"Eşdeğeriyle yanyana yürürken
cehennem sokağında birey olmak
ve en inceldikten sonra
ilkel sözcüklerle konuşmak seninle.

Saat beş nalburları pencerelerden
madeni paralar gösteriyorlar
yalnızlığı soruyorlar, yalnızlık
bir ovanın düz oluşu gibi bir şey.

Hiçbir şeyim yok akıp giden sokaktan başka
keşke yalnız bunun için sevseydim seni."

Çağın vebası olarak da adlandırılan, uluslararası alanda bakanlığının dahi kurulması konuşulan yalnızlığı böyle anlatıyor Cemal Süreya, 'Bir ovanın düz oluşu gibi bir şey' diyor.  Şairlerin, yazarların, ozanların yüzyıllardır yoldaş edindiği, adına şiirler, şarkılar yazdığı yalnızlık, bilim insanlarının da gündeminde. İngiltere'de bakanlığı bile kurulan yalnızlık, Üsküdar Üniversitesi'nde 6-7 Aralık'ta gerçekleştirilecek Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu'nda yurt içi ve dışından çok sayıda bilim insanın katılımıyla tartışılacak.

Kimsenin kimseye güvenmediği, herkesin herkese düşman olduğu bir çağ bu yaşadığımız. Kimse kimsenin derdine ortak olmuyor. Onur Ünlü'nün senaryosunu yazdığı ve yönettiği 'İtirazım Var' filminde imamın da dediği gibi, 'Komşusu açken tok yatmamak için başka mahallelere taşınanlar var' bu ülkede. Yalnız yaşayan insanların öldüğünü bile günler, hatta haftalar sonra evden gelen kötü koku nedeniyle öğreniyoruz. İçinde bulunduğumuz, bu hayat bizi gittikçe yalnızlaştırıyor. Sabah çıkıp gece yarıları döndüğümüz evlerimizi adeta otel gibi kullanıyoruz. Bu yüzden yan yana, üst üste evlerde oturduğumuz komşularımızın yüzünü dahi göremiyoruz. Alt komşumuzu sokakta görsek tanımıyoruz. Bir günden bir güne hal hatır sormak için bile kapılarını çalma fırsatı bulamıyor, kendi küçük dünyalarımızda yaşayıp gidiyoruz.  

"Ve yalnızlık, sigara külü kadar yalnızlık!"

Yalnızlığına yalnızlık ekleyen, bir küçük sese, merhametle uzatılan bir ele muhtaç yaşayan, yoksullukla, işsizlikle boğuşan milyonlarca insan var. Yalnızlıkta bir nevi yoksulluktur aslında. Girdiği kapıyı açık bırakır yalnızlık, ardından yoksulluk gelir. 

Bir hafta önce İstanbul'da aynı evde yaşayan yaşları 50 ve üzeri 4 kardeşin intiharı ile sarsıldık. Yalnız yaşamamak için aynı evde yaşamaya karar veren 4 büyük yalnız kardeş. Birbirlerine tutunmak istemişlerdi. 4 yalnızlıktan bir kalabalık çıkarmaya çalışmışlardı, belli ki olmamış. Yalnızlıkla baş edilirdi belki ama ya yoksulluk, nasıl başedilirdi yalnızken. Sessizce gitmeyi tercih ettiler. Kapıya küçük bir not iliştirerek, yalnızlıklarını da alıp gttiler. 
3 gün önce de adeta 'Hiçbir şeyim yok akıp giden sokaktan başka' diyerek eşi ve çocukları ile birlikte intihar eden bir babanın mektubu kaldı 4 kişilik başka bir aileden geriye. Ve hepimize yetecek kadar büyük bir yalnızlık. 

"Yalnızlık, sizin size yokuşunuzdur."