İnsan her yaşta spor yapmalı. Elbette yaşının getirdiği fiziksel özellikler ve gelişimsel becerilerine göre bu sporlar seçilmeli. 80 yaşında birine buz pateni sporu önerilmez, 3 yaşında çocuğa da tenis oyna denmez.

Sağlıklı yaşam, kronik hastalıklardan (kanser, hipertansiyon, diabet...) korunmak ve obesiteyi önlemek için fiziksel aktivite yapmak şart. Çocuklarda ise buna ilave başka sebepler de var. Örneğin spor yapan çocuk disiplinli olur, kendi giyinip soyunmayı eşyasına sahip çıkmayı öğrenir. Kötü alışkanlık dediğimiz sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durur. Boş zamanlarını gerçekten boş geçirmez antreman yapar. Küçük yaş grubundakiler de fazla enerjilerini atar. Enerjileri dışarıya öfke ya da yaramazlık olarak çıkacağına pozitif bir yönde yansıtmış olurlar. Atatürk'ün dediği gibi "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur". Hem psikolojik gelişimleri için hem bedensel gelişimleri için hem de sosyal çevreleri için çocuklar spor yapmalı.

2-3 yaşındaki çocukların yapacağı en iyi fiziksel aktivite top yakalama, koşma, sıçrama gibi temel hareketler. 4-5 yaşta ise dans, elim sende, sek sek oyunu, ip atlama, üç tekerlekli bisiklete binme önerilir. 6-7 yaşında hareketlilik gerektiren ve bedensel gelişimi yönlendiren yüzme ve jimnastik ideal sporlar, çünkü bu yaşlarda çocukta güvenli ve kontrollü hareket yapma yeteneği gelişir. Tüm sporların anası gözüyle bakılır jimnastiğe. 

Koordinasyon ve teknik beceri gerektiren basketbol, tenis, binicilik, kayak, tenis 7-8 yaşlarında; voleybol, futbol, atletizme ise 10-11 yaşlarında başlaması önerilir. Hem kuvvet hem teknik gerektiren su topu, okçuluk, atlama sporlarına 12-13 yaşlarında başlanabilir. Güreş, boks, halter, gibi daha ağır sporlara 15-16 yaşında başlamak daha uygun olur. Elbette bu söylediğimiz yaşlar çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Esas olarak anaokul ve ilkokul çağı çocukların spor dallarıyla tanışıp, fiziksel özelliklerine, yeteneklerine ve isteklerine göre sevdikleri spora yönlendirilecekleri dönemdir. 

Çocuğa spor yaptıracağım diye fazla yüklenmek, yaşından fazlasını beklemek ya da ordan oraya bir spordan öbürüne sürüklemek de doğru değil. Amaç doyumsuz ya da maymun iştahlı çocuk yetiştirmek değil! Amaç her yönden sağlıklı çocuklar yetiştirmek.

Ben 5,5 yaşındaki oğlumu yaşına en uygun olan jimnastik ve yüzmeye başlattım. Tabii bol bol diğer sporları da izliyoruz böylelikle ileride ne yapmak istediğini kendisi seçebilecek. Örneğin komşumun oğlu Adil 9 yaşında ve eskrim sporunu öğreniyor. Şubat tatilinde gidip onu izlemek oğlum Burak için çok güzel bir deneyim oldu. Tavsiyem o ki yaşına uygun spor yaptırın ama tüm spor dallarıyla çocuğunuzu bir şekilde tanıştırın, farkındalık yaratın. Sonra "ekrisim mi askrim mi adını bile söyleyemiyorum" diyen kişilerden olmasınlar!

Sağlıkla kalın.