekti. Kış saati uygulaması ile farklı mesai saatleri dikkate alındığında, elektrik tüketiminde yüzde 8,58’e kadar bir artış yaşandığı ve yıllık toplam elektrik tüketimi ile karşılaştırıldığında ise bu artışın yüzde 3,62'ye kadar çıktığı belirtildi. Ayrıca, kış saati uygulamasının karbon salınımına yol açan ilave elektrik tüketimi nedeniyle ekonomik zararın daha yüksek olabileceği vurgulandı.
Yaz saati uygulamasının ekonomik ve sosyolojik yararları
Enerji Bakanı Bayraktar, yapılan araştırmanın sonucunda, kış saati uygulamasının ekonomik zararları göz önüne alındığında, yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesinin daha verimli olacağını belirtti. Özellikle yaz saati uygulamasının, güneş ışığından daha fazla yararlanma imkanı sunduğu ve ekonomik kazançlar sağladığı ifade edildi.
Avrupa ve diğer ülkelerde zaman dilimi uygulamaları
Bakan Bayraktar, Avrupa Parlamentosu'nun 2019 yılında önerdiği tek saat uygulaması kararına değinerek, Rusya, ABD ve Kanada gibi ülkelerin birden fazla zaman dilimi kullanmalarına rağmen ekonomik, siyasi ve idari süreçlerini başarılı bir şekilde yönettiklerini belirtti. Bu bağlamda, Türkiye’nin de uyguladığı tek saat dilimi modelinin ulusal ve uluslararası işlemlerde başarılı sonuçlar verdiği vurgulandı.