Tüm iş ve ticaret aleminin beklediği 'koalisyon' oluşmayınca, yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği olan 7 Haziran seçimlerinin 1 Kasım'da tekrarlanması üzerine partiler tek tek 'seçim bildirgelerini' hazırlamaya başladı.
İlklerden biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni seçim bildirgesini okurken ekonomik vaatlerini yeniledi.
Kemal Kılıçdaroğlu da, kendi beyannamelerindeki vaatlere 'Kaynak nerede?' gibi tepkiler verdikten sonra asgari ücret artışı, emeklilere çifte ikramiye gibi ekonomik vaatlerin diğer siyasi partilerce kopya çekildiğini söyledi.
CHP, bu arada 'Merdiven altı' atölyelerde karın tokluğuyla çalışan on binlerce gence adadı seçim bildirgesini.
Kılıçdaroğlu, 'Taşeron işçisi olarak çalışan gençlere adıyoruz seçim bildirgesini. Çöpten kağıt toplayarak ailesinin geçimini sağlayan, Soma'da, Ermenek'te, yerin yüzlerce metre altında yaşamını yitiren genç maden işçilerine adıyoruz seçim bildirgesini. Teröre kurban verdiğimiz gencecik fidanlarımıza adıyoruz bu seçim bildirgesini. İşsiz gençlerimize adıyoruz seçim bildirgesini. TOMA'lara, biber gazlarına karşın, polis barikatlarının önünde, elinde gülle, karanfille bekleyen, kitap okuyan, yarattığı mizahla bir diktatöre diz çöktüren gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini.'

Gençler ve işsizlik!

Ekonomi ağırlıklı seçim bildirgesindeki vaatlerine geçtiğinde, işsizlik sorununu gençler üzerinden anlatan Kılıçdaroğlu, 'Genç erkeklerde işsizlik oranı, yüzde 18.9, genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 22.6. Taşeron işçilerden yüzde 80'i gençler' diyerek çözüm adresini CHP olarak ilan ettiklerini vurguladı.
"Sözümün kapı gibi arkasındayım. Taşeron işçilerinin tamamı kadro alacak. Tamamının sosyal güvenliği olacak. Tamamı sendikal hakka kavuşacak" diyen Kılıçdaroğlu, 800 bin taşeron işçiden oy istedi.
7 Haziran öncesinde CHP'nin en ilgi çeken vaatlerinden birisi olan emeklilere yılda iki kez ikramiye vaadini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, 'Koalisyon kurulmuş olsaydı geçen Kurban Bayramı'nda emeklilerimiz ilk ikramiyelerini alacaktı" vurgusu da dikkat çekti. Kılıçdaroğlu asgari ücreti 1500 Türk Lirası olarak hayata geçirecekleri sözünü de yineledi.

Merkezi İzmir'de...

2009'da kurulduğundan bu yana özellikle girişimcilik ekosistemi ve pek çok kurumsal firma tarafından tercih edilen, bu şirketlerin internet projelerine yazılım ve tasarım hizmeti sunan Atölye15, Sina Afra'dan 450 bin liralık yatırım aldı.
Merkez ofisi İzmir'de bulunan şirket, bu yatırımla birlikte İstanbul ofisinin de kapılarını açtı. Şu anda yurtdışındaki müşterilerinin oranı yüzde 20 civarında olan Atölye15, bu ortaklıkla birlikte yurtdışındaki müşteri sayısını yüzde 50'nin üstüne çıkartarak, yazılım ve tasarım ihracatını artırmayı amaçlıyor.

Liderliği sürdürecek

Plastik sektörünün İzmirli devi Esen Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, ulusal kalite hareketi içerisindeki gurur verici konumlarının ve koşulsuz tüketici memnuniyeti anlayışıyla dünya şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini; sektörlerindeki liderliklerini devam ettireceklerini ifade etti.
Esen Plastik CTP boru üretiminde 3 mm çaptan 3 bin milimetre çapa kadar olan üretim kapasitesini yakın zamanda 4 bin milimetre çapa yükselterek CTP boru üretimindeki rekotmen konumunu ulaşılması güç bir noktaya taşıyacak.
Halen EBSO Meclis Başkanlığı ve Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Salih Esen, büyük rekabet koşulları içerisinde çalıştıklarını, üretirken 1 gramın hesabını yapmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Yeni satış noktası

Vitrifiye seramik, banyo ürünlerinde İtalya'nın lider markası ISVEA; yeni açtığı satış noktalarıyla gerek yurtiçi gerek yurtdışındaki büyümesine devam ediyor. ISVEA, Gürcistan'ın en gözde şehirleri arasında yer alan Tiflis'te açtığı yeni satış noktasıyla yurt dışı atağını sürdürüyor. Geniş ürün yelpazesi, kalitesi ve farklı fonksiyonel yaklaşımları ile banyoları keyifli bir yaşam alanına dönüştüren ISVEA, İtalyan tasarım gücünü yansıttığı ürünlerini Gürcistanlı tüketiciler ile buluşturuyor.

