Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi ve sosyal güvenlik borç yapılandırması için ilk resmî açıklama Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan geldi.

Selçuk, 'Ekim sonundaki rakamlara bakarak Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile birlikte karar vereceğiz' dedi. Bağımsız Denetçi Serkan Kumdakcı, salgın nedeniyle bozulan piyasa koşulları kapsamında borç yapılandırması ile birlikte olası bir vergi / sicil affı konusunun da hem vergi tahsilat oranı hem de mükellefler için kritik önem arz ettiğini söyledi.

Milyonları ilgilendiriyor

CSK Mali Müşavirlik Kurucusu ve Bağımsız Denetçi Serkan Kumdakcı, pandemi sürecinde bozulan piyasa koşulları nedeniyle ödenemeyen veya ertelenen vergi ve sosyal güvenlik prim borçları ve mevcut faaliyetlerin mükellef beyanlarına yansımasından oluşan tahakkuk kayıpları nedeni ile beklenen borç yapılandırması, matrah artırımı ve muhtemel vergi affı hükümlerini içeren yasal düzenlemeler için gözlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışında olduğunu söyledi.

Kumdakcı konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

'Mükellefler açısından bozulan piyasa koşullarında ödenmeyen vergi ve SGK primlerinin daha rahat bir şekilde yapılandırılarak ödenmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı açısında Tahakkuk / Tahsilat oranının bazı illerde yüzde 2'lere kadar düştüğü bir dönemde vergi tahsilat hızını biraz olsa artırmak adına bu şekilde bir düzenlemeye gidilmesi temelde bir ihtiyaç gibi yorumlanıyor.

Temmuz ayında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a olası bir vergi affı düzenlemesi yapılıp yapılmayacağı konusunda sorulan soru konuyla ilgili kamuoyunda bir heyecan yaratmış, Bakan da konuyu Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) işaret ederek yanıtlamıştı.

Yeni meclis döneminde ödenemeyen banka kredileri ve diğer cari borçlar dolayısı ile bozulan şirket ve mükellef sicilleri neticesinde sicil affının da gündeme alınacağına dair genel bir kamuoyu oluşmuş durumda. Vergi ve sicil affı ile ilgili ülke tarihimizdeki en uygun koşulların oluştuğu konu ile ilgili gözler Meclis açılışında.'

Önemli oranda korur

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, hava şartlarını anlık takibin çiftçi ve yetiştiriciyi yağış, sel, su baskını, don, kırağı gibi doğal afetlerin sebep olacağı zarardan önemli oranda koruyacağını bildirerek, 'dünyamızdaki iklim değişikliği nedeniyle, doğal afetlerin çok sık görüldüğü ve tarımsal üretim ile hayvancılığı olumsuz etkilediği günümüzde, afet yaşanmadan haberdar olup önlem almak hayati önem kazanmıştır. Bu açıdan Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulaması sektörümüz açısından çok yararlı olacaktır' dedi.

Giderilemeyecek sorunlar

Çelik, yaptığı açıklamada, 19. ve özellikle 20. yüzyılda insanoğlunun, doğada binlerce yılda giderilemeyecek çevre sorunlarına neden olduğunu, ormanları, sulak alanları hızla bozduğunu, toprak ve suyu kirlettiğini, toprağı amacı dışında kullandığını, 21. yüzyılın ilk 20 yılını yaşadığımız bu dönemde de bu faaliyetlere devam ettiğini belirtti.

Doğayı hoyrat kullanımın sonuçlarının hızla görüldüğünü, tüm dünyada tarım ve orman alanlarının, mera ve otlakların azaldığını, ciddi su sorunları yaşanmaya başladığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

Doğa hesap soruyor

'Doğa, insanoğlu olarak yaptıklarımızın hesabını bize soruyor.

Dünya çapında bir iklim değişikliği yaşıyoruz.

Doğal afetler, hiç olmadığı kadar arttı.

Dünyamızda neredeyse yılın her günü bir doğal afet görülüyor. İnsanoğlunun faaliyetleri nedeniyle geçmişe nazaran çok daha fazla fırtına, kasırga, yağış, sel, su baskını, toprak kayması, don, kırağı, aşırı soğuk, aşırı sıcak, hortum, erozyon, kuraklık yaşanıyor.

Bunun tarım ve hayvancılığı etkilememesi mümkün değil.

Vakit kaybetmeyelim

Gelişmiş ülkelerde çiftçiler, yetiştiriciler artık meteorolojik verileri teknolojinin imkânlarını kullanarak anlık takip ediyorlar.

Meteorolojik verilerde yaşanacak olumsuz durumlara karşı önlemlerini vakit kaybetmeden alıyorlar.

Ürünlerini, hayvanlarını yaşanan doğal afetlerden koruyorlar.

Ülkemiz çiftçi ve yetiştiricilerinin de bu uygulamalardan yararlanması hem kendileri hem ülke ekonomisi açısından son derece yararlı olacaktır. Çiftçi ve yetiştiricilerimizin, çobanlarımızın Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün mobil uygulamasını akıllı cep telefonlarına indirmelerini tavsiye ediyoruz.

DİP EKSPRES

Yeniden ihaleye çıkarıldı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli yapımı ve işletilmesi için yeniden ihale açtı.

İhaleyle ilgili önemli bir de değişiklik gerçekleştirildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, sözleşmede yer alan "en az 150 bin metrekare büyüklüğünde iç-dış hatlar terminal binası (VIP ve CIP dahil)" ifadesini, "100 bin metrekare büyüklüğünde" ve "10 milyon yolcuya ulaşılmasını müteakip en az 50 bin metrekare büyüklüğünde ilave terminal binası yapımı" olarak değiştirdi.

Bu değişikliğin ihaleye olan ilgiyi artırması bekleniyor.

Çukurova Havalimanı

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temeli, 2013 yılında atıldı. Ancak, inşaatı aradan geçen 7 yıla karşın yaşanan bazı sorunlar nedeniyle tamamlanamadı.

İhale tarihi, önce 4 Şubat olarak belirtilmişken daha sonra teklif süresi 16 Mart'a ertelendi.