Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından yeni vergi düzenlemesi kapsamında önerilen kanun teklifine ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.
Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi:
'Tüm vergi türlerinde adaletin sağlanması esastır. Ancak maalesef mevcut vergi sistemimiz, ekonomimizin gelişmesine; tasarruf, yatırım ve istihdama birçok engel teşkil ederken, kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamla mücadelede yetersiz kalmaktadır.  Bu nedenle yeni vergi taslağını oldukça önemsiyoruz.
Buna karşın, kanun teklifinde yer alan bazı maddelerinin mutlaka yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.'
Yandaş basın gibi Reis'in ağzından çıkan haber daha yayınlanmadan, 'bağlılık ve inanç' gösterisinde bulunan açıklamalar yapan bu derneğimiz eğer 'Ama' ya da 'fakat' diyerek virgül sonrası bir açıklama yapıyorsa mutlaka bir eksiklik ya da aksaklık vardır. Tabii ki bu virgül sonrasını muhalifler ise 'kime?' sorusu ile görüşlerini açıklıyor ve başka zemine çekiyorlar.
İstenen şu: Mükellef sayısının artmasına ve verginin tabana yayılmasına yardımcı olacağına inançla altı dilimli bir gelir vergisi teklifinde bulunuluyor. Yine kanun taslağında yer alan konaklama vergisi %1 olarak uygulanmalıdır.
Nitekim maktu hale getirilmesi hâlinde, bu durum oran açısından haksız bir uygulamaya sebebiyet verecektir.
Kanun taslağının 11, 12, 13, 14 ve 15'inci maddelerinde sayılan haller, matrahı azaltmak amacıyla düzenlenmiş olmasına karşın, satıcı firmaların matrahını artırıcı bir nitelik taşımaktadır.
Bu noktada teklifimiz; bu maddelerin tamamen kaldırılması ve hâlen yürürlükte olan maddeye ilaveten araçlar için ödenen yıllık MTV'nin gider olarak dikkate alınmasıdır.
Zira ödenen vergilerin kabul edilmeyen gider olarak tanımlanması vergi adaletinin sağlanmasına engel teşkil edecek ve bu uygulama otomotiv sektörü ve yan sanayiine de olumsuz yansıyacaktır.
Ayrıca ticari işletmelerin kiralık araçlara ödenen kira bedelleri ve sıfır araç alımlarında faturada yer alan ÖTV ve KDV'nin vergiye tabi kazançtan düşülebilecek kısımlarına yönelik getirilen sınırlamalar nedeniyle, lüks araç kiralama ve satın alma ile sağlanacak vergi avantajı ortadan kalkmaktadır.
Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 31'inci maddesi gayrimenkul  edinme  maliyetini  arttırıcı bir nitelik taşımaktadır.
32-40 maddeleri ile ihdas edilen Değerli Konut Vergisi ile değeri teklifle belirlenen tutarların altında kalmasına karşın sayıca çok daha fazla sayıda meskeni olan kimselerin kapsam dışında kalmaktadır.'
Maddeleri ve görüşleri okudunuz:
Ne anladınız? Ben 'Lüks hayat' vergi ödemeden sürmeli, fırsatlardan yararlanarak daha fazla mal mülk sahibi olma şansı daha doğrusu fırsatları sürmeli, yani düzen bir süre daha aynen devam etmeli..
Ama bunu da halkımıza şöyle anlatabiliriz: 'Mükellef sayısının artırılması, herkesin gelirine göre vergi ödemesi ve verginin tabana yayılmasını sağlayarak daha adil bir sistem'
Ha sahi taslağın güzel yönü ise şuymuş: 'İnandığımız uzlaşmaya yönelik diğer maddeleri ise destekliyoruz.'
Bunu şuna benzetebiliriz: Yazılıdan 100 alırsınız ama sınav heyeti size öyle bir soru sorar ki, bilmenize imkân yoktur...
50 puan bile alamazsınız, yani kalır ve işe giremezsiniz...
Ama eskiden olduğu gibi sigara paketi üzerine yazılı 'Kişi yakinimdir'' pusulasını götüren kapıda karşılanır ve kapıya kadar da uğurlanır...
Sonuç: Anladığım kadarıyla yasa hazırlayıcıları bazılarına yüz vermemişler ve bildiklerini okumuşlar. Ya da danışıklı bir dövüş var.
'Biz istedik böyle oldu' diyecek birileri ve koltuklarını koruyacaklar. Yoksa kolay kolay virgül kullanmazlar...

DİP EKSPRES

Hedef, Ege'yi Türkiye'nin lokomotifi yapmak

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup ortaklığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ege Ekonomik Forumu, büyük ilgi gören oturumlar ve konuşmalar ile gerçekleşti.
EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ve Özgencil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özgencil, foruma destek veren sponsorlar, destekçiler, katılımcılar ile birlikte konuşmacılara teşekkür etti.
Türkiye'de yerelden kalkınmanın lokomotifi olma imkanlarını bünyesinde barındırdığına inandıkları Ege'yi iki gün boyunca uzmanlarla değerlendirdiklerini söyleyen EGEV Başkanı Susam, bu kapsamda son derece faydalı oturumlar ve beyin fırtınası şeklinde geçen toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yıllardır hep aynı hikaye anlatılıyor. Hedef doğru ama istim verecek kaptan yok...