Rus krizi sonrası Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49 hissesi Cengiz İnşaat'a verilecek.
Millete küfreden Cengiz, böylece 10 milyar dolar koyup 37 milyar dolar kazanacak.
AKP hükümeti döneminde aldığı ihalelerle gündeme gelen Mehmet Cengiz, bu kez de Akkuyu Nükleer Santrali'nden cebini doldurmaya hazırlanıyor.
'Milletin a... koyacağız' sözüyle hatırlanan Cengiz ile Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin hisselerinin yüzde 49 kadarının satışı için görüşmeler yapılıyor.
20 milyar dolar maliyetli Akkuyu Santrali için 15 yıllığına verilen ödeme garantisi ise 74 milyar dolar.
Böylece Cengiz'in, yaklaşık 10 milyar dolar verip 37 milyar dolar kazanmasının önü açılıyor.

Geliri ikiye katlanacak

Akkuyu Nükleer Santrali için 15 yıllığına al ya da öde garantisi verildi. Devlet bu santralin ürettiği elektrik için her yıl 4.95 milyar dolar ödeme yapacak.
Projede birim başına ise 12.35 cent ödeme yapılacak.
Böylece Akkuyu Santrali hisseleri satıldığı takdirde şu an 7.3 cente elektrik satan Mehmet Cengiz, gelirini arttırmış olacak.
Cengiz İnşaat, geçen yıl Akkuyu Nükleer Santrali'nin deniz hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini de kazanmıştı.
Devlet nükleer santralin ürettiği elektrik için her yıl 4.95 milyar dolar ödeme yapacak.
Akkuyu Santrali hisseleri satıldığı takdirde şu an 7.3 cente elektrik satan Mehmet Cengiz'in geliri artacak.

Görüşmeler devam ediyor

Akkuyu Santrali hisselerinin yüzde 49 kadarının satışı konusunda Cengiz İnşaat ile bir süredir görüşmelerin devam ettiğini aktaran bir yetkili, 'Zaten bu hükümetler arası anlaşmada da olan bir hükümdü. Daha önce de yatırımcılarla görüşme yapılıyordu. Başka talepler de var, bu kapsamda diğer yatırımcılarla da görüşmeler olabilir' dedi.
Birkaç kez devreye alınma tarihi ileri atılan santralin en erken 2022'de çalışmaya başlaması bekleniyor.

Kariyer günleri

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından 'Kariyer Günleri' kapsamında 'Bitki Koruma Sektörünün Dünyadaki ve Ülkemizdeki Durumu ve Geleceğe Yönelik Beklentiler' adlı panel düzenlendi.
Dekanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleşen panele konuşmacı olarak ACA Agriculture Consulting Company Şirketi Direktörü Atilla Cumhur Akın, ADAMA Country Soles Direktörü Ercan Düven, Syngenta Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Temsilcisi Dr. Necdet Öngen katıldı.

Çözüm üretmeliyiz

Ercan Düven, 'Neden bitki koruma ve tarım ilaçları önemli?
Bu sorunun cevabı şudur:
Organik tarımla on milyar kişiyi doyurabiliriz. İnsanı beslemek zorundaysak bitkiyi de korumak zorundayız.
Örneğin çeltikte tarım ilacı kullanmazsak 100 kilo alacağımız yerde 30 kilo ürün alıyoruz.
Bunlar tarafsız firmalarca yapılan araştırma verileri.
Bizim amacımız solo ilaç üretmek değil, çözüm üretmek'

İnanılmaz baskı!

Gelecek için tarımsal alanların korunması gerektiğini belirten Dr. Necdet Öngen, 'Yaptığımız iş o kadar zor ki biz hem bir taraftan üretirken diğer taraftan üretimi artıracağız.
Bunu yaparken çevreden inanılmaz baskılar görüyoruz.
Biz bugün medyanın önüne baskılardan dolayı çıkmıyoruz.
1950'lerdeki nüfus ile şimdiki nüfus arasındaki fark büyük olduğu için mevcut üretimi yüzde 50 oranında arttırmalıyız.
Verimliliği arttırmalıyız.
Fakat sürdürülebilir tarımın önünde birçok engel var.
Bunlardan biri tarım alanlarına ihtiyaç var. Biz tarım alanlarını yok ediyoruz, yerine alışveriş merkezi ya da havaalanı yapıyoruz.
Tarım alanlarımızı kaybediyoruz.

Su her zaman önemli

Buna ek olarak da diğer önemli faktör su.
Su olmazsa üretim de olmaz.
Tarım işçisine ihtiyacımız var.
Herkes şehirlerde yaşamak istiyor.
Köylerimiz boş kalıyor.
Bizim hedefimiz tarımı sürdürülebilir kılmak ve verimliliği arttırmak. Çevresel zararları faktörleri en aza indirmemiz gerekiyor. Kırsal kesime olanaklar sağlamalıyız' diye konuştu.

