Türkiye Yelken Federasyonu’nun (TYF) 2026-2027 sezonu planlı faaliyetleri kapsamında düzenlenen TYF Yelken Ligi yarış maratonı, Techno 293 sınıfındaki MW Phokaia Beach Resort Kupası 1. Ayak yarışlarıyla İzmir’in Foça ilçesinde başladı.

2027 Yelken Milli Takımı’nın belirlenmesinde önemli rol oynayacak sezonun ilk ayak yarışlarında yaklaşık 1.000 sporcunun mücadele etmesi bekleniyor. TYF Yelken Ligi, 8 ayrı sınıf ve yaş kategorisinde ekim, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilecek yarışlarla tamamlanacak.

Whatsapp Image 2026 10 02 At 23.05.10

İlk hafta 110 sporcu yarışacak

Foça’daki MW Phokaia Beach Resort Kupası 1. Ayak yarışlarının ilk haftasında Techno 293 sınıfında 110 sporcu mücadele ediyor.

01-05 Ekim tarihlerinde düzenlenen Techno 293 yarışlarına ferdi sporcuların yanı sıra Ayvalık Cunda, Deniz Erkoca, EMR Windsurf, Galatasaray, Gülbahçe, Marmara, Pro Sailing, Urla İçmeler, Vakıf K12, Yalıkavak, Yenifoça, Çanakkale İçdaş, Adana ve Aktif Rüzgar Sörfü Yelken ve Spor kulüplerinden sporcular katılıyor.

335Ba49A F026 4371 84C0 7463226Bf320

Foça’da yarış takvimi yoğun

TYF Yelken Ligi kapsamında Foça’da farklı sınıflarda yarışlar ekim, kasım ve aralık aylarında devam edecek.

Program kapsamında 21-25 Ekim’de 470, 420, 29ER ve RS Feva; 26-31 Ekim’de ILCA; 2-11 Kasım’da Optimist; 13-17 Kasım’da IQ Foil; 18-22 Kasım’da ILCA 2. Ayak; 26-30 Kasım’da Wingfoil ve 1-5 Aralık’ta Funboard Slalom yarışları gerçekleştirilecek.

73094543 Ee84 4Aa2 Acc2 6E902D190Ce1

Açılış töreni Foça’da yapıldı

Yarışların ana sponsorluğunu üstlenen MW Phokaia Beach Resort’ta 2 Ekim 2026’da TYF Yönetim Kurulu toplantısının ardından açılış töreni ve basın lansmanı gerçekleştirildi.

Törene TYF Başkanı Özlem Akdurak, yönetim kurulu üyeleri, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, ETİK Başkan Yardımcısı Bilge Durdu İşler, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sedat Özdemir, basın mensupları, kulüp yetkilileri ve bazı milli sporcular katıldı.

B136C5Bb Ba99 41Bf 8590 75C28F3F52D9-2

“Foça, Rüzgarın Evi”

Törende konuşan ETİK Başkanı Mehmet İşler, TYF Yönetim Kurulu Toplantısı ile TYF Yelken Ligi’nin 1. ayak yarışlarının Foça’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İşler, Foça’nın tarihsel olarak “Rüzgarın Evi” olarak anıldığını belirterek, yelken federasyonuyla yapılan çalışmalar sayesinde ilçenin Türkiye Yelken Ligi’nin 8 sınıfındaki ilk ayak yarışlarına ev sahipliği yaptığını söyledi.

71352A42 342C 49B7 880A Ee0Ac5F0570E

YENİ Parti İzmir'de kongre takvimi 3 Ekim'de başlıyor
YENİ Parti İzmir'de kongre takvimi 3 Ekim'de başlıyor
İçeriği Görüntüle

İşler, turizmciler olarak sporun bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirterek, yelken sporuna sponsor olmaya devam etmeye hazır olduklarını ifade etti.

TYF Başkanı Özlem Akdurak da Türk Yelken Milli Takımı’nın 2025 yılında dünya ve Avrupa şampiyonalarında en fazla kürsü gören takım olduğunu, 2026 yılında da bu başarının sürdüğünü söyledi.

99070711 E8A5 4762 Af6C 601Edeaa8A34

Akdurak’ın verdiği bilgiye göre Türkiye, 2026 yılında şu ana kadar 12 altın, 17 gümüş ve 16 bronz olmak üzere toplam 45 madalya kazandı.

Hedef 2028 Los Angeles Olimpiyatları

Özlem Akdurak, Foça’da 2027 milli takımlarını belirleyecek üç ayaklı yarışın ilk ayağının gerçekleştirildiğini belirtti.

Akdurak, MW Phokaia Beach Resort’un yarışlara ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 1.000 sporcunun önümüzdeki haftalarda ilk ayak yarışları için Foça’da mücadele edeceğini söyledi.

Türkiye’nin 2025 yılında dünya ve Avrupa şampiyonalarında elde ettiği madalyalarla önemli bir başarı grafiğine ulaştığını belirten Akdurak, hedeflerinin 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda Türkiye’ye ilk yelken olimpiyat madalyasını kazandırmak olduğunu ifade etti.

Whatsapp Image 2026 10 02 At 23.05.11 (2)

Anadolu Yelken Ligi yaygınlaştırılıyor

Akdurak, yelken sporunu yalnızca deniz kıyısındaki illerde değil, teknik olarak uygun olan iç su ve su kenarındaki illerde de yaygınlaştırmak amacıyla Anadolu Yelken Ligi’ni başlattıklarını söyledi.

Akdurak, Kırşehir, Kars, Van, Mersin ve Gaziantep’in de aralarında bulunduğu illerde çalışmalar yürütüldüğünü ve valilikler ile Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğinin bulunduğunu belirtti.

Urla’da yelken tesisi hedefi

Türkiye’nin uluslararası yelken camiasında önemli bir konuma geldiğini belirten Akdurak, İzmir Valiliğinin sağladığı imkanlarla Urla’daki tesislerin tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.

Akdurak, 2027 yılında tesis çalışmalarına başlanmasını ve Urla’nın olimpik yelken branşının önemli merkezlerinden biri haline gelmesini hedeflediklerini ifade etti.

İlk gün yarış yapılmadı

TYF Yelken Ligi’nin Foça’daki ilk gün yarışları ise hava koşullarının elverişsiz olması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Kaynak: Haber Merkezi