Bakü'de sağlık fuarı

İzmirli tıbbi cihaz üreticisi Etkin Tıbbi Cihazlar Azerbaycan'ın lider sağlık fuarı olarak kabul edilen Bakü Uluslararası Sağlık Fuarına (BIHE 2015) katıldı. Bu sene 21 incisi düzenlenen ve 18 – 20 Eylül tarihleri arasında yer alan fuara 19 farklı ülkeden 189 firma iştirak etti.
İzmirli sağlık firmalarının da bulunduğu stantta yerli ve kendi üretimleri olan LED teknoloji tabanlı ameliyat lambalarının tanıtımını yapan Etkin Tıbbi Cihazlar Türkiye içinde sağladığı başarıyı yurt dışında da elde etmeyi hedefliyor.
Firmanın Uluslararası İş Geliştirme Direktörü, İbrahim Sülün, 'Türkiye'nin hızlı gelişen ve başarılı tıbbi cihaz üreticisi firmalarından biriyiz. İhracatta kendi alanımızda pazar sahibi olmayı hedefliyoruz ve buna göre çalışmalarımız devam ediyor.' dedi.

Yüzde 40 geriledi

Dış ticaret açığı ağustosta yüzde 39,8 azalarak 4 milyar 886 milyon dolara indi. Türkiye'nin ihracatı, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 11 milyar 65 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 18,2 azalarak 15 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından her yıl yayınlanan 'Küresel Rekabet Raporu'nda, 2015-2016 döneminde makroekonomik ortam ve kurumsal yapılanmadaki bozulma sonucu 140 ülke arasında altı basamak gerileyerek 51. sıraya düştü.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, ilk 8 ayda 3 bin 35 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirterek, öngörülen toplam sabit yatırım tutarının 61,6 milyar lira olduğunu açıkladı. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ile Avrupa Birliği Komisyonundan oluşan G20'nin enerji bakanları, tarihte ilk kez bu yıl, Türkiye'nin dönem başkanlığında 1-2 Ekim tarihlerinde İstanbul'da toplanacak.

Elektrik faturasında TRT payına tırpan

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli üzerinden tahsil edilen TRT payını mahkeme iptal etti. Mahkeme kararı gereği TRT'nin elektrik faturalarından aldığı toplam pay yüzde 15 ila yüzde 20 arasında azalacak. EPDK kararı internet sitesinde duyurdu. Son 3 yıldır kayıp bedelleri üzerinden alınan TRT payının iadesi de söz konusu olabilecek.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, gelecek yıl Türkiye'nin ulusal ödeme yöntemi olan 'Türkiye'nin Ödeme Yöntemi'ni (TROY) kullanmaya başlayacağını söyledi.

Üretici de tüketici de kaybediyor

Tüketicimiz, markette, üretici fiyatlarına oranla, kuru incir ve domateste 4,7, maydanoz ve limonda 4,3 kat, kuru kayısıda 3,9, salatalıkta 3,6 kat, sivri biberde 3,1 kat, elma, kabak, patlıcanda 3 kat, sütte 2,9 kat fazla para ödüyor.
Bu fark nedense bir türlü kapatılamıyor.
Amacın; üreticinin de kazanması, tüketici de makul fiyatlarla ürün alabilmesi ama uygulatan ve kontrol nerede?
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki fahiş fiyat farklarına dikkati çekerek, 'Üreticide 49 kuruşa kadar inen domatesin markette 2 lira 31 kuruşa satılmasının izahı yok. Üretici de tüketici de kaybediyor' dedi.

Cumartesi açılıyor

Yarın Bornova'da Organik Arı Ürünleri Satış Noktası olan Sultanveli Satış Ofisi açılacak. Açılışta arı ürünlerinin hastalıklara karşı faydaları da anlatılacak Kazım Dirik Mah. Mustafa Kemal Cad. No:128/A Bornova İzmir adresindeki açılış saat 12.00'de gerçekleştirilecek.
****

DİP EKSPRES

Yeni satış direktörü


World Travel Awards tarafından iki senedir Türkiye'nin önde gelen iş oteli seçilen Mövenpick Hotel İzmir'in yeni Satış Direktörü Aslıhan Özgür oldu. Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcillik mezunu olan Aslıhan Özgür, 1997 yılında Antalya'daki Mirage Park Otel'de Satış Asistanı olarak başladığı otelcilik kariyerinde birkaç yıl içinde Satış Yöneticiliğine yükseldi.
Ardından Martı Otel Satış Müdürü, IC Otelleri'nin Satış Müdürü, Adam&Eve Otel Satış ve Pazarlama Müdürü, Lykia Grubu'nda Satış Müdürü, Mardan Palace'da Satış ve Pazarlama Direktörü olarak çalıştı. Daha sonra yurt dışına açılarak kariyerine Polonya'da devam eden Aslıhan Özgür, Varşova Citron Travel'da Genel Müdür olarak görev yaptı. Son olarak Kapadokya'da Les Maisons de Cappadoce Otel'de Yönetici Ortak olan Aslıhan Özgür, 18 yıllık otel tecrübesini Eylül 2015'ten itibaren Mövenpick Hotel İzmir'de Satış Direktörü olarak hayata geçiriyor.