Görüşme yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya'ya giden tarım heyetinin görüşmelerine ilişkin 'Moskova'nın geçici ithalatını yasakladığı ürünlerle ilgili alınan karantina tedbirlerine yönelik rapor ulaştırılırsa yasağın kalkabileceği şeklinde görüşme olmuş.' dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, daha önce de odalara ve TOBB'a seslendiğini belirterek, 'Sivil toplum örgütlerine sesleniyorum; ne olur şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, doğrudan yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekmek için çeşitli reform paketleri hazırladıklarını belirterek, 'Hükümetimiz bunun üzerinde çalışıyor' diye konuştu.

Şekerbank hisseleri icradan satıldı

Vakıfbank'ın haciz kararı uygulattığı Kazak BTA Securities'in elindeki yüzde 9.4'lük Şekerbank hissesi icrada satışa çıktı.
Yaklaşık 80 kuruştan başlayacak ihalede hisseleri almaya en yakın aday alacaklı Vakıfbank görülüyor.
İlk kez bu miktarda bir banka hissesi icradan satışa konulurken, taliplerin kim olacağı sorusu ise gündemdeki yerini korudu.
Adaylardan biri de alacaklı konumdaki Vakıfbank. 109 milyon 211 bin 666 adet hisseyi Vakıfbank'ın alması halinde Şekerbank'ın yeni ortaklarından biri, kamu bankası olacak.

60 milyon dolar buhar oldu

İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin kararında, ELT Lojistik'e verilen 60 milyon dolarlık kredinin nasıl buharlaştığı bilgisi de yer alıyor.
Buna göre, 60 milyon dolarlık kredi, Vakıfbank'ın Ankara Hava Kuvvetleri şubesinden, ELT'nin Şekerbank Elmadağ şubesindeki hesabına 24 Aralık 2007 günü çıkarıldı.
Bu paranın 58 milyon dolarlık kısmı, aynı gün, yine aynı şubede hesabı bulunan Watberg Investment'in hesabına aktarıldı.
Aynı gün bu kez, 58 milyon dolar, Watberg Investment'in Virgin Adalarındaki hesabına aktarıldı.
26 Aralık günü ise ELT'nin hesabındaki 1,9 milyon dolar, Moskova'da bulunan Slav Investment Bank hesabına aktarıldı.
Böylece, Türkiye'de yatırım yapılacak denilerek alınan yüklü kredi de iki gün içinde buharlaşmış oldu.

Doluluk oranı yüzde 100

Türkiye'nin en yaşlı zeytin ağaçlarının bulunduğu Akhisar'ın markalaşma yolunda çok hızlı bir şekilde ilerlediğini belirten Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, 'Akhisar'ın tarihinde zeytin var. Bunun için Zeytin denilince akla Akhisar geliyor diyoruz ve çok iyi gidiyoruz.
Yeşil zeytinde Türkiye'nin yüzde 70'ini, siyah zeytinde ise yüzde 35'ini Akhisar'da üretiyoruz.
Pazarlamada her geçen gün çok iyi noktalarda mal satıyoruz. Birçok marka Akhisar'da tesisleşmeye başladı.
Organize sanayide doluluk oranımız yüzde 100'e ulaştı. Yeni kurulun Zeytin İhtisas Organize Sanayi'nde satış oranlarımız ise yüzde 70'lere ulaştı' dedi.

Moody's'ten Türkiye tahmini

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,4, gelecek yıl ise yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini beklendiğini belirtti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde geçen yıldan bu yana görülen sert değer kayıplarıyla birlikte özel sektörün döviz borçlarının bu ülkeler için yarattığı risklerin arttığını, geçen yıl itibariyle en yüksek borçluluk oranının ise Türkiye'de olduğunu belirtti.


***

DİP EKSPRES

Bakırçay ekonomisi zirvesi

Geçen yıl ilki yapılan ve Bakırçay ekonomisine yön verenlerin buluştuğu zirvenin bu yıl ikincisi yapılacak.
3 Mayıs 2016 tarihinde saat 10:00 da başlayacak zirve yine Aliağa Belediyesi Erşan Park tesislerinde gerçekleştirilecek.
Bakırçay ekonomisinde sinerji ve ortak işbirliğinin hedeflendiği zirvenin bu yılki katılımcı konukları Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ve Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral olurken zirvenin moderatörlüğünü gazeteci Rıdvan Karapehlivan yapacak.